Najgorsze, że zrobią wszystko żeby tylko utrudnić zrozumienie systemu poboru opłat, a do tego jeszcze nie mamy żadnych danych o zużyciu online, tylko jak jakiś jaskiniowiec muszę chodzić do licznika i spisywać sześć wartości, żeby sobie robić jakieś statystyki
Coś na ten temat wiem bo też moim dostawcą w PL było PGE. I przyznam Ci rację, że jak można coś skomplikować (choć inne słowo ciśnie się na usta) w fakturze za energię to oni nie mają chyba sobie równych
Jak widzisz powyżej, u mnie faktura jest prosta jak drut.
Mam też dostęp (poprzez stronę WWW jak niżej lub apkę) do danych ze smart metera, który raportuje zużycie operatorowi co 30 minut. Mogę sobie ściągnąć plik CSV z danymi zużycia za dowolny okres czasu, więc obrobić to na potrzeby jakiejś swojej statystyki jest bardzo łatwo.
Żeby tego było jeszcze mało Octopus udostępnia API swojej platformy, więc jak ktoś jest bardziej kumaty to może z tym ciekawe rzeczy zrobić, np na potrzeby smart home itp:
developer.octopus.energy
Octopus oferuje także taryfe Agile która ma dynamiczne ceny i właśnie na podstawie takich danych i cen na rynku energii wiesz
w Agile z 24h wyprzedzeniem ile Cię będzie kosztował 1 kWh (czasami ceny są ujemne tj. operator Ci dopłaca za zużycie prądu

)
Smart-energy pioneers are using our agile API to hack their homes for the cheapest, greenest energy anywhere - find out how to do the same!
octopus.energy
Mając tego typu dane, można mieć realny wpływ na jakaś optymalizację zużycia prądu w domu nie wspominając, że dane ze smart metera to ogrom informacji dla dostawcy, że nie wspomnę o krajowym operatorze sieci energetycznej (National Grid). Stąd też możliwość takich 'konkursów' typu dopłata za oszczędność energii jak z mojego info wyżej.
@nabrU - z ciekawości, jakie masz tam parametry przyłącza i co jest typowe dla GB?
W UK nie ma czegoś takiego jak moc zamówiona w umowie. Moc jest ograniczona wyłącznie bezpiecznikiem głównym w skrzynce (u mnie to bezpiecznik 100A - bo dom ma rok). Inna lokalna specyfika to większość domów w UK (mój również) ma przyłącze jednofazowe. Czyli realnie maks moc jaką mógłbym pobrać bez ryzyka przepalenia bezpiecznika to max. 23kW na jednej fazie. Ale są też domy (starsze) z bezpiecznikami 60A czy 80A. Wszystko zależy od instalacji i sieci wokół.
Chyba o to Ci chodziło pytając o parametry przyłącza?
P.S. Tanią taryfę mam przez 5h od 21:30 do 02:30 (choć maksymalnie mogę mieć 6h w innej taryfie). I pomysł z magazynem energii od dawna chodzi mi po głowie. Powiem nawet, że to chyba lepszy pomysł niż PV (w moim wypadku).