no własnie, że nie jest co wielokrotnie udowadniałeś sam posiadaniem PV. jaka infrastruktura, myślisz o SuC w Poznaniu czy Kostomłoty? to jest żenada, druga sprawa ceny, które są zaporowe do upowszechnienia elektromobilności. obecnie sytuacja wymaga dużej baterii i PV jeżeli jeździsz dalej niż po bułki.
Nie ma to jak gość z i3, który pisze ludziom z autami faktycznie long range co jest żenadą przy dalszych wyjazdach... Skąd Ty osobiście czerpiesz informację żeby wypowiadać się na temat infrastruktury ładowania? Jakie Ty masz własne doświadczenia związane z użytkowaniem EV jako jedynego auta, szczególnie w trasie?
Czy są kolejki na SuC Kostomłoty? Czy na SuC w Poznaniu trzeba długo zjeżdżać z autostrady? Może i tak ale na trasie jest wiele innych ładowarek z których można skorzystać.
Kiedy odebrałem TM3LR w grudniu 2020, nadal mieszkałem w kamienicy w Śródmieściu Warszawy i auto musiałem ładować na publicznej infrastrukturze. Czy było to upierdliwe, może odrobinę ale wspaniale to wspominam, bo poznałem mnóstwo fajnych ludzi na ostatniej darmowej ładowarce pod siedzibą Orlenu i ładowarce GW w Galerii Mokotów. Po 4 miesiącach przeprowadziłem się do domu, a po kolejnych 5 założyłem fotowoltaikę.
Kiedy pierwszy raz jechałem trasę Warszawa - Szczecin, zimą 2020, jedynymi ładowarkami po drodze były GreenWay 50 kW w Lućmierzu, właśnie ten straaaaszny supercharger 140 kW w Poznaniu i jakaś jeszcze GW 50 kW gdzieś w okolicy Gorzowa.
Wiadomo, że na takie przygody, których ja doświadczyłem nie pójdzie pewnie 99% społeczeństwa ale...
Obecnie w Warszawie masz 7 stacji z ładowarkami o mocy powyżej 250 kW, a na Mokotowie są 3 z nich.
Teraz, kiedy jadę tę samą trasę, mam po drodze dodatkowo do wyboru GW Łyszkowice 200 kW, Ioninity Nowostawy 350 kW, SuC Lućmierzu 250 kW, Ionity Poznań 350 kW, GreenWay Niepruszewo 200 kW, Polenergia Chociszewo 400 kW, GW Gorzów 200 kW, SuC Szczecin 250 kW. DODATKOWO! Patrząc tylko na >=200 kW.
Trasę można pokonać spokojnie godzinę krócej, bo poprawiła się infrastruktura. To ona jest nadal kluczowa. Akurat ta jedna trasa o której piszę powyżej ma już całkiem niezłą ilość stacji ładowania ale jest wiele tras, na których nadal brakuje sensownych ładowarek rozstawionych odpowiednio gęsto. Ponadto, jak widać powyżej nadal trzeba mieć ze 3 karty/aplikacje operatorów ładowania.
Ale to się poprawi szybciej niż myślisz, bo zobacz postęp jaki nastąpił w 3 lata, a on tylko przyspiesza.
Czy ceny na publicznych ładowarkach są zaporowe?
Ponownie, nie masz żadnych doświadczeń z tym związanych, a się wypowiadasz, bo gdzieś coś przeczytałeś / słyszałeś...
Nawet jak zapłacisz 3 zł / kWh na Ionity, to i tak trasę 500 km autostradą przejedziesz w takim samym koszcie co benzyniakiem, bo na pierwsze 250 km masz energię z domu za 1 zł/kWh nawet jak nie masz PV. Ponadto nie musisz używać najdroższych opcji. Taka Polenergia ma teraz promocje za chyba 1,59 zł/kWh ładowania DC 400 kW!
Po co się udzielasz jak nic nie rozumiesz? Marnujesz swój czas na pisanie i mój na choćby czytanie, a jeszcze zobacz powyżej ile musiałem klikać na ekranie telefonu żeby naprostować Twoje dwa/trzy zdania rzucone bez sensu z braku wiedzy...
Jesteś jak dziennikarzyna motoryzacyjny, który wjechał testować EV z baterią naładowaną do 70%, przyjechał na ładowarkę z 40% i teraz narzeka na zasięg i szybkość ładowania.
Eh....