Jak rozumiem będziesz miał dwie instalacje jedną off drugą on i dwa zestawy paneli ?
Na razie to kombinuję, muszę pogadać z ludźmi od fotowoltaiki. Założę ten nowy falownik obok starego, doprowadzę do niego instalację i zrobię ręczny włącznik/wyłącznik/przełącznik tak żeby można było z niego korzystać - o ile tak się technicznie da. Myślałem o dołożeniu na dachu 10 paneli dodatkowo, ale jeśli w miarę sprawnie uda mi się założyć drugi (niezależny) licznik to chyba założę dodatkowe panele na gruncie i dociągnę przewody do tego Sofara..? Chciałbym osiągnąć taki efekt, że jak nie ma napięcia w sieci, a jest słońce to w chacie jest prąd, i wykorzystać stary falownik już nie jako prosument, tylko po nowemu - może dałoby się zarobić na tym, a zawsze mógłbym np. oczojeba podładować czy co..
No i do tego jakaś bateria/magazyn, i najchętniej to skorzystałbym z e-Soul'a, plus jakaś mała bateria.
A propos małej baterii: znalazłem coś takiego - nadałoby się? 1-2-3 szt., spięte w szereg jak sądzę.. powinno wystarczyć.
Kup taniej Akumulator li-ion 156AH 48V 6,8KWH Magazyn Energii z Wieliczka na Allegro.pl, za 2100 zł w kategorii Części samochodowe - Układ elektryczny, zapłon. Opinie i recenzje czy warto kupić ofertę id: 12538134162? Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!
allegro.pl
.. można to dostać taniej, nawet znacznie taniej

I np. 10 szt. tego czegoś i byłoby 68kWh jak rozumiem..?
Pozdrawiam