zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Michal

Moderator
Tylko znowu będziemy się wykopywać z gówna przez kolejne 10 lat, żeby odrobić straty...

A jeszcze mam kolejną rzecz!!!
Przecież zdążą rozkręcić temat reaktora na pomorzu, który też okaże się wielką klapą, przekroczy budżet o 300% i nigdy się nie zwróci. Prosta matematyka mówi, że paliwa jądrowego nie wystarczy nawet na 20 lat jeśli całą generację energii przestawimy na reaktory, więc co się będzie działo z ceną paliwa? Ktoś ma jakiś pomysł? Będzie Ostrołęka D - D jak Dupa i ogólnie taka sama klapa.
Koszt budowy? 24 mld zł za 1200 MW mocy, daje koszt 1 kW = 20 000 zł.

Przyszło mi do głowy, że za te pieniądze można by postawić PV (zakładając koszt 2000/kWp) o mocy prawie 12 GWp. Taka elektrownia średnio-rocznie generowałaby około 1500MW, a nie 1200. Zostaje problem magazynowania energii, bo w styczniu było by z tego średnio około 375 MW. Tylko pytanie, czy przez te kilka zimowych miesięcy nie opłaci się dokupować energii, żeby później latem móc ją odsprzedawać.
I to są obliczenia dla paneli postawionych na moim dachu :p, a gdyby je postawić sensowniej... W lepszym miejscu, o lepszym nasłonecznieniu i może mniejszym zachmurzeniu? Pewnie dało by się zoptymalizować na terenie kraju do około 400 MW w styczniu. A gdyby to postawić np. w Chorwacji, którą tak kochamy? Tam godzin słonecznych w styczniu jest 3x więcej, więc licząc na szybko powinno też być 3x więcej dostępnej energii. To już mamy te 1200 MW i potrzeba tylko przechowania energii na 12 godzin, a w zasadzie to bardziej na 6, bo szczyt nie trwa przecież całą noc.
No to Tesla Megapack na taką potrzebę kosztuje jakieś 13 mld zł, a pewnie są już tańsze i mniej zwinne rozwiązania (np. baterie oparte na płynnym metalu Ambri) - obstawiam 4x tańsze, za jakieś 3,5 mld.
No naprawę gdyby się postarać i zrobić jakąś ogólnoeuropejską inicjatywę, to można spokojnie wybudować fabryki ognie PV, wytworzyć jakieś sensowne systemy bateryjne, dorobić interkonektorów z krajami z południa i darować sobie te durne elektrownie jądrowe, a latem mieć taką nadwyżkę energii, że będziemy szukać dla niej zastosowań rozwijając nowe gałęzie gospodarki.

Jedno - jedyne co może ma jakąkolwiek szansę się im udać, to wiatraki offshore, ale jakoś na podstawie doświadczeń wymienionych powyżej nie wierzę, że to też nie będzie klapa. Skończy się tak jak zwykle - wiatraki wyprodukują Duńczycy albo Holendrzy. Na morzu postawią je Niemcy albo ktoś inny, ale za wszystko zapłacimy my. Kable też zagranicą, obsługa, oczywiście przez inny kraj. Na koniec dzierżawa terenu na 100 lat za bezcen, a później oni będą nam sprzedawać energię za krocie.

Last edited:

galux20

Zadomawiam się
Szkoda , że do tego doszło.
Wieczorem sprawdzałem kontrakty na dostawy prądu na najbliższy rok w Europie.
Hurt to ceny od 3 do 9 zł .
Polska w okolicach 3 zł.
Wiadomo , że te kontrakty to będą falować.

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
W Kołobrzegu publiczne ładowarki AC (max 22kw) po 3,5 zł za kWh

nie wiem czy to publiczne, ale z ciekawości zaglądnąłem

Attachments

• A33EEA48-6AD6-4C15-8488-4822305D9ED0.png
    A33EEA48-6AD6-4C15-8488-4822305D9ED0.png
    400,1 KB · Liczba wyświetleń: 89
  • 763E4586-CEB8-49B3-8AC1-A7C0E8C77B3D.png
    763E4586-CEB8-49B3-8AC1-A7C0E8C77B3D.png
    373,2 KB · Liczba wyświetleń: 85

Cav

Pionier e-mobilności
Można sobie zadać pytanie jakie działania związane z energetyka w Polsce obecna władza wykonała?
  • Ostrołęka C - budowa w 2012 roku określona jako nieopłacalna i wstrzymana, ruszyła ponownie w 2018 i po wydaniu 1,35 mld zł stanęła, bo okazało się, że będzie trwale nierentowna.
  • Może ktoś myśli, że skoro gazoport jest Imienia Lecha, to został zbudowany przez obecną władzę... Jeśli tak, to jest w dużym błędzie.
  • W 2018 roku rząd wprowadził "ustawę odległościową" 10H, która w zasadzie kompletnie uniemożliwiła rozwój elektrowni wiatrowych w kraju. Teraz się z tego wycofują ale co się stało, to już się stało - 4-5 lat w dupę.
  • Coś jeszcze? Ktoś coś chce dodać?
Przeżarcie ogromu kasy z UE na konwersję energetyki - zielonych certyfikatów.

Last edited:

Michal

Moderator
W Kołobrzegu publiczne ładowarki AC (max 22kw) po 3,5 zł za kWh
Jakiej firmy? Energa jest za 1,2/kWh i GW też podobna cena.

consigliero

Pionier e-mobilności
Elbud Bełchatów. Na PlugShare są ich lokalizacje. Staram się aktualizować na bieżąco. Część jest już podłączona do sieci i oferuje możliwość ładowania.
View attachment 6868
I ktoś z tego korzysta w takiej cenie? Probowałem coś o nich wygooglać i chyba ktoś z szefostwa ma jakąś łódkę albo domek w Kołobrzegu, bo poważnie to chyba nie wygląda, ale mogę się mylić. Może to jakiś deal jak w Krakowie gdzie miasto otworzyło z partnerem prywatnym jedną ładowarkę. Znaczy się wstęgę przecięli i już cztery lata chyba stoi i nie działa