... dodatkowo z teo co Balkan dzis mowil to do kazdego NIO chinski rzad doklada 30000$
no ja nie wiem czy chcialbym to kupic
NIO to jest firma która już raz zbankrutowała (formalnie nie, ale tak to wyglądało), uratował ją chiński rząd na poziomie lokalnym - dostali kasę w formie pożyczki w zamian za obietnicę budowy fabryki w ich prowincji.
Nie wiem czy rząd dopłaca do każdego NIO, natomiast nie jest tajemnicą że firma NIO do każdego samochodu dokłada sporo, wychodzi to wprost z ich raportów finansowych. Problem w tym, że obiecywali zyski już dawno temu, ale obietnice nie przełożyły się w czyny.
Poza Teslą to chyba nie ma firmy która by nie dokładała do sprzedawanych elektryków (choć wg spekulacji ponoć w Chinach mieli w Q3 marżę -0.8% na Model 3) i to dotyczy nie tylko startupów, ale też dużych graczy typu VW, Ford, czy inni. VW się do tego nie przyznaje (nie wydziela tego w wynikach), ale już Ford się przyznaje (wydzielili biznes EV w raporcie) i tracą sporą kasę per sprzedany samochód elektryczny i trend jest negatywny tj. z kwartału na kwartał dokładają coraz więcej.
Podobnie zresztą jest z GM, też tracą sporo per sprzedany EV i co ciekawe też już raz zbankrutowali i uratowało ich Państwo.
Także wg mnie politycy źle się zabierają do tematu "dofinansowanych" samochodów bo większość z nich taka jest.