vwir
Pionier e-mobilności
Nawet leaf załącza wentylator i pompkę. Nie cały czas, tylko w razie potrzeby. W leafie masz chłodzenie cieczą ładowarki.Pisząc o 100W na działanie miałem na myśli komputer pokładowy Tesli. Reszta oczywiście też może ale nie musi działać. Nie wiem czy przy ładowaniu prądem 5A, czyli mocą ~3,5kW coś ma się jeszcze włączać. Przecież leaf nie miał pompek i chłodnicy, a jakoś się ładował. Nie wiem czy nawet przy 11 kW, coś tam będzie wyło - nie kojarzę, żebym słyszał wentylator kiedykolwiek przy aucie ładującym się na AC.
Tak czy inaczej: w leafie sprawdzałem straty (tylko ładowanie jednofazowe, bo innego nie ma) i podczas ładowania 32A straty były dużo niższe niż podczas ładowania 10A. Różnice nie były rzędu kilku procent, tylko 2-3 krotne (nie pamiętam dokładnych wartości). To samo auto, ta sama ilość faz, ten sam wallbox, tylko natężenie prądu inne.
Edit: proszę bardzo, przyda się: https://www-adac-de.translate.goog/...l=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=wapp
Tabelka dla leniwych:

Żeby nie było, że znowu offtop robię: warto wziąć pod uwagę ten fakt podczas wyliczania, czy ładowanie z mniejszą mocą prosto ze słońca nam się opłaca i jaki jest zwrot z inwestycji w wallbox, który potrafi robić takie rzeczy. Może się okazać, że (jak na przykład w Zoe) różnica jest rzędu 15% i równie dobrze możemy oddać 20% do zakładu energetycznego i wielkiej różnicy nie będzie.
Last edited: