Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

luck.ass

Nowy na Forum
Wspomniałem im jeszcze przed wydaniem odpowiedzi, że w przypadku braku zgody skieruję sprawę do sądu. Podobno mają jakiegoś prawnika który pisał im interpretacje. Powiedzieli, że są gotowi na sąd - a to oznacza walkę parę miesięcy do kilku lat. Sprawa wydaje się conajmniej ciężka. Ale prawdopodonie pismo o którym pisze Kierowca23 sporządzę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeżeli jest tak jak mówi wspólnota, że lokal to odrębna nieruchomość, to do instalacji potrzebujesz jedynie zgody większości współwłaścicieli garażu i od razu możesz ciągnąć kable (jeżeli tylko w ramach tego garażu jest się gdzie przyłączyć). Bardzo możliwe, że współwłaścicieli garażu jest mniej niż właścicieli lokali w bloku a dwa do takiej zgody nie jest wymagana żadna konkretna forma, więc możesz sobie czekać w garażu na współwłaścicieli poszczególnych miejsc postojowych jak będą gdzieś jechali autem i dawać każdemu z nich indywidualnie zgodę na montaż ładowarki do podpisania. Wbrew pozorom zapewne będzie szybciej niż uzyskiwanie zgody od wspólnoty. Zerknij na art. 201 kc w zw. z 12b ust. 2 ustawy o elektromobilności.

Aha mówimy oczywiście o ładowarce MNIEJSZEJ niż 11kW. 11kW i więcej w tym rozumowaniu wymaga zgody wszystkich.

Elekt

Nowy na Forum
Jeżeli jest tak jak mówi wspólnota, że lokal to odrębna nieruchomość, to do instalacji potrzebujesz jedynie zgody większości współwłaścicieli garażu i od razu możesz ciągnąć kable (jeżeli tylko w ramach tego garażu jest się gdzie przyłączyć). Bardzo możliwe, że współwłaścicieli garażu jest mniej niż właścicieli lokali w bloku a dwa do takiej zgody nie jest wymagana żadna konkretna forma, więc możesz sobie czekać w garażu na współwłaścicieli poszczególnych miejsc postojowych jak będą gdzieś jechali autem i dawać każdemu z nich indywidualnie zgodę na montaż ładowarki do podpisania. Wbrew pozorom zapewne będzie szybciej niż uzyskiwanie zgody od wspólnoty. Zerknij na art. 201 kc w zw. z 12b ust. 2 ustawy o elektromobilności.

Aha mówimy oczywiście o ładowarce MNIEJSZEJ niż 11kW. 11kW i więcej w tym rozumowaniu wymaga zgody wszystkich.
Sprawdzałem temat. miejsc garażowych jest 230 do tego wchodzą komórki których kilka jest zlokalizowanych w garażu (mając na uwadze że czasami 1 właściciel ma 2 miejsca) to musiałbym mieć w takim przypadku około 110-120 zgód + zmierzyć się z wysłuchiwaniem pretensji jakie to ładowanie w garażu ”zagrożenia” powoduje. No to chyba nie tak powinno wyglądać… ja pracuje i nie mam czasu latać po mieszkaniach albo warować w garażu na kogoś kto będzie akurat wyjeżdżał i na dodatek miał czas i ochotę mnie wysłuchać i jeszcze coś podpisać.

Co do zasady masz rację i przy małym bloku jest to do ogarnięcia jednak u mnie to już jest na tyle duży problem że wolę powalczyć chwile ze wspólnotą a ostatecznie, być może zostanę przy samochodzie spalinowym skoro w Polsce tak ma wyglądać elektromobilność. A i ceny prądu mają odmrozić w 2026 roku :(

kaktus

Posiadacz elektryka
Sprawdzałem temat. miejsc garażowych jest 230 do tego wchodzą komórki których kilka jest zlokalizowanych w garażu (mając na uwadze że czasami 1 właściciel ma 2 miejsca) to musiałbym mieć w takim przypadku około 110-120 zgód + zmierzyć się z wysłuchiwaniem pretensji jakie to ładowanie w garażu ”zagrożenia” powoduje. No to chyba nie tak powinno wyglądać… ja pracuje i nie mam czasu latać po mieszkaniach albo warować w garażu na kogoś kto będzie akurat wyjeżdżał i na dodatek miał czas i ochotę mnie wysłuchać i jeszcze coś podpisać.

Co do zasady masz rację i przy małym bloku jest to do ogarnięcia jednak u mnie to już jest na tyle duży problem że wolę powalczyć chwile ze wspólnotą a ostatecznie, być może zostanę przy samochodzie spalinowym skoro w Polsce tak ma wyglądać elektromobilność. A i ceny prądu mają odmrozić w 2026 roku :(
U mnie podczas instalacji ładowarki (podobnej wielkości hala) trafił się jeden delikwent który niczym Rejtan chciał walczyć o wstrzymanie prac oraz… 4 innych którzy podeszli zapytać jak to załatwić, że sami myśleli ale zakładali że się nie da, jakie auto będzie jeżdżony itd. W kolejnych tygodniach gdy pojawił się samochód kolejnych kilku pytało o użytkowanie i podłączanie. Wydaje mi się że na nowym osiedlu gdzie masz stosunkowo młodych mieszkańców na luzie te głosy byś zdobył.

