TM3LR zamówiona 13.10.2021 - Dostawa w grudniu 2021

Sfotek

Posiadacz elektryka
Wszystko zależy od układów. Ja mając trzy miejsca postojowe, garaże i wiata i różne auta , a nie chcąc np wydawać 3x kasy na evse stacjonarne, że to inaczej bym myślał.
Priorytet to mobilne 3 fazowe regulowaneevse w wtykiem 32A
Teslowokie fajne, ładne itp.. ale ja już jestem poza podejmowaniem decyzji na podstawie tylko doznań wzrokowych.
Najbardziej ekonomicznie i praktycznie gdy pkt z prądem jest prywatny i niedostępny dla innych jest evse przenośne.
A cos konkretnie polecisz w „normalnym budzecie”… bo teslove 3fazy sa niedostepne.

p0li

Pionier e-mobilności
A cos konkretnie polecisz w „normalnym budzecie”… bo teslove 3fazy sa niedostepne.
jast w innym działe wątek o różnych producentach evese = zapraszam poszukać

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Wszystko zależy od układów. Ja mając trzy miejsca postojowe, garaże i wiata i różne auta , a nie chcąc np wydawać 3x kasy na evse stacjonarne, że to inaczej bym myślał.
Priorytet to mobilne 3 fazowe regulowaneevse w wtykiem 32A
Teslowokie fajne, ładne itp.. ale ja już jestem poza podejmowaniem decyzji na podstawie tylko doznań wzrokowych.
Najbardziej ekonomicznie i praktycznie gdy pkt z prądem jest prywatny i niedostępny dla innych jest evse przenośne.
Mając Teslę nie wyobrażam sobie mieć cokolwiek innego/przenośnego. Przecież TWC to najlepszy możliwy i najtańszy wybór.
2400 i masz spokój. Nie mówię tutaj o wyglądzie tylko o względach praktycznych (mając swój dom). Powiedz Bronek, czy evse, które musisz codziennie przenosić jest praktyczne? To zależy ile czasu masz na wyjazd do pracy😉

jeśli chodzi o używanie przez obcego - jak masz swój dom to masz swój garaż / miejsce parkingowe i Ew. Bramę. Wiec ciężko żeby ktoś wjechał i się ładował. Jak nie masz bramy, to można kupić moduł wifi, który wyłącza zdalnie zasilanie. Montuje się go na szyne ts w rozdzielnicy i po problemie.
Jeszcze zostaje temat ustawień w TWC że korzystać może tylko tesla. Wiec nic innego się nie naładuje.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Mając Teslę nie wyobrażam sobie mieć cokolwiek innego/przenośnego. Przecież TWC to najlepszy możliwy i najtańszy wybór.
2400 i masz spokój. Nie mówię tutaj o wyglądzie tylko o względach praktycznych (mając swój dom). Powiedz Bronek, czy evse, które musisz codziennie przenosić jest praktyczne? To zależy ile czasu masz na wyjazd do pracy😉

jeśli chodzi o używanie przez obcego - jak masz swój dom to masz swój garaż / miejsce parkingowe i Ew. Bramę. Wiec ciężko żeby ktoś wjechał i się ładował. Jak nie masz bramy, to można kupić moduł wifi, który wyłącza zdalnie zasilanie. Montuje się go na szyne ts w rozdzielnicy i po problemie.
Jeszcze zostaje temat ustawień w TWC że korzystać może tylko tesla. Wiec nic innego się nie naładuje.
Ja zastanawialem sie nad evse 3 fazy do gniazdka na stale plus wieszak. Czyli taki wallbox ale z mozliwoscia odlaczenia i zabrania na wakacje. 2 w jednym a cena zencara 11KW to okolo 1750 pln brutto.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Można i tak. Ja miałem okazje w Niemczech testować org ładowarkę tesli z gniazdka. Całkiem sprawnie przez noc to poszło. Jedno jest pewne. Jak znajdziesz gniazdko, które podłączone jest do instalacji 3x2.5 i zabezpieczone chociaż 20A to masz pewność że auto naładujesz a jak podłączysz 3f gdzieś gdzie nie wiesz jak jest instalacja to może być problem.

WielkiSzuuu

Zadomawiam się
Ja jeszcze dodam, że jeśli nie widzisz na mapie stacji, która Cie interesuje, to musisz przybliżyć widok i powinna się pojawić. Na duzym oddaleniu pokazują tylko ładowarki >100kW, a przybliżając, zaczynają się pojawiać słabsze.
Zwracaj też uwagę na kolejność takich nowo dodanych punktów na trasie, bo zdarza się (rzadko ale jednak), że przy takim dodawaniu ABRP dodaje je w złej kolejności i planuje jazdę w te i na zad, a na mapie może nie być tego widać, bo po tej samej trasie ;)
Jak planuje trasę w ABRP to nie mogę jej przenieść do tesli ?? muszę wtedy jechać z telefonem ?

Darkoblues

Zadomawiam się
Ja zastanawialem sie nad evse 3 fazy do gniazdka na stale plus wieszak. Czyli taki wallbox ale z mozliwoscia odlaczenia i zabrania na wakacje. 2 w jednym a cena zencara 11KW to okolo 1750 pln brutto.
Ja mam takiego zencara i już raz mi uratował sytuację, gdzie w hotelu miała być stacja ładowania dla gości i była, ale popsuta. Hotel udostępnił mi gniazdo 3fazowe