Zasięg przy 100%

slaveq

Pionier e-mobilności
Jesteś pewien, że to nie wynikało z update oprogramowania, kiedy Tesla zaczęła pokazywać zasięg na górnym pasku uwzględniający zużycie baterii i styl jazdy? Wcześniej algorytm był dużo łagodniejszy, update wyszedł jakoś na przełomie zeszłego i tego roku bodajże.
Któryś raz juz ten temat jest poruszany i nadal sensacyjne spadki zasięgu :). Był update, który zmieniał właśnie liczenie zasięgu i w podobnym czasie mieliśmy spadki.

cooler

Pionier e-mobilności
Któryś raz juz ten temat jest poruszany i nadal sensacyjne spadki zasięgu :). Był update, który zmieniał właśnie liczenie zasięgu i w podobnym czasie mieliśmy spadki.
Przebijałem się z tym pytaniem na forach angielskojęzycznych i wiele osób też raportowało gwałtowny, niczym nie uzasadniony spadek zasięgu, ale też raportowanej pojemności baterii w tamtym roku.
Więc coś jest na rzeczy, ale jestem pewien że degradacja też ma w tym udział.

Generalnie zwłaszcza zimą w obecnych BEV robi się bardzo nieprzyjemnie i mało komfortowo, więc dopóki coś nie będzie miało tych 1000WLTP to nie widzę sensu zmieniać, bo nawet dziś na większość tras do 200-300km mi starcza, a na naprawdę długie lub gdy czas jest istotny mam ICE i widzę że trzeba je na razie trzymać.

nabrU

Moderator
Na poparcie odrzucenie teorii, że jakaś aktualizacja softu coś zrobiła z zasięgiem, moje dane z TeslaFi:

1750261845416.png

1750261944463.png

1750262029001.png

Myślę, że ponad rok danych wystarczy...