mecekbomba

Fachowiec
Szanowni forumowicze!

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam. Stylistyka rzecz gustu więc o to nie pytam.
Plusy:
1. wyposażenie (ogrzewana przednia szyba, matrixy, elektryczne fotele z masażem i wentylacją, ogrzewana przednia szyba, wyświetlacz kierowcy + HUD),
2. 6,5 s. do setki, napęd na tył. Mogłoby być lepiej ale nie jest źle,
3. 600 km WLTP.

Minusy:
1. skromny ekran kierowcy,
2. minimalistyczne wnętrze,
3. dotykowe przyciski na kierownicy,
4. brak bagażnika z przodu (dla mnie zupełnie nieistotne),
5. cena ale leasing VW wychodzi dobrze.

Jedyna alternatywa jaką widzę to Scenic ale suvów/crossoverów nie znoszę a i osiągi znacząco słabsze. ioniq6 też sporo kosztuje a wyposażenie i zasięg ma skromniejsze. Inna alternatywa to plugin. Passat plugin ma ponad 100 km zasięgu a rata wyniesie 2539 zł brutto (id.7. 3372 zł brutto). Obiektywnie paliwa za 800 zł miesięcznie na trasach nie przepalę.

Jakie są wady id.7. według Was? czy jest coś lepszego?

nabrU

Moderator

dawiss

Zadomawiam się
Trochę to jest niejasno napisane.

Ja rozumiem ze obecnie mamy 80/85k rabatu na id.7 z rocznika 2025 jeśli go dzisiaj idę zamówić i mi wyprodukują.
Przynajmniej tak pisze na ich stronie- ale konfigurator jest jeszcze niezaktualizowany- w ogóle bałagan jaki panuje na ich stronie to jest szok.
A sprzedawcy w salonach też niezbyt ogarniają.
To był edit.
Na stronie pojawiły się te rabaty dla rocznika 2025, więc chcialem od razu zamówić. Dealer przekazał że to błąd na stronie i te rabaty dotyczą 2024. Pod spodem są rabaty dla 2024 i na stronie są niższe niż dla 2025.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

umcus

Pionier e-mobilności
Rabaty 84k są na otomoto, na roczniki 24. Z tym, że tylko jedna sztuka 189k kosztuje, reszta bliżej 200k. Tak czy siak, to jest bardzo dobra cena za ten samochód. Ale pierwotne 284 310 PLN to jakiś absurd. Gdyby nie to, że mam chwilowo dosyć marek tradycyjnych i ich zdzierstwa/przeglądów, to bym się nad nim mocno zastanowił. Swoją drogą, zakładając, że teraz sprzedają po kosztach (hehe) to znaczyłoby, że mieli ponad 40% marży xD

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Last edited:

sebsek

Posiadacz elektryka
OK, dzięki.

Ale widzę, że dla kupujących za gotówkę rabatów nie ma (tylko leasing/najem/kredyt). Więc pewnie sobie odbiją na tym :)
Tu jest na 100% błąd na stronie bo wedle tego na wyprzedaż 2024 id7 jest 40 tyś rabatu, a na zamówienie nowego z 2025 jest 80 tyś rabatu.
A jest dokładnie odwrotnie co też samo w sobie jest logiczne.

Last edited:

mattmd

Zadomawiam się
Tu jest na 100% błąd na stronie bo wedle tego na wyprzedaż 2024 id7 jest 40 tyś rabatu, a na zamówienie nowego z 2025 jest 80 tyś rabatu.
A jest dokładnie odwrotnie co też samo jest logiczne.
Dokładnie, chyba mają blad na stronie a już się mocno zastanawiałem nad id.3- no cóż, kupi się coś innego albo jeszcze poczeka