Ev3

Pionier e-mobilności
Właśnie, to dotyczyło produkcji 2020 do podobno praktycznie końca 2022. Potem instalowali już poprawione sprężarki. W niektórych krajach były akcje serwisowe odnośnie wymiany wadliwych sprężarek, ale w Polsce oczywiście takiej nie było.
I to do UOKIK się nadaje.
Nikt nie zgłasza, to i sami z siebie nic nie zrobią.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Właśnie, to dotyczyło produkcji 2020 do podobno praktycznie końca 2022. Potem instalowali już poprawione sprężarki. W niektórych krajach były akcje serwisowe odnośnie wymiany wadliwych sprężarek, ale w Polsce oczywiście takiej nie było.
U mnie jeszcze nie wystąpiło Corsa z lutego 2020, ale update sprężarki miałem. Jak się zdarzy ta awaria u mnie to napisze zgłoszenie. Polecałbym również wszystkim, którzy doświadczyli awarii zgłosić to anonimowo do UOKiKu, jeśli się uda wszcząć postępowanie to będzie akcja naprawcza.

KrzysztofFly

Moderator
Katalogowo temat wygląda tak:
Zrzut ekranu 2024-07-02 132616.png
Zrzut ekranu 2024-07-02 132643.png
Jak widać powyżej, sprężarka 98 400 566 80 (cena 7018,75 brutto) , została zastąpiona sprężarką 98 479 295 80 (cena 7181,53 brutto). Według mojej wiedzy oba numery są w tej chwili niedostępne zarówno w magazynie w Polsce jak i we Francji.
Numer 98 400 566 80 był stosowany do 29.03.2022
Numer 98 566 103 80 był stosowany od 16.05.2023
Tak wynika po rozkodowaniu numerów zawartych w opisie.
Mój e-C4 jest wyprodukowany 29.01.2022 i ma sprężarkę 98 400 566 80 (a więc z tej pierwszej serii)

Grooby78

Zadomawiam się
Jak odbierałem samochód z serwisu po wymianie sprężarki, Pani powiedziała, że chyba faktycznie coś zmieniają w nich bo już widzi kolejny, trzeci nr części. Taki najnowszy mi zamontowano, podobno. Ja czekałem około dwa tygodnie na tą sprężarkę.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak odbierałem samochód z serwisu po wymianie sprężarki, Pani powiedziała, że chyba faktycznie coś zmieniają w nich bo już widzi kolejny, trzeci nr części. Taki najnowszy mi zamontowano, podobno. Ja czekałem około dwa tygodnie na tą sprężarkę.
a jesteś w stanie odczytać numery części? na fakturze albo coś?

MS_

Nowy na Forum
Dzisiaj odpowiedź z serwisu, oczywiście tak jak się spodziewałem zwarcie na sprężarce klimatyzacji, zalecana wymiana wraz z osuszaczem, kompletem uszczelnień i robocizną 10k brutto!!! Za niespełna 2,5 letnią sprężarkę (już po gwarancji)!!!

MS_

Nowy na Forum
Czyli ten serwis z maja 2023 to była tylko aktualizacja softu żeby awaria klimy nie zatrzymywała auta, sprytnie. Czy to można zgłosić jako wada fabryczna np do UOKiK? bo patrząc na ilość aut jest to wada tych sprężarek.
Właśnie o tym samym sobie pomyślałem i napisałem do UOKiK, ciekawe czy odpowiedzą. Producent sprytnie obszedł akcje serwisowe wadliwych sprężarek wypuszczając aktualizację oprogramowania które nie blokuje auta tylko daje komunikat (awaria napędu elektrycznego), szkoda tylko że sprzeczny z prawdziwą przyczyną czyli sprężarką (Valeo - Made in China). Tak to jest instalują wadliwe podzespoły, które ledwo wytrzymują 3 lata! Pewnie trzeba by zrobić jakiś pozew zbiorowy może przyniosło by to jakiś skutek. Dlaczego w innych krajach wymienia się w ramach akcji serwisowych a w innych nie, przecież jesteśmy w UE i obowiązują te same przepisy!!!

Grooby78

Zadomawiam się
To nie jest kwestia tego, że te sprężarki są słabe i wytrzymują 2,5 roku. One mają wadę konstrukcyjną, zbyt cienką ściankę separatora wilgoci. Ona rdzewieje, robi się nieszczelna i woda robi zwarcie na cewce kompresora. Producent o tym doskonale wie i dlatego pojawiły się poprawione konstrukcyjnie sprężarki.

nnnnn

Pionier e-mobilności
To nie jest kwestia tego, że te sprężarki są słabe i wytrzymują 2,5 roku. One mają wadę konstrukcyjną, zbyt cienką ściankę separatora wilgoci. Ona rdzewieje, robi się nieszczelna i woda robi zwarcie na cewce kompresora. Producent o tym doskonale wie i dlatego pojawiły się poprawione konstrukcyjnie sprężarki.
No ale wezwania nie było, było wezwanie tylko na upgrade żeby nie blokowało auta. Dlatego trzeba to zgłosić i wymusić na producencie wymianę. Sorry ale czy wyjdzie to dziś czy za 5 lat nie powinno to nas obchodzić. Płaciliśmy za coś co ma być zrobione dobrze.