Weekend w Zakopanem? Jedź dizelkiem. Szybciej i taniej!

rawier

Posiadacz elektryka
Złym prorokiem to raczej nie będę. W zeszłym roku wracając z Chorwacji już w Bełku na Noxo dopadło mnie oberwanie chmury. Pasażerów wysadziłem pod dachem stacji a sam wróciłem pod ładowarkę. Zanim rozpocząłem ładowanie byłem już cały przemoczony, bez skrawka suchego materiału na sobie 😂 Nawet przez moment się zastanawiałem czy coś nie walnie jak widziałem strugi wody spływające po karoserii. Jednak w głowie zawsze rodzi się pewna doza niepewności 🤣🤣🤣

Michal

Moderator
Złym prorokiem to raczej nie będę. W zeszłym roku wracając z Chorwacji już w Bełku na Noxo dopadło mnie oberwanie chmury. Pasażerów wysadziłem pod dachem stacji a sam wróciłem pod ładowarkę. Zanim rozpocząłem ładowanie byłem już cały przemoczony, bez skrawka suchego materiału na sobie 😂 Nawet przez moment się zastanawiałem czy coś nie walnie jak widziałem strugi wody spływające po karoserii. Jednak w głowie zawsze rodzi się pewna doza niepewności 🤣🤣🤣
Ale chociaż gdyby się zapalił, to deszcz od razu zgasi ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Dzięki wiedzy czym coś grozi i ostrożności wiele osób przedłużyło sobie życie :)
Było kiedyś fajne pytanie na SEP: dlaczego prąd jest groźny? - bo go nie widać :)

rawier

Posiadacz elektryka
Dzięki wiedzy czym coś grozi i ostrożności wiele osób przedłużyło sobie życie :)
Było kiedyś fajne pytanie na SEP: dlaczego prąd jest groźny? - bo go nie widać :)
No wiesz, kiedyś miałem uprawnienia do 1kV, więc sobie wytłumaczyłem, że elektryka prąd nie tyka, i wtedy wepchnąłem wtyczkę 😂

daniel

Señor Meme Officer
Spokojnie.

1679318524867.png
1679318536081.png

cooler

Pionier e-mobilności
Spokojnie.

View attachment 9564
View attachment 9565

No żesz k... Mam nadzieję że takich ignorantów po prostu natura się pozbędzie w drodze eliminacji. W życiu bym nie wpadł na to aby na 100m zbliżyć się do urządzeń elektrycznych w czasie powodzi, a ten boso się jeszcze chce naładowac...

nabrU

Moderator
I przez prawie 2 lata jak mam EV jest tylko gorzej i drożej :) Przybyło parę punktów w krytycznych miejscach ale też nieproporcjonalnie więcej przybyło EV, więc jest gorzej. Ja bym wzorem Bronka nikogo nie namawiał na EV bo to potencjalna konkurencja do ładowarek :) Mówcie im że jest źle, wolno i niewygodnie i tęsknicie do diesla, to dłużej pojeździcie w spokoju :p

Na podstawie ostatniego wydania raportu PSPA „Polish EV Outlook 2022” pod koniec 2019 r. liczba samochodów z napędem elektrycznym przypadającym na jeden punkt ładowania wynosiła 5,6. W 2020 r. ta proporcja wzrosła do 7,4, w 2021 r. do 10,4, zaś w połowie 2022 r. – do 12. W listopadzie wynosiła już 12,8. Stwarza to ryzyko, że w kolejnych miesiącach przed ładowarkami mogą zacząć tworzyć się kolejki, zwłaszcza w lokalizacjach o szczególnie dużym natężeniu ruchu. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do ograniczenia popytu na rynku elektromobilności.

Źródło tiutaj: https://pspa.com.pl/2023/raport/cor...rzepisow-w-sektorze-infrastruktury-ladowania/

Michal

Moderator
W takim UK jest obecnie podobno 690 000 EV i 37 000 punktów ładowania (obie wartości z zap-map.com), co daje 18,65 aut na punkt ładowania :p Jeśli wszystko będzie szło tak jak do tej pory, to będziemy mieć takie ilości aut na ładowarkę na koniec 2024.

Last edited: