Po pierwsze to witam kolegę 'adwenczurowca' (nie wiem czy AT czy ten Tuareg). Sam mam Afryczkę
Nie wiem o co chodzi z tym GaPa. Przejeżdżałem kilka razy i nic szczególnego nie zauważyłem, ale jak już tam pilnujesz to popatrz na taką trasę (przełęcze, nie autostradami):
GaPa-> Solden ->p.Timmelsjoch-> Merano->p.Stelvio->Bormio (lub alternatywnie Merano->p.Tonale->p.Gavia->Bormio) ->Livigno->p.Bernina->St.Moritz->Chur/Bonaduz->(koniecznie przez Versam, a nie główną 19-ką)->Gilion->p.Oberaplenpass->Furka…
Ga-Pa to taki jakiś punkt, bo i tak nas w miarę tamtędy śle Google z Wiednia. I pewnie w miarę łatwo będzie znaleźć w tym rejonie jakiś nocleg (może niekoniecznie tanio

)
Idea też jest aby z Ga-Pa jechać jakoś w kierunku Como i choć ww. trasa jest ciekawa to jakoś tak odbija sporo na wschód i zachód od w miarę najkrótszej drogi na Como. Inna sprawa to jazda samochodem to nie jazda na moto i stąd na przykład dałem sobie spokój ze Stelvio (choć wydawałoby się że to taki 'must have'). Chcę jakoś uniknąć (choć pewnie się nie da) wąskich dróg z 'bandą'

rowerzystów i motocyklistów, bo to wtedy np. w przypadku rowerzystów może się skończyć jazdą za peletonem.
Dużego Gotarda odradzam chyba.
Gothard jest i tak po drodze z Como do Furka, Grimsel i Susten...
No tak, tylko jaki pożytek byłby z "wpaść na 2 godziny do Florencji"?
Przy takim objeździe to małe, ciekawe miasteczko gdzie przez 2 godziny można "zobaczyć wszystko i kawy się napić" ma sens. + punktowe atrakcje na trasie lub drogi widokowe.
Dokładnie w punkt

I o takie podpowiedzi mi chodzi.
P.S. Gdzie znajdę info które tunele w AT, IT, CH czy FR są płatne?