Wallbox 7,4kW w garażu i jego wymagania

Saracen

Nowy na Forum
Cześć

Jako, że zaczynam swoją przygodę z elektromobilnością mam kilka pytań odnośnie instalacji i wymagań dotyczących Walboxa. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi na moje pytania.
1. Jaki wallbox o mocy 7,4kW Typ2 wybrać do montaży w prywatnym garażu?
2. W garażu mam instalację elektryczną, która wyciągnie obecnie 4kW. Wiem, że muszę podpisać nową umowę z dostawcą energii na zwiększenie mocy. Czy obecna instalacja 3x2,5m2 wystarczy? Czy konieczna jest wymiana przewodów?
3. Możecie polecić jakąś firmę z okolic Białegostoku, która montuje Wallboxy?

vwir

Pionier e-mobilności
1. Z mojego doświadczenia: nie kupuj wallboxa 7,4kW. Kup od razu 22kW. Różnica w cenie to najczęściej kilka-kilkanaście procent, a gdy zmienisz auto na takie z trójfazową ładowarką to nie będziesz musiał wymieniać wallboxa.
2. Nie wystarczy. Średnio możesz liczyć ok. 8A/1mm2 przewodu. Oczywiście w dużym uproszczeniu, bo to zależy od tego jak długi jest przewód, czy to linka czy drut, gdzie jest poprowadzony (w ścianie czy na zewnątrz), etc. Ale jak widzisz na 2,5mm2 to można puścić jakieś 20A i nic więcej. Tymczasem Ty potrzebujesz 32A. U siebie zrobiłem 6mm2, żeby mieć jakiś zapas i mniejsze straty.
3. Właściwie każdy ogarnięty elektryk Ci go zamontuje.

Saracen

Nowy na Forum
Dzięki za odpowiedzi.

Potwierdziłeś moje obawy co do tego, że obecna instalacja nie uciągnie takiej mocy. Czeka mnie więc więcej załatwiania. Niestety kable idą przez teren wspólnoty i musze z nimi załatwić zgodę na przeprowadzenia okablowania. Dodatkowo podniesie mi to koszty, a na razie nie wiem czy chcę na 100% tyle inwestować pieniędzy.

p0li

Pionier e-mobilności
jak to jest twój początek z elektromobilnością to może na razie zamontuj 3,6kW cegiełkę w garażu - przez 12h nabije ci jakieś 144km zasięgu, robisz więcej dziennie?
nabierzesz trochę doświadczenia i sam później zadecydujesz czy potrzebujesz więcej czy to wystarczy przy twoim profilu użytkowania

ja np w domu mam cegiełkę 1,8kW (ładuje 6km/h) i ładowałem w domu 2 razy przez ostatnie 4 miesiące - wynika z tego że nie potrzebuję żadnych wallboxów czy zencarów bo przy moim profiilu użytkowania ładuję za darmo w pracy albo na mieście

Saracen

Nowy na Forum
U mnie obecnie w rachubę wchodzi tylko ładowanie w garażu. Według jednego kalkulatora przy 3,6kW uda mi się naładować samochód od 20-100% w 10,5h więc nie jest tak źle.
Z tego co widzę to na początek mi to wystarczy.
Jaką ładowarkę 3,6kW warto kupić? Chcę aby była możliwość ustawienia godzin ładowania.

Michal

Moderator
Ja tak ładowałem przez kilka miesięcy więc polecam spróbować. Tym bardziej jeśli w okolicy masz jakąś ładowarkę 50kW na wszelki wypadek w razie nagłej potrzeby. Mi zdarzyło się raz (dosłownie raz) zapomnieć podłączyć wieczorem, a potrzebowałem dużego naładowania rano, więc pobliski Lidl z 50kW był idealny na taką okazję ;)

Ps. Dla pewności popraw łączenia kabli po drodze (gniazdko, puszki, itp.), bo u mnie okazały się za luźno skręcone przez poprzedniego właściciela, pojawiło się iskrzenie i mogłem mieć z tego pożar :/ Zwykle takie gniazdka w garażu nie są jakoś specjalnie przystosowane do ciągłego poboru wysokiego prądu i dopiero przy ładowaniu wychodzą takie kwiatki. Chodzi tylko w zasadzie o wyłączenie bezpiecznika, odkręcenie obudowy i dokręcenie śrubek mocujących kable. Oczywiście najlepiej jak to zrobi elektryk ale lepszy rydz niż nic ;)

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie obecnie w rachubę wchodzi tylko ładowanie w garażu. Według jednego kalkulatora przy 3,6kW uda mi się naładować samochód od 20-100% w 10,5h więc nie jest tak źle.
Z tego co widzę to na początek mi to wystarczy.
Jaką ładowarkę 3,6kW warto kupić? Chcę aby była możliwość ustawienia godzin ładowania.
Nie dostałeś z autem?

Saracen

Nowy na Forum
No nie dostałem bo jeszcze auta nie kupiłem :) Mam zamiar niedługo zamówić i chciałem się zorientować jakie mam możliwości ładowania u siebie w garażu.

JareG

Pionier e-mobilności
A z jakim autem dają evse 16A?
Z Teslą..? Tylko nie wiem, czy dają, czy musisz sobie dokupić.. 🤣
BTW: W EQV (grat za ponad 400k zł) żadnego evse nie było w gratisie, tylko zakup za kilka tysiaków..

Pozdrawiam