Zgadza się, soul jest za 150 tys brutto.
Nie bardzo natomiast rozumiem, co to zmienia w kontrkście formy finansowania, przecież leasing ma te same obostrzenia?
Wiem, że auto za gotówkę mogę już kupić w każdej chwili.
Temat już raz przerabiałem, podpisywałem już umowę na dotację z zielonego samochodu, jako osoba fizyczna.
Wtedy z niej nie skorzystałem, bo uznałem że leaf, albo soul z mniejszą baterią, (po wprowadzeniu opłat przez Orlen), nie spełni moich oczekiwań, bo praktycznie w każdej trasie będę musiał go ładować za dużą kasę (zasięg 200 km).
Wtedy podpis kwalifikowany nie był potrzebny, można było epuapem podpisać.
Jesteś pewien, że tu będzie inaczej?
Co to limitu nic nie zmienia jest taki sam. Tak napisałem dla przypomnienia.
Regulamin paragraf & 10 pkt. 2
"Zobowiązanie NFOŚiGW powstaje w dniu zawarcia umowy, o której mowa w ust. 1. Umowa zawierana jest wyłącznie przy użyciu kwalifikowanego podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu lub w formie pisemnej. Decyzję w tym zakresie podejmuje NFOŚiGW. Wnioskodawca przystępując do naboru akceptuje fakt, że umowa o dofinansowanie może być zawarta w formie elektronicznej." - czyli tak jednak trochę nie jednoznacznie, bo niby dwie formy ale decyzję na koniec NFOŚ.
jeszcze w paragrafie &3 pkt 4
"Wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej przez GWD, przy użyciu podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu (dalej podpis kwalifikowany)."
Więc chyba dla własnego interesu lepiej mieć ten kwalifikowany i mieć pewności że zagra. Zabawa w tradycyjny obieg dokumentów chyba nie wskazana. Gdzieś ktoś coś zgubi z biurka spadnie, po co
Ale to nie problem przecież do ogarnięcia temat, Ceny jakoś tako około 100 PLN.
Jeszcze co pozostało ze "ścieżki zdrowia" to że do wniosku będziesz musiał załączyć trzy ostatnie roczne PIT-y bo będą sprawdzać Twoją zdolność do zapewnienia trwałości programu.
Co do zabezpieczeń zostają:
- weksel na wartość dotacji +25%
- cesja polisy OC i AC. Ale to OC to błąd bo nie można zrobić cesji OC. Im chodzi chyba że teraz polisa jest na jednym druku OC i AC i nie kleją że to jest cesja dotyczy tylko AC. "taka profeska" tych co to pisali
Ale za 27 tys. chyba warto mimo wszystko się nad tym pochylić.