zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

vwir

Pionier e-mobilności
Przyszedł rachunek za prąd, teraz się zaczynam zastanawiać czy w moim przypadku zmiana na G12 była cokolwiek warta. Ten rachunek rozpisany w taki sposób aby potrzeba było wieży tajemnej aby zrozumieć intencje wystawiającego. Dodatkowo kwestia rozliczenia magazynu która jest dla mnie conajmniej niejasna albo żeby nię powiedzieć wprost zagmatwana specjalnie.
Czy ja dobrze czytam, że masz ponad 3000kWh nadprodukcji? No to faktycznie G12 vs G11 nic nie daje, bo tak czy inaczej nic nie płacisz. G12 opłaca się wtedy, gdy masz coś dopłacać.

Cav

Pionier e-mobilności
Już nie mówiąc o tym, że G12 jest droższa w opłatach stałych.
Do tego w tym roku różnica w taryfach jest minimalna (między I a II maksymalnie 25%).

Cav

Pionier e-mobilności
Możesz mi przesłać na priv (a najlepiej na email) swoją fakturę z takim przypadkiem?
Bo jeśli tak jest, to muszę odpowiednio wcześnie zmienić taryfę w tym roku.
Pierwszy raz będę miał nadwyżkę z pv i nie chcę się na tym braku bilansowania międzytaryfowego przejechać w ten sposób.

Cav

Pionier e-mobilności
Przy okazji - z analizy mojej własnej faktury wynika, iż Enea zaczęła stosować bilansowanie międzyfazowe, robione na fakturze.
Prawdopodobnie bilansują je w ramach 1 godziny.
Przy małej instalacji dało mi to oszczędności rzędu 100 kWh rocznie.

Cav

Pionier e-mobilności
Ja mam energię z enei nie ma u nich bilansowania pomiędzy taryfami. Miałem nadprodukcję na I taryfę i niedobór w II i zapłaciłem pare stówek za energię
Fałszywy alarm.
Przeliczyłem fakturę kolegi, wszystko się zgadza co do 1 kWh.
Zbilansowali międzystrefowo tyle ile powinni.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Już nie mówiąc o tym, że G12 jest droższa w opłatach stałych.
Do tego w tym roku różnica w taryfach jest minimalna (między I a II maksymalnie 25%).
Różnice między taryfą dzienną/nocną widzę na poziomie 35% (PGE).
"Od zawsze" mieliśmy G12. Zmieniliśmy z miesiąc temu taryfę na G12, bo przy obecnej instalacji PV dobieraliśmy z sieci - stwierdziłem, że wyjdzie zapewne nieco mniej do zapłacenia niż przy G11. Acz myślę też o zmianie falownika na większy i dołożeniu paneli.