Jaką ładowarkę kupić ?

daniel

Señor Meme Officer
Jednoczasowo bilansuje tylko o ile robi to licznik, inaczej to jest bilansowanie godzinowe.. To i tak dobrze w porównaniu z tym co było.
Właśnie z tego co rozumiem to są "sloty" godzinowe, takie same jak przy godzinowych cenach energii.
Jeśli energia jest jednocześnie pobierana i produkowana w tym czasie to się sumuje i płaci się tylko za sumę.
Nie ma opłaty dystrybucyjnej przy pobieraniu energii.

nnnnn

Pionier e-mobilności
To wykres z falownika, a na rachunku powinno się to zbilansować. Mówię teoeretycznie, bo sam nie mam czegoś takiego, ale proszę źródło.

Edit: Teraz widzę jeszcze, że to działa tylko wtedy jak masz inwerter 3-fazowy? Zagmatwany temat.

EDIT: Jednak w Tauronie jest bilansowanie wektorowe:
1689707414119.png

Tylko pytanie czy ja, jako stary prosument jestem rozliczany w ten sposób. Zrobił się offtop

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nnnnn od 1 lipca 2022 każdy prosument ma mieć bilansowanie godzinowe, tylko dzieje się to przy wystawieniu faktury, więc pobierając dane z licznika może być osobno energia pobrana i oddana w danej godzinie

nnnnn

Pionier e-mobilności
@nnnnn od 1 lipca 2022 każdy prosument ma mieć bilansowanie godzinowe, tylko dzieje się to przy wystawieniu faktury, więc pobierając dane z licznika może być osobno energia pobrana i oddana w danej godzinie
jak dostanę rozliczeniową w listopadzie to porównam dane godzinowe z licznika z taurona z rozliczeniem na fakturze.

luki

Pionier e-mobilności
U mnie (PGE) po zmianie na godzinowe wyszło na + dla mnie. Generalnie przy rozliczeniu godzinowym nie musi być tego bilansowania wektorowego, bo i tak nie ma sensu/na jedno wychodzi

nnnnn

Pionier e-mobilności
Mam OTUS3. Pytanie czy bilansowanie wktorowe jest liczone prze licznik czy przez oprogramowanie operatora. Tego nie wiem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Sam licznik to nie wszystko. Liczy się jak go, ustawiono C80 parametr Ferraris to na poziomie licznika (i tak niektórzy mają), Wpis NORMAL tego nie daje
Ale teraz, to już bez znaczenia

vwir

Pionier e-mobilności
Z doniesień wiemy że różnie to bywa w różnych evse
Z tym się nie zgodzę. Straty nie zależą od tego jakie masz evse. Chyba że masz na myśli natężenie prądu i czy to jest jedno czy trójfazowe evse. Ale jak weźmiesz dwa evse ustawione na taki sam amperaż i mające tyle samo faz to nie masz prawa mieć żadnej różnicy w stratach.

vwir

Pionier e-mobilności
Dodam jeszcze dla potomnych i admina dlaczego uważam, ze Twoje wpisy przynoszą więcej szkody niż pożytku - szybka statystyka najczęściej postujących na forum:
View attachment 12019

20%... To "gdzieś" tak "blisko" 45% gorzej niż następna osoba i "gdzieś" tak "blisko" zera można powiedzieć, albo dna.
Nie mam zamiaru bronić Cava (daleko mi do tego) ale takie dane należy też umieć interpretować. Duża ilość reakcji może po prostu oznaczać, że ktoś wali truizmy z którymi każdy się zgadza. Albo wychwala Teslę, a to jest forum Teslofilów. A gdy ktoś ma rację ale jest ona nie po myśli większości to będzie miał mało reakcji. Więc byłbym ostrożny z wyciąganiem wniosków.