Michal
Moderator
Musi być czysty EV - żadnych extenderów.
Co byście polecili tak powiedzmy w okolicy 40 000 zł? Jak dobra okazja, to może być trochę drożej ale nie chciałbym przekroczyć 60 000 zł, bo to już się robią okolice Tesli Model 3 za 100 000 zł
Proszę o wypowiedzi osoby posiadające dane auto, a nie takich co się zastanawiają albo myślą, że wiedzą.
Powinien mieć:
Nie boję się:
Co byście polecili tak powiedzmy w okolicy 40 000 zł? Jak dobra okazja, to może być trochę drożej ale nie chciałbym przekroczyć 60 000 zł, bo to już się robią okolice Tesli Model 3 za 100 000 zł
Proszę o wypowiedzi osoby posiadające dane auto, a nie takich co się zastanawiają albo myślą, że wiedzą.
Powinien mieć:
- Auto powinno być krótsze od Tesli Model 3 - tak znacząco - z 40-50 cm. Chcę odzyskać trochę garażu. Dlatego niestety odpada raczej klasyczny Ioniq, choć bardzo bym się ku niemu skłaniał
- Miejsce dla 4 osób - długo nastawiałem się na Smarta 2 osobowego, ale chyba jednak muszę mieć awaryjnie miejsce na 2 foteliki.
- Dobrze by było 2x isofix
- Zasięg >= 100km
- do pracy mam w dwie strony jakieś 50 km
- żebym mógł go trzymać na jakiś 70-80% naładowania na co dzień. Niby mogę się ładować pod biurem, ale wolałbym na to nie liczyć i drogo tam.
- Regen do zera, najchętniej taki jak w Tesli, czyli mocny, bez łopatek itp.
- Złącze ładowania Type2 - nie potrzebuję CCS ale nie chcę Type1
- Mam 199 cm wzrostu ale jeździłem kilka lat Clio z 1996, Trabantem Polo 1991, ... Przejadę 50 km każdym autem ale jednak jeśli mam wybierać, to wolałbym nie siedzieć z kolanami zatykającymi uszy.
- Tak ze 4 gwiazdki Euro NCAP
- Odpadają: Peugeot iOn, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, BMW i3 i jakieś wynalazki
Nie boję się:
- Sprowadzania z zagranicy, przy czym jeśli auto o małym zasięgu, to pewnie laweta, która jednak zwiększa koszt, więc trzeba to wliczyć w cenę.
- Przebiegu w okolicy 100 000 km,
- 8-10 letniego auta
- Zarysowań itp. - "Niemiecki ksiądz nie musi płakać sprzedając"
- Kia Soul
- Nissan Leaf
- VW e-up / Seat Mii / Skoda Citygo-e - @nabrU nie udław się herbatą
- głównie ze względu na małą długość.