Zamówienia i odbiory

Mariano

Nowy na Forum
Dzis kia potwierdzila wyprodukowanie KIA-nki zamowionej w 06.2022. Ktos chetny na nia bo w tym czasie kupilismy inne auto?
A kiedy dostępna będzie w Polsce?
Wiesz o tym , że nikt nie może przejąć zamówienia, bo Kia Polska na to się nie zgodzi....
Chyba że po nowym cenniku 😞

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Dzis kia potwierdzila wyprodukowanie KIA-nki zamowionej w 06.2022. Ktos chetny na nia bo w tym czasie kupilismy inne auto?
Napisz specyfikacje auta i ile chcesz bo ostatnio był przypadek że ktoś chciał oddać i nic z tego nie wyszło, i dealer dostał prezent. Jak chcesz dobrze zarobić to raczej się nie uda bo każdy umie liczyć...

Jobski

Fachowiec
Ja w końcu odebrałem dziś swoją pomarańczkę.
Rzeczywiście obecnie w zestawie dają cegłę polskiego GreenCell-a
Ale za to zdziwiłem się, że w zestawie nie ma kabla Type2-Type2, czyli kolejny zakup po WallBoxie trzeba zrobić :(
I chyba zaczynam szukać oklein na konsolę środkową bo to piano black to porażka.
IMG_20230619_122138223_DxO.jpg

darru

Nowy na Forum
Napisz specyfikacje auta i ile chcesz bo ostatnio był przypadek że ktoś chciał oddać i nic z tego nie wyszło, i dealer dostał prezent. Jak chcesz dobrze zarobić to raczej się nie uda bo każdy umie liczyć...
Kia M+SMT+ przednie czujniki park w kolorze steel Grey. Kia chyba nie zabroni sprzedać odebranego samochodu. Powinna być koniec sierpnia początek września.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Kia M+SMT+ przednie czujniki park w kolorze steel Grey. Kia chyba nie zabroni sprzedać odebranego samochodu. Powinna być koniec sierpnia początek września.
Oczywiście że nie zabroni Ci, ale diabeł tkwi w szczegółach:
- jak zarejestrujesz to nie będzie możliwa dotacja dla klienta końcowego
- czy wystawisz FV ? Większość kupujących chce FV bo leasing itp
- Jak wystawisz FV to zrób tak abyś zapłacił podatek od "dochodu" a nie od całego :D
- Jak nie bedzie FV to maleje ci liczba chętnych oraz następny musi zapłacić 2% PCC - to też jest jakaś kwota

Oczywiście jak wyłożysz i ogarniesz to będzie Ci łatwiej

Cav

Pionier e-mobilności
Oczywiście że nie zabroni Ci, ale diabeł tkwi w szczegółach:
- jak zarejestrujesz to nie będzie możliwa dotacja dla klienta końcowego
Co od razu oznacza, ze realnie od ceny musiałbyś odjąć 27 tys, żeby chociaż ktoś prywatnie mógł się zdecydować....
A wtedy praktycznie cała różnica między kwotą zakupu i sprzedaży, wynikająca z różnic w cennikach, bierze w łeb.

darru

Nowy na Forum
Co od razu oznacza, ze realnie od ceny musiałbyś odjąć 27 tys, żeby chociaż ktoś prywatnie mógł się zdecydować....
A wtedy praktycznie cała różnica między kwotą zakupu i sprzedaży, wynikająca z różnic w cennikach, bierze w łeb.
Nikt nie kaze rejestrować samochodu;). Auto na lawetę i pod dom. Kia ze swojego dobrodziejstwa w umowie nie ma zapisu ze nie wyda niezarejestrowanego pojazdu.

Last edited:

bchmiel75

Zadomawiam się
Ja w końcu odebrałem dziś swoją pomarańczkę.
Cześć!
Zazdroszczę. Ja na swój egzemplarz czekam już ponad rok od zamówienia. Ale niedawno dzwonili, że auto już oclone, czeka na transport do dealera.
Czy mógłbym Cię prosić o opisanie w kilku punktach, jak wygląda papierologia związana z:
- rejestracją, ubezpieczeniem i odbiorem auta;
- wnioskiem o dofinansowanie państwa do elektryka.
Chciałbym się jakoś przygotować z papierami, aby uniknąć konieczności niepotrzebnego jeżdżenia do dealera, bo niestety mam do niego z 70km.