To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.

Vangass

Posiadacz elektryka
Zabawna dyskusja "czy ten kolor zielony jest bardziej zielony czy jednak mniej" :p
1709797674776.png

Przebieg 18kkm, wiek 10msc. Auto garażowane. Codzienne dojazdy po 3-5km. Sentry włączone zawsze poza domem.
Przez ten czas może z 10x włączyłem przygotowanie do jazdy (bateria), 10x grzanie środka (będąc na nartach).

Ciekawie wygląda marzec, gdzie nie było w ogóle żadnych tras.

prebek

Posiadacz elektryka
i jeszcze jedno.
W hybrydzie jak mówię o zużyciu to zazwyczaj mówię spaliło mi .... benzyny PLUS zużyło .... kWh prądu

JM&JM

Posiadacz elektryka
Kiedyś usłyszane "jak pytasz ile pali to auto to cię na nie nie stać" i tyle w temacie :)

Michal

Moderator
i jeszcze jedno.
W hybrydzie jak mówię o zużyciu to zazwyczaj mówię spaliło mi .... benzyny PLUS zużyło .... kWh prądu
Spalanie podajesz samemu je wyliczając z tankowania?

Energię podajesz z podlicznika przed ładowarką w domu i dodajesz do tego jeszcze ładowania na mieście?

Podajesz po prostu średnią wartość? Z jakiego okresu / ilości km? Cały przebieg?

Nie doprecyzowujesz ile jeździsz po drogach S/A, a ile po mieście albo ile spali na A, a ile w mieście?

prebek

Posiadacz elektryka
Spalanie podajesz samemu je wyliczając z tankowania?
zazwyczaj tak (ale to co podaje komputer też się zgadza z wyliczeniami)
Energię podajesz z podlicznika przed ładowarką w domu i dodajesz do tego jeszcze ładowania na mieście?
tak
Podajesz po prostu średnią wartość? Z jakiego okresu / ilości km? Cały przebieg?
Ostatnio to na bazie miesięcznej, oraz poszczególne dłuższe wyjazdy
Nie doprecyzowujesz ile jeździsz po drogach S/A, a ile po mieście albo ile spali na A, a ile w mieście?
I tu sa różne spalania i zużycia (zależy czy jade czysto na prądzie, czy hybryda, czy bez prądu czysto na paliwie)

JM&JM

Posiadacz elektryka
Nowobogackie podejście do tematu
Stać a wybrać najbardziej odpowiednią opcję
absolutnie nie - tylko ciągle masz jakież ale... że Tesla pokazując zużycie na 100km nie pokazuje całkowicie przyjętych i zużytych kWh a ja już pisałem kilka postów wyżej że w apce pokazuje całkowicie przyjęte przez baterię kWh i te wskazania są bardzo zbieżne z realnymi kosztami załadowanych kWh.
Jeśli stać i wybrać najbardziej odpowiednią opcję to pytanie czy akurat brak wyświetlania na tablecie całkowitego zużycia jest dla Ciebie najważniejszym czynnikiem zakupowym. Jeśli tak to szukaj w innych markach bo Tesla tego nie ma :)

JM&JM

Posiadacz elektryka
a swoją drogą czy jest jakieś auto benzynowe lub hybryda, która pokazuje ile litrów i na jaką wartość wlałeś benzyny do baku? Ja się nie spotkałem a wiele aut przerobiłem a Tesla w bardzo dużym przybliżeniu pokazuje w statystykach ładowania w apce :)

Michal

Moderator
No to chyba jednak, tak samo jak w EV, w przypadku hybrydy albo ICE jest też zawsze dodatek do odpowiedzi: "to zależy...".

Mnie praktycznie nikt nie pyta o zużycie energii. A nawet jak pytał (chyba jedna osoba), to po odpowiedzi i tak nie rozumiał i na koniec pytał ile to kosztuje i ile przejedzie. Na żadne z tych pytań nie da się odpowiedzieć prosto, bo to zależy...
Myślę, że ze wszystkimi stratami spokojnie mogę powiedzieć, że zużywa mi średnio 25 kWh/100km. Jednak koszty to już zależy gdzie i kiedy ładujesz i mogą się wachać od zera (jak masz już zwrócone PV), do 3,5 zł za kWh jak ładujesz na Ionity bez abonamentu.

Zwykle pytają, "a ile to przejedzie?". Ja odpowiadam:
Na autostradzie przejadę 250 km jadąc 140 kmh, a w mieście 400-500 jeżdżąc jak taksówka. Na trasie ładuje się 20-40 minut (zależy od ładowarki) na następne 250 km, a w domu podłączam po każdym powrocie i nie myślę o tym.
Jak mnie pytają o koszty jazdy to zwykle mówię, że średnio połowa kosztów jazdy na benzynie, ale to zależy jak i gdzie się jeździ, bo EV mniej zużywa w mieście, a więcej w trasie - odwrotnie do ICE.

Jak mnie pytają czy różnica w cenie się zwróci, to mówię, że zależy do jakiego auta porównujesz, bo jak do kupna używanego 5 letniego Ceeda, to nie, ale jak do nowego BMW M3 (czy jak ono się tam zwie), które powiedzmy, że podobnie przyspiesza, to nie ma różnicy w cenie za bardzo, więc co się ma zwracać...

Last edited: