Y czy 3 ? rozkminy skodziarza :)

Michal

Moderator

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Mocno zmiana na chill wpływa na poprawę zasięgu?
Rozumiem że przed zmianą taka zabawa przyspieszeniem mega drenuje baterie?
Wg mnie nie ma żadnego wpływu na zużycie energii. Testowałem na takich samych odcinkach w tych samych warunkach i często nawet na standard miałem lepszy wynik (pewnie dlatego, że samochód szybciej osiąga żądaną prędkość do żeglowania). Dla mnie chill jest irytujący, próbowałem się kilka razy przekonać, ale po kilku dniach odpuszczałem. Brakuje pociągnięcia przy ruszaniu, natomiast standard jest idealnie wyważony i u mnie nie ma mowy o przypadkowym szarpnięciu.

Michal

Moderator
Ja często jeżdżę na chill - jakoś spokojniej wtedy, zwłaszcza z żoną i dzieckiem ;)

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
też jestem skodziarzem z dziada pradziada, i superba3 kombi chciałem zamienić na nowy model S, ale po jeździe próbnej w Ząbkach zdecydowałem się na Model Y Performance i nigdy w życiu innego auta nie chcę! zdecydowanie polecam :) ładuję w domu, na autostradach wreszcie jeżdżę przepisowo, pół Polski przejedzie na jednym ładowaniu. Rodzinka narazie 2+1. Też rozważałem 3 lub Y jak pojawiły się obniżki, ale 3jkę odpuściłem po oględzinach. Za mały, źle się wsiada, mały bagażnik. Zdecydowanie praktyczniejszy jest Y.

ypl

Pionier e-mobilności
Jeszcze ja swoje 3 grosze dorzucę. Jak bym z fun factor nie rezygnował. Jeżeli faktycznie kilka razy w roku jeździsz w trasy to rozważ zakup TM3LR i te dwa czy trzy wyjazdy załóż dachboxa i sobie tam dopakujesz resztę rzeczy 😉
Ja w trasy jeździłem bmw serii 5 kombi, bagażnik gigant, a teraz stoi i się kurzy w garażu i jeździmy ygrekiem. Mam troje dzieci i cześć rzeczy do frunka pakujemy. Ja bym nie rezygnował z fun factor dla 3 wyjazdów w roku, najwyżej weźmiecie po jednej rzeczy mniej i sobie pranie na miejscu zrobicie.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Przy dzieciach lepiej jednak pojemniejszy model Y. Może być z mniejszą baterią. LR ma co prawda większą, ale zalecane jest ładowanie jej do 80%. Mniejsza bateria może być codziennie ładowana do 100%, więc na jedno wychodzi.