No to chyba jednak, tak samo jak w EV, w przypadku hybrydy albo ICE jest też zawsze dodatek do odpowiedzi: "to zależy...".
Mnie praktycznie nikt nie pyta o zużycie energii. A nawet jak pytał (chyba jedna osoba), to po odpowiedzi i tak nie rozumiał i na koniec pytał ile to kosztuje i ile przejedzie. Na żadne z tych pytań nie da się odpowiedzieć prosto, bo to zależy...
Myślę, że ze wszystkimi stratami spokojnie mogę powiedzieć, że zużywa mi średnio 25 kWh/100km. Jednak koszty to już zależy gdzie i kiedy ładujesz i mogą się wachać od zera (jak masz już zwrócone PV), do 3,5 zł za kWh jak ładujesz na Ionity bez abonamentu.
Zwykle pytają, "a ile to przejedzie?". Ja odpowiadam:
Na autostradzie przejadę 250 km jadąc 140 kmh, a w mieście 400-500 jeżdżąc jak taksówka. Na trasie ładuje się 20-40 minut (zależy od ładowarki) na następne 250 km, a w domu podłączam po każdym powrocie i nie myślę o tym.
Jak mnie pytają o koszty jazdy to zwykle mówię, że średnio połowa kosztów jazdy na benzynie, ale to zależy jak i gdzie się jeździ, bo EV mniej zużywa w mieście, a więcej w trasie - odwrotnie do ICE.
Jak mnie pytają czy różnica w cenie się zwróci, to mówię, że zależy do jakiego auta porównujesz, bo jak do kupna używanego 5 letniego Ceeda, to nie, ale jak do nowego BMW M3 (czy jak ono się tam zwie), które powiedzmy, że podobnie przyspiesza, to nie ma różnicy w cenie za bardzo, więc co się ma zwracać...