Wycieczka - zasugerujcie ciekawe miejsca!

Slavekk_

Posiadacz elektryka
No tak, tylko jaki pożytek byłby z "wpaść na 2 godziny do Florencji"?
Przy takim objeździe to małe, ciekawe miasteczko gdzie przez 2 godziny można "zobaczyć wszystko i kawy się napić" ma sens. + punktowe atrakcje na trasie lub drogi widokowe.

nabrU

Moderator
Po pierwsze to witam kolegę 'adwenczurowca' (nie wiem czy AT czy ten Tuareg). Sam mam Afryczkę ;)

Nie wiem o co chodzi z tym GaPa. Przejeżdżałem kilka razy i nic szczególnego nie zauważyłem, ale jak już tam pilnujesz to popatrz na taką trasę (przełęcze, nie autostradami):
GaPa-> Solden ->p.Timmelsjoch-> Merano->p.Stelvio->Bormio (lub alternatywnie Merano->p.Tonale->p.Gavia->Bormio) ->Livigno->p.Bernina->St.Moritz->Chur/Bonaduz->(koniecznie przez Versam, a nie główną 19-ką)->Gilion->p.Oberaplenpass->Furka…

Ga-Pa to taki jakiś punkt, bo i tak nas w miarę tamtędy śle Google z Wiednia. I pewnie w miarę łatwo będzie znaleźć w tym rejonie jakiś nocleg (może niekoniecznie tanio :rolleyes:)

Idea też jest aby z Ga-Pa jechać jakoś w kierunku Como i choć ww. trasa jest ciekawa to jakoś tak odbija sporo na wschód i zachód od w miarę najkrótszej drogi na Como. Inna sprawa to jazda samochodem to nie jazda na moto i stąd na przykład dałem sobie spokój ze Stelvio (choć wydawałoby się że to taki 'must have'). Chcę jakoś uniknąć (choć pewnie się nie da) wąskich dróg z 'bandą' ;) rowerzystów i motocyklistów, bo to wtedy np. w przypadku rowerzystów może się skończyć jazdą za peletonem.

Dużego Gotarda odradzam chyba.

Gothard jest i tak po drodze z Como do Furka, Grimsel i Susten...

No tak, tylko jaki pożytek byłby z "wpaść na 2 godziny do Florencji"?
Przy takim objeździe to małe, ciekawe miasteczko gdzie przez 2 godziny można "zobaczyć wszystko i kawy się napić" ma sens. + punktowe atrakcje na trasie lub drogi widokowe.

Dokładnie w punkt (y) I o takie podpowiedzi mi chodzi.

P.S. Gdzie znajdę info które tunele w AT, IT, CH czy FR są płatne?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

nabrU

Moderator
Szkoda, że szwajcarskiej winiety nie można kupić na krótszy okres niż rok. Więc albo ominąć 2 w czasie Passes Loop (i jechać obok) albo zapłacić 40CHF za w sumie jednodniowy użytek :unsure:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Jeżeli chodzi o AT, to te tunele wspomniane przeze mnie, to są dodatkowo płatne (dodatkowo do winiety na autostrady, którą można wykupić nawet na jeden dzień).

nabrU

Moderator
A w ramach przygotowań, po 2 miesiącach czekania dostałem wreszcie niemiecką zieloną umweltplakette (wysłali drugą bo pierwsza nigdy do mnie nie dotarła).

Wystąpiłem też o francuską CRIT' Air i tu jest o tyle dobrze, że zanim dostanie się nalepkę, jest jej wersja do wydruku (z kodem QR) przysyłana razem z fakturą. Więc jestem 'covered' jakbym chciał wjechać do jakiejś strefy w DE i FR.

Niestety sprawa IT nie jest już taka prosta bo tam jest jak widzę 'wolnoć Tomku w swoim domku' i każda SCT ma swoje wymagania.

KrzysztofFly

Moderator
Niestety sprawa IT nie jest już taka prosta bo tam jest jak widzę 'wolnoć Tomku w swoim domku' i każda SCT ma swoje wymagania.
W Polsce mamy mieć podobnie 😉.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Szybkie pytanie w tym temacie: czy jakieś (a jeśli tak to jakie) ładowarki w PL umożliwiają płatność zbliżeniową?
Mam kartę Greenway oraz Electroverse (a ta daje m. in. dostęp do PowerDot, Elocity), ale nie chce mi się instalować tony aplikacji aby ładować się gdzie indziej.

Najnowsze dyskusje