zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

lookash_c

Pionier e-mobilności
A jest w ogóle w ustawie taki zapis o konieczności zwrotu tych różnic z budżetu?
Jestem przekonany, że to nie będzie z budżetu, tylko jakichś pozabudżetowych środków (jak wiele, wiele innych działań tego typu).

kiki111

Fachowiec
Chyba mnie coś ominęło w tym zamieszaniu albo nie pojmuję tej kreatywności.
Czy są jakieś obostrzenia kto dostanie a kto nie te 0,69 zł/kWh?
Jeśli nie ma to jaki sens mają taryfy z grupy G12? Wszyscy będą szli całą dobę na jednakowej stawce a to znowu uderzy w system energetyczny bo szczyty poborów jeszcze bardziej urosną (wiem że G nie ma strategicznego znaczenia w całkowitym poborze ale jakieś ma - chyba około 20%).

Cav

Pionier e-mobilności
Chyba mnie coś ominęło w tym zamieszaniu albo nie pojmuję tej kreatywności.
Czy są jakieś obostrzenia kto dostanie a kto nie te 0,69 zł/kWh?
Jeśli nie ma to jaki sens mają taryfy z grupy G12?
Do 2000 kWh mają.
Reszta - będą miały jak się zamrożenie skończy.

Wojciech

Zadomawiam się
Zamrożenie do 0.693 zł/kWh to jak na razie tylko na rok. Więc po pierwsze taryfa pokazuje, jaki byłby koszt bez zamrożenia i jaki być może będzie w 2024. Po drugie zamrożenie dotyczy tylko sprzedaży energii. Dystrybucja ma osobne stawki, nie podlegające ustawowemu ograniczeniu i te nadal są wyraźnie niższe w taryfach G strefowych. Ja mam G13 w Tauronie.

kiki111

Fachowiec
Zamrożenie do 0.693 zł/kWh to jak na razie tylko na rok. Więc po pierwsze taryfa pokazuje, jaki byłby koszt bez zamrożenia i jaki być może będzie w 2024. Po drugie zamrożenie dotyczy tylko sprzedaży energii. Dystrybucja ma osobne stawki, nie podlegające ustawowemu ograniczeniu i te nadal są wyraźnie niższe w taryfach G strefowych. Ja mam G13 w Tauronie.
Masz rację, zapomniałem że w dystrybucji też jest różnica stawek w strefowych.
Edit:
To teraz wychodzi mi dla Energii różnica między G11 a G12r niecałe DWA grosze brutto w I strefie i i 32 grosze mniej w II strefie. Chyba nikt nie zostanie w G11 w takiej sytuacji (taryfę można zmienić bezpłatnie raz w roku).
Swoją drogą płaciłem do tej pory 0,33 a od nowego roku 0,99 w II strefie.

Last edited:

kiki111

Fachowiec
0,33 z ostatnich faktur z dystrybucją i vat 5%, 0,99 z dystrybucją i vat 23% ale tu może jeszcze jakiś grosz dojdzie za opłaty mocowe, koogeneracyjne oze akcyzę itp.