Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

vwir

Pionier e-mobilności
Ustawa o cenach z 2001 roku jak najbardziej dopuszcza targowanie się i możliwość opuszczenia ceny przez sprzedawcę. To czy będzie do tego chętny to już inna sprawa.
Oczywiście. Ale to, że coś jest dopuszczone prawnie nie oznacza, że powinno być społecznie akceptowalne. Potem wielkie zdziwienie, że takie samo auto w innym kraju jest tańsze niż u nas.

Michal

Moderator
Śmiesznie jak to ludzie, którzy muszą się targować jak na targu albo są wałowani i kupują drożej, sami usprawiedliwiają taką politykę cenową.
- no daj pan rabat
- mogę dać 5%
- to mało daj pan 8%
- nie no tyle to ja sam nie mam zysku, mogę dać 6%
- ale kumpel dostał 10%
- ale my teraz drożej kupujemy od producenta (chociaż to nie prawda)
- a to ok, niech będzie 6%

Jeszcze wmówili Wam, że to są produkty na zamówienie, żebyście sami bronili tego targowania się 🤦‍♂️

vwir

Pionier e-mobilności
No - dramat jakiś. Jeszcze się cieszą, bo rabat wynegocjowali. Zamiast od razu mieć w cenniku niższą cenę (nawet o więcej niż ten rabat) to wspierają tą patologię. Nie jestem w stanie tego zrozumieć.

Beep21

Posiadacz elektryka
Czy Twoim zdaniem wysłanie maila o treści "Poproszę ofertę na auto jak z konfiguracji" to targowanie się jak na targu? W odpowiedzi dostajesz ofertę i bierzesz albo nie. Dobra, dla mnie ta rozmowa traci już sens

vwir

Pionier e-mobilności
Tak. Wolę od razu niższą cenę w cenniku. To jest tak proste.
Swoją drogą - próbowałeś robić tak jak piszesz? Bo mnie się zdarzyło dwa razy i dwa razy odpowiedź była na zasadzie "zapraszamy do kontaktu z naszymi super-sprzedawcami pod numerem telefonu blablabla lub osobiście w salonie w Koziej Wólce".

Michal

Moderator
Zapomniałeś dodać, że zapytanie trzeba wysłać do 10 salonów, bo jeden Ci da 5%, a inny 11% "rabatu", bo akurat muszą plan wyrobić...

Dla mnie jeszcze najlepsze, ze trzeba później dzieci uczyć, żeby się targowały, bo przecież będą lamusami i frajerami jak będą patrzeć na cenniki, a nie kombinować - komuna śpiewa i tańczy :p

Beep21

Posiadacz elektryka
Dobrze, i na tym ten temat zakończmy, bo tu kolega już z lamusami i frajerami leci. Wy macie swój świat, ja mam swój. A rzeczywistość jest jeszcze inna ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
To ile tego rabatu w BMW można uhandlować - mówimy o 10-20-30%? A są może stockowe auta z rabatami gdzieś (tak jak ostatnio Audi wrzuciło)?