Rozszerzona gwarancja; Przedłużenie gwarancji; Extended warranty TESLA; Helvetia

cooler

Pionier e-mobilności
Nie no ale tutaj to jednak jest oferowane przez Teslę (a nie przez market sprzedający telefon). Ja bym wiązał z tym nieco większe nadzieje...
Przeczytaj dokumenty które załączyłem kilka postów wyżej. To jest współpraca Tesli z Helvetią, ale To nie jest usługa Tesli, tylko Helvetii. Coś jak VW współpracuje z np Alianz i kupisz w VW polise na samochód. Ale w razie stłuczki masz interes do Alianz, a nie VW.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Przeczytaj dokumenty które załączyłem kilka postów wyżej. To jest współpraca Tesli z Helvetią, ale To nie jest usługa Tesli, tylko Helvetii. Coś jak VW współpracuje z np Alianz i kupisz w VW polise na samochód. Ale w razie stłuczki masz interes do Alianz, a nie VW.
No tak, wszystko rozumiem. Chciałem tylko zauważyć, że rozszerzone gwarancje o których wspominałeś są proponowane przez sprzedawców. Tę tutaj proponuje sam producent (pomimo tego, że udzielana jest przez firmę trzecią).

3skowy

Zadomawiam się
Czyli po wykupieniu tej opcji „dodatkowe 4 lata i 80 000 km” za 11 163 zł masz teoretycznie gwarancje aż samochód będzie miał 8 lat i 160 tys km przebiegu?
Z tego co rozmawiałem w salonie Tesli to ubezpieczenie leci od momentu zakupu (?), więc jeśli kupisz ostatniego dnia 4-letniej gwarancji Tesli to masz 8 lat gwarancji... Ale o 160k km nikt nie mówi. Masz tyle ile przejechałeś + 80k. Nie wiem czy to prawda. Nie wczytywałem się w dokumenty i nie chcę siać zamętu. Taką historię mi jedynie serwisanci w Tesli sprzedali.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ja mam baterię LFP o pojemności 60 kW. Przy pierwszym ładowaniu auta w 2021 do 100% pokazywało mi 448 km zasięgu.
7 miesięcy i 22 000 km później przy 100 % baterii pokazuje mi 430 km.
Kurcze to u mnie jak naładuje do 100% pokazuje 418 km zasięgu (tak mam od nowości). Kiedyś już o to pytałem na forum, ale auto miało wtedy 1000 km przebiegu więc myślałem że się to "unormuje". Teraz mam 12 000 km i nadal pokazuje przy naładowaniu do 100% zasięg 418 km. Czy mam coś nie tak z baterią ?

cooler

Pionier e-mobilności
Teraz mam 12 000 km i nadal pokazuje przy naładowaniu do 100% zasięg 418 km. Czy mam coś nie tak z baterią ?
Tak, masz zepsutą baterie. Nie chce się degradować więc pewnie spłonie w podziemnym garażu ;)

Michal

Moderator
Kurcze to u mnie jak naładuje do 100% pokazuje 418 km zasięgu (tak mam od nowości). Kiedyś już o to pytałem na forum, ale auto miało wtedy 1000 km przebiegu więc myślałem że się to "unormuje". Teraz mam 12 000 km i nadal pokazuje przy naładowaniu do 100% zasięg 418 km. Czy mam coś nie tak z baterią ?
Chyba chodziło mu o różnice pokazywanych km przy 100% względem @Robmal (448 km vs 418 km od nowości), tylko że on ma TM3, a @Pabloss TMY i stąd różnica ;)
Może jak weźmiesz młotek, ubijesz TMY z góry i boków, żeby miało przekrój TM3, to zacznie pokazywać podobnie :D

Ps. Dlatego tak ważne są stopki w dyskusji - kiedy nauczymy się z nich korzystać, unikamy zbędnych pytań.

Maruda

Zadomawiam się
Chyba chodziło mu o różnice pokazywanych km przy 100% względem @Robmal (448 km vs 418 km od nowości), tylko że on ma TM3, a @Pabloss TMY i stąd różnica ;)
Może jak weźmiesz młotek, ubijesz TMY z góry i boków, żeby miało przekrój TM3, to zacznie pokazywać podobnie :D

Ps. Dlatego tak ważne są stopki w dyskusji - kiedy nauczymy się z nich korzystać, unikamy zbędnych pytań.
Ja odbierałem 31 maja tego roku TM3RWD LFP 60kW i na 100% od pierwszego ładowania pokazuje 439 km... no ale ja dopiero 3000 km nabiłem, myślę że bufor przez pewien czas załatwia że stan na 100% się nie zmienia... Tak jak Biorn na 0% zrobił ok 50 km a może po 2 latach by wyszło mniej...

Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
U mnie nic się nie zmieniło względem przejechanych kilometrów było przy 100% - 418 km zasięgu i nadal jest tak samo.

Robmal

Posiadacz elektryka

U mnie obecnie po 53 tys przebiegu ładowanie do 100 % pokazuje 421 km zasięgu. Dla przypomnienia TM3 RWD bateria 60 z grudzień 2021