Jak to/tamto działa, porady użytkowników

pawelbdg

Zadomawiam się
Cześć, mam problem z włączeniem grzania przez app. Wydaje mi się że mam wszystko włączone jednak nie włącza się grzanie fotela (w lato wentylacja się włączała) ma ktoś pomysł czemu ta opcja nie działa?Screenshot_2024-10-05-08-33-49-360_com.kia.connect.eu-edit.jpgScreenshot_2024-10-05-08-34-15-631_com.kia.connect.eu-edit.jpg

pbr

Posiadacz elektryka
Cześć, mam problem z włączeniem grzania przez app. Wydaje mi się że mam wszystko włączone jednak nie włącza się grzanie fotela (w lato wentylacja się włączała) ma ktoś pomysł czemu ta opcja nie działa?
U mnie nigdy nie było opcji włączenia dogrzewania fotela (albo nigdy nie zauważyłem ;) ). Pytanie też czy jest to potrzebne bo o ile nagrzanie kierownicy trochę trwa to podgrzewanie fotela to kwestia kilkudziesięciu sekund od włączenia to ciepła.

less

Posiadacz elektryka
U mnie nigdy nie było opcji włączenia dogrzewania fotela (albo nigdy nie zauważyłem ;) ). Pytanie też czy jest to potrzebne bo o ile nagrzanie kierownicy trochę trwa to podgrzewanie fotela to kwestia kilkudziesięciu sekund od włączenia to ciepła.
Też nie mam takiej opcji a szukałem. Nie mam też żadnych aktualizacji kia connect do pobrania.

pawelbdg

Zadomawiam się
Ok, dzięki za odpowiedzi, jakoś byłem przekonany że ma taką opcję skoro podgrzewa wszystko i w lato chodzi siedzenie ale jak nie ma to 👍

deniro

Zadomawiam się
Dajcie znać jak to u Was jest ponieważ ostatnio zauważyłem że przy ładowaniu trójfazowym z natężeniem 6 amper jest moc ładowania 2,7kw zamiast około 4,1kw czyli wychodzi że jest to dwufazowe ładowanie. Macie tak samo ? Ile u siebie obserwujecie ? Bardzo rzadko u siebie z takiego natężenia prądu korzystam ale zastanawiam się czy nie zgłosić się z tym do ASO.

Warto dodać że przy wyższych ustawieniach natężenia prądu wszystko jest ok.

Widziałem że na youtube na kanale na prad po polsce jeden z uczestników też to zaobserwował. Natomiast mówił że w starym eNiro dla 6A jest ok.

pawelbdg

Zadomawiam się
Dajcie znać jak to u Was jest ponieważ ostatnio zauważyłem że przy ładowaniu trójfazowym z natężeniem 6 amper jest moc ładowania 2,7kw zamiast około 4,1kw czyli wychodzi że jest to dwufazowe ładowanie. Macie tak samo ? Ile u siebie obserwujecie ? Bardzo rzadko u siebie z takiego natężenia prądu korzystam ale zastanawiam się czy nie zgłosić się z tym do ASO.

Warto dodać że przy wyższych ustawieniach natężenia prądu wszystko jest ok.

Widziałem że na youtube na kanale na prad po polsce jeden z uczestników też to zaobserwował. Natomiast mówił że w starym eNiro dla 6A jest ok.
U mnie w domu idzie tak:

Attachments

• IMG_20241014_102026.jpg
    IMG_20241014_102026.jpg
    3,5 MB · Liczba wyświetleń: 17
  • IMG_20241014_102038.jpg
    IMG_20241014_102038.jpg
    3,5 MB · Liczba wyświetleń: 17
  • IMG_20241014_102054.jpg
    IMG_20241014_102054.jpg
    3,6 MB · Liczba wyświetleń: 17

deniro

Zadomawiam się
U mnie w domu idzie tak:
dzięki, ale nie widzę jaki amperaż masz przy poszczególnych zdjęciach, czy dobrze się domyślam że te 2,7kw to jest dla 6A ? Wtedy by było tak jak u mnie że z 2 faz tylko ciągnie i wychodzi że "ten typ" tak ma ?

W sumie istotne też jest przy jakim napięciu są te moce, możesz podać ?
Bo to ostatnie zdjęcie z 9,9kw to wychodzi chyba dla 16A ale wtedy napięcie by było tylko 206v ?

U mnie w domu jest tak:
6A i 230V daje 2,7kw
8A i 230V daje 5,4kw
10A i 230V daje 6,9kw
12A i 230V daje 8,2kw
16A i 230V daje 10,9kw

pawelbdg

Zadomawiam się
dzięki, ale nie widzę jaki amperaż masz przy poszczególnych zdjęciach, czy dobrze się domyślam że te 2,7kw to jest dla 6A ? Wtedy by było tak jak u mnie że z 2 faz tylko ciągnie i wychodzi że "ten typ" tak ma ?

W sumie istotne też jest przy jakim napięciu są te moce, możesz podać ?
Bo to ostatnie zdjęcie z 9,9kw to wychodzi chyba dla 16A ale wtedy napięcie by było tylko 206v ?

U mnie w domu jest tak:
6A i 230V daje 2,7kw
8A i 230V daje 5,4kw
10A i 230V daje 6,9kw
12A i 230V daje 8,2kw
16A i 230V daje 10,9kw
Niestety nie mam jak zmierzyć. GC-habu od kia też nie pokazuje tych danych

deniro

Zadomawiam się
Niestety nie mam jak zmierzyć. GC-habu od kia też nie pokazuje tych danych
podejrzewam że masz poziomy: 6A, 12A i 16A ze względu na zbliżone moce ładowania jak napisałem i wychodzi że u Ciebie przy najniższym poziomie też jest 2,7kw czyli z dwóch faz zmiast 3 się ładuje. Wychodzi więc że trzeci przypadek tak ma, (ja, osoba z youtube i u Ciebie), więc śmiem twierdzić że ten typ tak ma.
Znajdzie się ktoś u kogo jest inaczej dla 6A (lub najnizszy poziom ładowania z gniazda siłowego) ?