Natomiast jeśli masz siłe, środki i determinacje - walcz z nimi żeby nauczyli się czytać przepisy…

Pierwszy raz wysłałem zapytanie o instalacje zaraz gdy pojawiła się ustawa o elekromobilnosci i mój zarządca był bardzo na nie. Że głosowanie konieczne i tak, że ppoż trzeba projekty ogarnąć i to miliony monet kosztuje.

Gdy drugi raz już z determinacją zadzwoniłem do nich wiosna tego roku a oni na kilku osiedlach już przez to przeszli okazało się że umieją ustawę interpretować prawidłowo a nawet podpięli sami deweloperski ppoż pod całą halę i już tego nie wymagali (u nas były 4 miejsca w projekcie developera pod EV z instalacją ślepą bez wallboxa i do dziś nikt tego wallboxa tam nie zainstalował z nabywców). Więc moje wrażenie jest takie że po prostu edukacja jest im mocno potrzebna i to nie zawsze zła wola tylko często lenistwo i niewiedza :)

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Wspomniałem im jeszcze przed wydaniem odpowiedzi, że w przypadku braku zgody skieruję sprawę do sądu. Podobno mają jakiegoś prawnika który pisał im interpretacje. Powiedzieli, że są gotowi na sąd - a to oznacza walkę parę miesięcy do kilku lat. Sprawa wydaje się conajmniej ciężka. Ale prawdopodonie pismo o którym pisze Kierowca23 sporządzę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
U mnie Administracja optymistycznie obiecała zgodę "w kilka dni po złożeniu wniosku" i innych dokumentów, bo już przeprowadzali takie procedury w innych osiedlach, i ogólnie luz bo mają to przećwiczone :)

Tylko że jak złożyłem wszystkie papiery, łącznie z ekspertyzą, projektem i warunkami przyłączeniowymi z Energetyki, to znowu Zarząd zaczął mieć dylematy w stylu: a gdyby tu było przedszkole w przyszłości ...

Tzn. kontemplują czy jak ja się podłączę, to zostanie w rozdzielniach jeszcze jakaś moc przyłączeniowa dla osiedla albo dla innych którzy może kiedyś też będą chętni ...

Już miesiąc minął od złożenia wniosku o zgodę w Administracji. Zarząd podobno się zagłębia w przepisy, a administracja każe cierpliwie czekać na decyzję. Mój elektryk czeka na uzgodnienie terminu montażu (bo już nawet przyłącze uzgodnił z Energetyką), a mnie szlag trafia bo wciąż muszę ładować auto na mrozie przez ich dylematy.

Nie wiem na co jeszcze czekają -aż Zarząd zrobi magisterkę z energetyki ? A może ja teraz powinienem zapukać do kogoś z zarządu ze skrzynką wódki ? ;)

Jak tak mają wyglądać w praktyce procedury przyłączeniowe (w nowych osiedlach - kilkuletni blok), to ja dziękuję za taką elektromobilność w polskim wydaniu, i na zimę wracam do 2.0L w benzynie.
Tym bardziej, że od niskich temperatur akumulator jakby się skurczył, wzrósł pobór mocy w aucie a ja znacznie częściej muszę go ładować. A będzie jeszcze zimniej.

kaktus

Posiadacz elektryka
Napiszcie jeszcze jaki macie przyłącz w kW i jaką ładowarkę przy wersji z art 12b ustawy czy mniej niż 11kW.
Zabezpieczenie 3x25A (3x16 też byłoby ok, ale mam kilka miejsc parkingowych i zamierzam zainstalować drugą ładowarkę w przyszłości stąd wyższe zabezpieczenie i grubsze kable po drodze), Tesla Wall Connector dla spełnienia wymagań i czystej głowy obcięta do 15A softwarowo

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Napiszcie jeszcze jaki macie przyłącz w kW i jaką ładowarkę przy wersji z art 12b ustawy czy mniej niż 11kW.
2 miejsca, na każdym punkt ładowania "do 11 kW", moc przyłączeniowa odpowiednia do mocy zainstalowanej.
We wstępnej odpowiedzi adm. potwierdziła, że nie będzie żadnego problemu ze zgodą na taką konfigurację (widzę że w Ustawie ograniczenie 11 kW wyraźnie dotyczy mocy punktu ładowania, a nie przyłącza licznikowego).
A w szablonie zgłoszenia sami napisali nawet: "uprzejmie informujemy, że w ramach czynności zwykłego Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej wyrażona zostanie Państwu zgoda na montaż stacji ładowania o mocy do 11 kW przy Państwa miejscu parkingowym nr ..."
Rozumiem wątpliwości w przypadku 11.0 kW (tutaj akurat opowiedzieli się przychylnie dla mieszkańca).
Ale taka lub inna odpowiedź (lub próba podjęcia wyjaśnień, negocjacji, dostosowania wniosku) powinna być, choćby ze względu na dobre obyczaje, a nie milczenie przez ponad miesiąc.

