Model X obniżka 440/510

zibizz1

Pionier e-mobilności
@STMS tak jak piszesz wpłatę i raty odlicza się proporcjonalnie do ceny auta czyli na 50%VAT wychodzi dla @BeDi 44% ale już wykup liczy się osobno i wtedy w tym wypadku można przez 5 lat amortyzować 100% że sporej kwoty wykupu. Tylko auto mamy dopiero rozliczone po 9 latach. Przez 4 lata leasingu musimy też uzbierać na ten duży wykup, więc jeśli zbieramy na ten cel to kasa na koncie leży a jednocześnie płacimy odsetki od tego wykupu leasingowi. Dlatego duży wykup ma sens tylko i wyłącznie gdy nie będziemy wykupywać. Ewentualnie gdy jednorazowo spodziewamy się zastrzyku sporej gotówki tuż przed wykupem

BeDi

Zadomawiam się
Nie wiem na czym bazujesz bo nie chce mi się całości czytać ale radzę przy takiej kwocie doradcy zapytac bo głupoty zrobisz i będzie płacz …

podejrzewam że też tak luźno podchodzisz do vat
placz będzie większy moj

Nie wiem na czym bazujesz bo nie chce mi się całości czytać ale radzę przy takiej kwocie doradcy zapytac bo głupoty zrobisz i będzie płacz …

podejrzewam że też tak luźno podchodzisz do vat
placz będzie większy 😀
Moj sasiad ma firme samochodowa (handel) i od lat tak rozlicza. Kontrole byly i jest lala.
Wiec nie ma nad czym plakac + nie mozna dawac sie dymac. Trzeba wykorzystywac przepisy do konca jak sa mozliwosci i tyle.

STMS

Pionier e-mobilności
Moj sasiad ma firme samochodowa (handel) i od lat tak rozlicza. Kontrole byly i jest lala.
Wiec nie ma nad czym plakac + nie mozna dawac sie dymac. Trzeba wykorzystywac przepisy do konca jak sa mozliwosci i tyle.
wierzyć mi się nie chce z tymi kontrolami, że to przezzło ale to Twoja kasa i Twoja decyzja

STMS

Pionier e-mobilności
a czy ty przypadkiem nie mylisz pojęć ???

firma handlowa samochodowa kupuje samochody jako towary handlowe
mimo, że część komisów ma zapisane w księgach auto jako towar handlowy to korzysta z niego przez jakiś czas i tym samym obchodzi możliwość odliczenia podatków

kupisz używane auto i wrzucisz na magazyn z chęcią sprzedaży też będziesz miał taką możliwość ale Ty kupujesz nowy do użytku a nie do sprzedaży jako towar handlowy !

od towarów handlowych przysługuje pełne odliczenie
ale od samochodu osobowego użytkowanego w firmie już nie

BeDi

Zadomawiam się
Ja mam serwis samochodowy wiec u mnie tez taka opcja gra :) Najem dla klienta etc.

Wiecie czy zamawiajac jako zamowienie niestandardowe, auta sa dawane na produkcjie czy brane z inventory?
W nowym X w konfiguratorze sa nowe lampy przednie a w inventory nie (sa tylko ok 3szt)

Pepek

Posiadacz elektryka
Wiecie czy zamawiajac jako zamowienie niestandardowe, auta sa dawane na produkcjie czy brane z inventory?
W nowym X w konfiguratorze sa nowe lampy przednie a w inventory nie (sa tylko ok 3szt)
Jak są w inventory o takich samych parametrach to biorą z inventory. Tak w ogóle to Tesla nigdy nie bierze zamówień konkretnych "na produkcję" - oni wszystko produkują do inventory, dlatego czasem zdarza się, że jakiś kolor jest szybko, a na inny trzeba długo czekać (bo robią go później i w mniejszych ilościach).

STMS

Pionier e-mobilności
Ja mam serwis samochodowy wiec u mnie tez taka opcja gra :) Najem dla klienta etc.

a jakie to ma znaczenie czy masz serwis czy komis ?

umowy leasingu nie możesz zakwalifikować jako towar handlowy ... nikt Ci tego nie powiedział ?

1 nawet za gotówkę nowy pojazd tesli będzie Ci trudno wybronić, że to towar handlowy bo UKS Ci udowodni, że używany w firmie i dowali domiar

2 towar handlowy nie jest kosztem dopóki go nie sprzedasz - nie ma amortyzacji itd