No to może podsumujmy:No właśnie, a jak one są połączone, cyframi czy literami?
Chyba chodziło Ci o to, że w Ciechocinku są ustawione w złej kolejności (1A, 2A, 1B, 2B), ale podział mocy następuje według tego co napisałeś w punkcie 1 (1A, 1B, itd.). Stąd też sugestia by na tym SuC stawać koło siebie w zależności od ilości zajętych słupków.No to może podsumujmy:
Prośba o potwierdzenie przez doświadczonych kolegów 😅
- W przypadku Tesla Supercharger v2, które można rozpoznać m.in. po tym, że mają po 2 wtyczki, oznakowane są w kolejności 1A, 1B, 2A, 2B, itd. podział mocy ładowania jest w obrębie cyfry, czyli np. 150 kW przypada na stanowiska 1A i 1B, kolejne 150 kW na stanowiska 2A i 2B; z tego powodu ładujemy się w miarę możliwości na co drugim stanowisku,
- Wyjątek od reguły stanowi SuC Ciechocinek, gdzie podział mocy jest według litery, zatem 150 kW przypada na stanowiska 1A i 2A oraz 1B i 2B; zatem wyjątkowo w tej lokalizacji ładujemy się obok ładującej się Tesli chcąc zachować 150 kW mocy dla każdego.
- Na Supercharger v3 lub v4 nie ma dzielenia mocy, więc można ładować się na dowolnym stanowisku.
Dzięki, skorygowałem opisChyba chodziło Ci o to, że w Ciechocinku są ustawione w złej kolejności (1A, 2A, 1B, 2B), ale podział mocy następuje według tego co napisałeś w punkcie 1 (1A, 1B, itd.). Stąd też sugestia by na tym SuC stawać koło siebie w zależności od ilości zajętych słupków.
Kiedys to poprawią. Może nawet OTAChyba chodziło Ci o to, że w Ciechocinku są ustawione w złej kolejności (1A, 2A, 1B, 2B), ale podział mocy następuje według tego co napisałeś w punkcie 1 (1A, 1B, itd.). Stąd też sugestia by na tym SuC stawać koło siebie w zależności od ilości zajętych słupków.
Na dłuższą trasę proponuję ABRP. Teslowa nawigacja podczas planowania uwzględnia tylko Supercharger-y, których w Polsce nie ma zbyt wiele.. Zaplanuj sobie testowo trasę w ABRP i w samochodzie i porównaj. W ABRP masz sporo ustawień - zajrzyj do nich. M.in. jakie sieci ładowania preferujesz, ile % baterii chcesz mieć gdy dojedziesz do celu, czy wolisz więcej krótkich przerw na ładowanie czy mniej dłuższych itp. Dodatkowo ABRP bardzo dobrze działa na przeglądarce Tesli więc możesz jechać na obu ;-)W weekend robię pierwszą dłuższą przejażdżkę i mam pytanie - czy z Waszych doświadczeń wynika, że wbudowana nawigacja Tesli jest wystarczająca do zaplanowania podróży czy lepiej posiłkować się ABRP lub czymś podobnym? Która apka najsensowniej wg Was dobiera trasę, ładowarki itd?
Na planowanie po Polsce - lepiej ABRP albo podgląd chociaż samemu na PlugShare aby wiedzieć gdzie masz i warto jechać. Teslowa - do Berlina poprowadzi cie przez Poznań SuC. W krajach 1szego świata Teslowa po SuC prowadzi idealnie szczególnie że stawki są lepsze jak nie masz kart, abonamentów itd. To jest moja prywatna opinia nie poparta wyliczeniami/ kalkulacjami.W weekend robię pierwszą dłuższą przejażdżkę i mam pytanie - czy z Waszych doświadczeń wynika, że wbudowana nawigacja Tesli jest wystarczająca do zaplanowania podróży czy lepiej posiłkować się ABRP lub czymś podobnym? Która apka najsensowniej wg Was dobiera trasę, ładowarki itd?