Wychodzi na to że Ustawa jest bublem prawnym. Dziurawa jak szwajcarski ser. W przypadku najpowszechniejszej mocy ładowarki stwarza wątpliwości interpretacyjne. Nie reguluje też przypadku biernego oporu (brak decyzji) Zarządu. Z wyjątkiem kiedy ekspertyza nie jest potrzebna, ale takich budynków praktycznie nie ma.

W prawie budowlanym parę lat temu pochylili się obowiązkiem instalowania skrzynek multimedialnych w mieszkaniach i ich zawartości (=> ukłon w stronę korporacji Tel-Kom?), ale nie elektromobilności, którą podobno tak chcieli promować ...

Twenty

Zadomawiam się
Dzien dobry, mozecie polecic jakas firme ktora kompleksowo zajmie sie montazem stacji ladowania w garazu podziemnym? Lokalizacja Warszawa.

PS. Moje miejsce postojowe jest po srodku garazu tzn nie mam sciany za soba ale obok miejsca jest slupek.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Dzien dobry, mozecie polecic jakas firme ktora kompleksowo zajmie sie montazem stacji ladowania w garazu podziemnym? Lokalizacja Warszawa.

PS. Moje miejsce postojowe jest po srodku garazu tzn nie mam sciany za soba ale obok miejsca jest slupek.
Witaj,
Zdecydowanie polecam tych Panów inżynierów: https://projektantelektryk.pl/
Jestem zadowolony z ich pracy projektowej i sposobu podejścia do klienta.
Z tego co widzę na stronie nawet mają teraz jakąś promocję :)

Ale na sam początek dowiedz się u siebie w Administracji, jakie stawiają warunki do wyrażenia zgody na montaż ładowarki <11kW w trybie Art. 12b Ustawy o elektromobilności. I czy w ogóle dopuszczają taką możliwość, albo dlaczego nie. Żeby potem nie ciągać się po sądach. I gdzie trzymają dokumentację projektową budynku, w jakiej postaci, kiedy można podejść i oglądać schematy.

W moim przypadku jest tak że mam już wszystkie dokumenty: ekspertyzę, projekt, warunki przyłączeniowe, oświadczenia, nawet uzgodnione i opłacone przyłącze w energetyce. Były wizje lokalne, oglądanie schematów, rozdzielnic, wymiana korespondencji i wstępne uzgodnienia z Administracją. Tylko że na sam koniec Zarządowi wspólnoty nagle się odwidziało i czekam już ponad miesiąc na ich zgodę... Więc póki co montaż nawet nie zaczęty.

PS.
Nawet jakby nie było słupka ani ściany, to jest technologia spuszczania podpory ładowarki z sufitu i (teoretycznie) też się da! No bo jakiś strop zawsze być musi ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Witaj,
Zdecydowanie polecam tych Panów inżynierów: https://projektantelektryk.pl/
Jestem zadowolony z ich pracy projektowej i sposobu podejścia do klienta.
Z tego co widzę na stronie nawet mają teraz jakąś promocję :)

Ale na sam początek dowiedz się u siebie w Administracji, jakie stawiają warunki do wyrażenia zgody na montaż ładowarki <11kW w trybie Art. 12b Ustawy o elektromobilności. I czy w ogóle dopuszczają taką możliwość, albo dlaczego nie. Żeby potem nie ciągać się po sądach. I gdzie trzymają dokumentację projektową budynku, w jakiej postaci, kiedy można podejść i oglądać schematy.

W moim przypadku jest tak że mam już wszystkie dokumenty: ekspertyzę, projekt, warunki przyłączeniowe, oświadczenia, nawet uzgodnione i opłacone przyłącze w energetyce. Były wizje lokalne, oglądanie schematów, rozdzielnic, wymiana korespondencji i wstępne uzgodnienia z Administracją. Tylko że na sam koniec Zarządowi wspólnoty nagle się odwidziało i czekam już ponad miesiąc na ich zgodę... Więc póki co montaż nawet nie zaczęty.

PS.
Nawet jakby nie było słupka ani ściany, to jest technologia spuszczania podpory ładowarki z sufitu i (teoretycznie) też się da! No bo jakiś strop zawsze być musi ;)
Ale w stropie wiercic nie mozna, wiec odmawiamy Panu instalacji 😛