Albo mi się wydaje albo niektórzy mylą homologowane przez producenta opony z homologacją na pojazd która zawiera dokładne parametry jakie ma posiadać opona założona w konkretnym pojeździe. Stąd są opony które w opisie sprzedawcy mają informację że są przykładowo homologowane przez Volvo ale przy doborze opony znaczenie według mnie ma homologacja pojazdu czyli dokumet który dostaliście kupując Teslę i przedstawialiście przy rejestracji pojazdu i on ma jasno wyszczególnione jaki rozmiar opon jest dopuszczony do użytku przez producenta i to są dokładnie te parametry których ja bym się trzymał wybierając opony.
Załączam skan homologacji którą ja dostałem z autem, na drugiej stronie w pozycji 35 jest info o oponach do mojego egzemplarza: Tyre / wheel combination Axle 1 and 2: 255/40R20 101W a dodatkowo w pozycji 52 mam opcjonalny rozmiar opon ale co ciekawe już nie felg bo tego słowa w pozycji 52 brakuje...
Zachęcam więc osoby które nie wiedzą jaki rozmiar opon wybrać do zaglądnięcia do swojego egzemplarza homologacji którą dostali od Tesli.
Dokładnie jak piszesz - niektórzy mylą pojęcia (w tym ktoś, kto pisał artykuł na opony.com).
OEM - to oryginalne wyposażenie producenta czyli w tym wypadku opony, które producent samochodu założył na pierwszy montaż. Zwykle to wcale nie oznacza jakichś szczególnych właściwości tylko dobrą cenę wynegocjowaną z producentem opon.
Homologacja to proces certyfikujący (dopuszczający) pojazd do ruchu na drogach publicznych. Trwa trochę i jest kosztowny. Producenci muszą wykonać testy na własny koszt dla danego typu pojazdu (per konfiguracja) i inne opony między innymi powodują, że pojazd traktuje się jako inny typ. Dlatego założenie opon innych niż producent samochodu podaje w świadectwie homologacji oznacza, że poruszamy się samochodem innym niż homologowany (dopuszczony do ruchu). Przy zakupie nowego samochodu (potrzebne do pierwszej rejestracji) otrzymujemy deklarację zgodności, która jest oświadczeniem producenta samochodu, że nasz egzemplarz (o konkretnym VIN) jest zgodny z homologowanym typem. Jeśli ktoś zakłada w samochodzie opony inne niż w świadectwie homologacji (chodzi oczywiście o parametry jak rozmiar, indeksy prędkości i wytrzymałości, a nie markę opony - jej nie ma w świadectwie), to znaczy że porusza się samochodem, który nie został dopuszczony do ruchu po drogach publicznych. Tzn. może inny na tych oponach i został dopuszczony, ale ten konkretny nie - przynajmniej nie mamy na to dowodu. To może skutkować rozmaitymi konsekwencjami, nie musi, ale może:
- kary analogicznie jak przy innych modyfikacjach (np. wycięcie dpf)
- orzeczenie o winie lub współwinie w wypadku drogowym nawet, gdy ktoś inny wypadek spowodował - bo my nie mieliśmy prawa poruszać się po drodze publicznej
- konsekwencje z ubezpieczeniem i nawet jeśli w moim OWU nie ma wyłączeń dot. modyfikacji pojazdu (chyba jednak jest) to nie wiadomo co jest czyimś ubezpieczeniu, zagranicznym np.
- niebezpieczenstwo bo jeżdżenie dwutonowym samochodem homologowanym na indeks W (270 km/h) na oponach o indeksie H (210 km/h) może, nie musi ale może się źle skończyć.
Oczywiście opony OEM spełniają warunki homologacji, ale w żaden sposób nie są wymagane i jeśli nie ma w gwarancji żadnych dodatkowych zapisów „że można stosować tylko opony marki Tesla”, to stosowanie opon homologowanych nie może być powodem utraty gwarancji czy innych akcji tego typu.
PS
Nie ma takiego pojęcia jak homologacja opon przez producenta samochodu. To, że producenci opon produkują pod konkretne zamówienia producentów samochodów, a producenci samochodów coś rekomendują lub gdyby nawet wymagali czegoś w warunkach gwarancyjnych może co najwyżej skutkować problemami z uznaniem gwarancji.
Homologacja to proces dopuszczający pojazd do ruchu po drogach publicznych i to nie producent samochodu dopuszcza tylko państwo (urząd).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Homologacja