Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

twizy

Zadomawiam się
A może nawet z innej strony - jako użytkownik drogi i jej współwłaściciel jakby nie było - mam prawo oczekiwać od odpowiednich służb (Policja) i władz (ustawodawca) aby zagwarantowali mi maksymalne - osiągalne bezpieczeństwo życia i zdrowia poprzez eliminację na drodze osób które łamią prawo.
Prawo może w ogóle nie wpływać na bezpieczeństwo. Może wpływać np lepsza organizacja ruchu. Patrz Niemcy.
I zbytnio nie musi mnie obchodzić, czy zostanie to osiągnięte poprzez wysokość mandatów, odbieranie praw jazdy czy konfiskat pojazdów czy też bezwzględne kary więzienia - kompletnie mi to dynda byle było skuteczne.
No i masz np. gościa jadącego uparcie lewym pasem, więc go okradasz ze starego samochodu, a nowe zabierasz tym, którzy przekraczają o 10km/h.
Mnie również zdarzało się i niestety zdarza przekraczać prędkość o kilka, kilkanaście procent i wiem, że raczej bym tego nie robił pod groźbą utraty prawa jazdy czy konfiskaty auta.
Jak siebie nie potrafisz kontrolować to trzeba Cię izolować.

daniel

Señor Meme Officer

Gandalf

Pionier e-mobilności
Czym zrzucasz takie fajne filmiki żeby w jednym było kilka widoków?
Ja jestem prosty człowiek...
ffmpeg -hwaccel cuda -i front.mp4 -i repeater.mp4 -i back.mp4 -filter_complex "[1:v]scale=-1:540[repeater]; \
[2:v]scale=-1:540[back]; \
[repeater][back]vstack=inputs=2[side]; \
[0:v]scale=-1:1080[front]; \
[side][front]hstack=inputs=2,format=yuv420p[v]" -map "[v]" -c:v h264_nvenc -preset fast -b:v 5M -vsync vfr output.mp4

W tym wypadku użyłem tylko jednego repeatera, no bo po prawej stronie się nic nie działo.
Pamiętam, że kiedyś widziałem wyprodukowane przez kogoś skrypty które to robią ładniej / lepiej, ale stwierdziłem, że powyższe jest good enough i zdecydowanie szybciej się wykona taka prowizorka niż szukanie tego, co kiedyś widziałem.

Potem jeszcze użyłem:
ffmpeg -ss 39 -t 7 -i output.mp4 -vf "scale=480:-1" -gifflags +transdiff -y output.gif

Żeby od 39 sekundy wziąć 7 sekund i zrobić z tego takiego mikro-gifa, który jest poniżej 4MB i może być po prostu wrzucony tutaj jako obrazek bez konieczności wrzucania filmiku gdziekolwiek.

piotrpo

Pionier e-mobilności

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest apka, stara i kiedyś tylko ona pozwalała zobaczyć wszystkie na raz
Nie używałem kilka lat ale może dziala

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Karambol na 30 aut na A3 pod Wurzburgiem. 27 osób rannych, 2 nie żyją: 52-letnia kobieta i 2-letnie dziecko.

2PiQV4l.png

cooler

Pionier e-mobilności
Karambol na 30 aut na A3 pod Wurzburgiem. 27 osób rannych, 2 nie żyją: 52-letnia kobieta i 2-letnie dziecko.

2PiQV4l.png
No tak, nie ma ograniczeń to przecież nie powinno być wypadków wg @twizy. Wszystko przez te cholerne ograniczenia!
W PL jednak łatwiej ze 130 zahamować niż z 200 lub 300 :), choć zimą to wszystko możliwe.
@twizy - może jeszcze ciężarówki powinny móc 130-150 zasuwać? Zgodnie z Twoją pokręconą logiką będzie bezpieczniej! Ograniczenia są dla frajerów! Backupy też. Poczytałeś już o energii kinetycznej? Wiesz już dlaczego nie robi się crash-testów powyżej 60km/h?
Taki pyskaty a wiedzy zero.