KIA EV3 - cennikowa porażka w Polsce. Czy Tesla zdominuje rynek?

BartekD

Zadomawiam się
A czy w Tesli jest jakaś pozycja pedału gazu, która powoduje, że samochód żegluje (nie ma rekuperacji, i nie podaje energii z silnika)? W e208 tego nie mam (przynajmniej nie zauważyłem).
Oczywiście. Pedal jest jak wajcha potencjometru z zakresem od 100% mocy do100% rekuperacji/hamowania w skrajnych położeniach. W "połowie" masz 0%. Dodatkowo, po puszczeniu "gazu" rekuperacja/hamowanie nasila się stopniowo. Im dłużej nie naciskasz pedału przyspieszenia, tym mocniej samochód zwalnia, do pełnego zatrzymania bez dotykania czegokolwiek.

Ratt

Posiadacz elektryka
Jak masz łopatki, to nie musisz trzymać cały czas nogi na pedale gazu.
Powodowanie w ten sposób jej cierpnięcia w imię niczego, to kuriozum.
W Tesli tez nie musisz. Zamiast pedału możesz używać rolki na kierownicy chociaż ja uważam to za upierdliwe i jedynie na autostradach używam.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

Ratt

Posiadacz elektryka
@Ratt pisał, że nie ma takiej pozycji (jazda na "luzie").
Bo nie ma. Możesz wrzucić bieg neutral i wtedy żeglujesz. To co pisze @BartekD o pedale to troche nie tak. To 0% w "połowie" dotyczy połowy położenia pedału dla danej prędkości z jaką jedziesz a nie bewzględnej połowy położenia pedału gazu.

BartekD

Zadomawiam się
Bo nie ma. Możesz wrzucić bieg neutral i wtedy żeglujesz. To co pisze @BartekD o pedale to troche nie tak. To 0% w "połowie" dotyczy połowy położenia pedału dla danej prędkości z jaką jedziesz a nie bewzględnej połowy położenia pedału gazu.
Tak, tak. Skrót myślowy. Nie w połowie, ale zawsze jest gdzieś punkt "zero".

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Hmm. Będę się musiał kiedyś przejechać Teslą i porównać OPD Tesli do e208.

vwir

Pionier e-mobilności
Jak masz łopatki, to nie musisz trzymać cały czas nogi na pedale gazu.
Powodowanie w ten sposób jej cierpnięcia w imię niczego, to kuriozum.
Jeśli Ci cierpnie noga w czasie jazdy to problemem nie jest samochód. Gdy przełożysz nogę w inne miejsce (nie tam gdzie jest pedał gazu) to już nie cierpnie? To może przełoż sobie tam pedał gazu.

Jusand

Posiadacz elektryka
Hmm. Będę się musiał kiedyś przejechać Teslą i porównać OPD Tesli do e208.
Odpowiem Ci, bo mam taki zestaw w domu, jak się przesiadam z Tesli do e208 to czegoś mi brakuje, a w zasadzie przeszkadza mi to naciskanie na hamulec.

vwir

Pionier e-mobilności
W Mach-E mogę sobie wyłączyć OPD i wyłączam w długiej trasie, bo u mojej młodszej latorośli powoduje ono mdłości. Ale gdy tylko zjeżdżamy z ekspresówki/autostrady do miasta to z powrotem włączam OPD, bo po prostu gorzej mi się bez tego jeździ.