zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

JareG

Pionier e-mobilności
Ja mam wersję pv. Wersja nie-pv zdaje się nie zlicza produkcji, a jedynie zużycie.

A faktycznie nie ma apki na ios. Żeby skonfigurować musiałem odpalić starego androida. Później go już nie potrzeba, bo po odpaleniu onemeter gada bezpośrednio z raspberry pi. Dane możesz oglądać przez stronkę lub w HA (jeśli posiadasz i zintegrujesz). Więc później ten ios w niczym nie przeszkadza, ale do samego uruchomienia android jest niezbędny.
Mam inny problem - licznik Apator Otus3 jest zablokowany przez operatora (wg listy ze strony onemeter'a) 🤬
Rozliczanie m-fazowe też zablokowane.. co za chooje parszywe.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Jaki masz licznik? U mnie NORAX3 i wydaje mi się, że pytałem gościa, który mi to montował i on powiedział, że jest hasło, a w opisie OneMeter jest info, że z hasłem nie zadziała. No nic, może rzeczywiście spróbuję, kupię i najwyżej zwrócę.
https://onemeter.com/pl/buy/ - tu gdzieś jest lista kompatybilności. Wg niej Norax3 montowany przez Innogy Stoen jest zablokowany przez operatora
Apator smart EMU 3.
.. a te liczniki są kompatybilne 'fabrycznie'.
Ciekawe, czy jak będą mi montować nowy słupek z licznikiem, to mogę sobie zażyczyć takiegoż EMU..?

Pozdrawiam

Michal

Moderator
No widzisz, Twój licznik (EMU3) jest kompatybilny, a mój kompatybilny warunkowo (jeśli nie ma hasła). Przy wymianie po założeniu PV pytałem gościa, czy da się zamontować inny i powiedział, że nie ma wyboru :(

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czy ktoś z Was rozlicza się w netbillingu za swoją fotowoltaikę? Ceny RCMe za sierpień doszły do 1023zl za MWh. Intryguje mnie jak to wyglada w realu

less

Posiadacz elektryka
Czy ktoś z Was rozlicza się w netbillingu za swoją fotowoltaikę? Ceny RCMe za sierpień doszły do 1023zl za MWh. Intryguje mnie jak to wyglada w realu
Ja ma PV założone w lipcu 2022. W realu to wygląda tak, przynajmniej u mnie w Tauron GZE, że nic nie wiadomo. Założyli licznik, rozliczenia czy faktur brak. Nawe pisałem do nich w tej sprawie to odpowiedzieli, że jeszcze nei ma systemu i rozliczenia nalezy się spodziewać w II kwartale 2023.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja ma PV założone w lipcu 2022. W realu to wygląda tak, przynajmniej u mnie w Tauron GZE, że nic nie wiadomo. Założyli licznik, rozliczenia czy faktur brak. Nawe pisałem do nich w tej sprawie to odpowiedzieli, że jeszcze nei ma systemu i rozliczenia nalezy się spodziewać w II kwartale 2023.
Niczego innego nie spodziewałbym się po Tauronie. W 2021 mieli przygotować mi stałe łącze do domu i wypowiedzieli umowę 3 dni przed terminem powołując się na siłę wyższą. Dwa dni później przysłali umowę z kolejnymi 24 miesiącami oczekiwania. Termin mija w lipcu 2023. Przy tej umowie jest pewien progres bo udało im się postawić skrzynkę elektryczną.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak gwoli informacji , bo czasy mamy dziwne, a temat dotyczy cen energii do domu .

Pompa ciepła 11kW w tym też nietypowym klimatycznie okresie jakim był październik 22r w domu parterowym o powierzchni czynnej mieszkalnie ok 120m2 ( Temp wew. 21stC Wody użytkowej od 39 do 44 stC w zasobniku 300l . Podłogówka na ok 80m@ plus 10 kaloryferów.
dla dwóch osób bez oszczędzania i jakiś specjalnych regulacji itp zużyła na CO/OWU -272kWh
Ponieważ też mam studnię , to doliczam ok 27kWh pracy pompy głębinowej bo to jask gdyby tworzy pewien zestaw .

Jestem zadowolony , bo za prąd jeszcze nie płacę , ale zaraz zacznę ( fV 9,8 kWp) magazyn prosumencji zaraz się oprózni .
Ładuje auto , gaz zakręciłem ale wodę wraz z mrozami odkręcę , bo jeszcze nie zakopałem instalacji H2) odpowiednio .Do tego skorzystam na śmieciach , bo u nas wymyslili ich zależność w opłatach od zużycia wody .