Nie wiem jak z cenami w PL, ale w DE wersja 50 zaczyna się od 108k €.Masz rację, aczkolwiek i4 to też konwersja - albo inaczej - jedna z alternatywnych wersji napędu.
Jak pisałem wcześniej - ta marka obrała taką drogę, stopniowego przechodzenia na napędy BEV - i to chyba jedyna słuszna droga.
Stąd na dzisiaj do bezpośredniego porównania warto brać iX, bo to jest auto projektowane od podstaw jako elektryk.
Realne ceny zakupu iX w wersji 50 na dzisiaj to 450kPLN… sporo, ale i bateria spora plus bogate wyposażenie.
Sporo tańsza (przynajmniej o 100kPLN) jest wersja 40 - technologicznie to samo auto, tylko bateria mniejsza. Nawet silniki te same co w wersji 50, tyle że software’owo ograniczone do mniejszej mocy. I moc ładowania również software’owo ograniczona z 200kW na 150… (to już raczej zagrywka marketingowa aby pozycjonować modele).
Ogólnie BMW przyjeło dobrą strategię, wyciągnąć ze starej technologii ile się da, publicznie narzekać a po cichu swoje robić i modernizować linie już głownie pod EV.
Mam nadzieje że wszelkie teoretyczne założenia neue classe znajdą odzwierciedlenie w praktyce