Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Piernik

Posiadacz elektryka
Tylko wszędzie mnie nie ratuje, musi być ten jeden konkretny leasing, promowany przez Kia, bo tylko on się opłaca.
Generalnie w ogóle go nie potrzebuję, pewnie po prostu zapłacę za auto z własnych środków i nie będę się zastanawiał jakie następne pułapki są w nim zawarte.
No to jak chcesz za gotówkę to skoro piszemy na wątku o dotacjach to pewnie się mieścisz w tych 225 tys za samochód.
Wtedy Twoja droga do dotacji wydaje się prostsza. Nie musisz czekać jak jakiś leasing to ogarnie lub nie.
22 listopada rusza nabór - oficjalny termin.. Czyli "na dniach". Sam składasz wniosek internetowo na stronie NFOŚ. Jedynie w co się musisz zaopatrzyć do podpisania umowy do kwalifikowany podpis elektroniczny, ale to do podpisania umowy. Generalnie wszystko do ogarnięcia.

Wszystkie informacje masz tu:

Daj koniecznie znać jak poszło.

Cav

Pionier e-mobilności
No to jak chcesz za gotówkę to skoro piszemy na wątku o dotacjach to pewnie się mieścisz w tych 225 tys za samochód.
Wtedy Twoja droga do dotacji wydaje się prostsza. Nie musisz czekać jak jakiś leasing to ogarnie lub nie.
22 listopada rusza nabór - oficjalny termin.. Czyli "na dniach". Sam składasz wniosek internetowo na stronie NFOŚ. Jedynie w co się musisz zaopatrzyć do podpisania umowy do kwalifikowany podpis elektroniczny, ale to do podpisania umowy.
Zgadza się, soul jest za 150 tys brutto.
Nie bardzo natomiast rozumiem, co to zmienia w kontrkście formy finansowania, przecież leasing ma te same obostrzenia?

Wiem, że auto za gotówkę mogę już kupić w każdej chwili.
Temat już raz przerabiałem, podpisywałem już umowę na dotację z zielonego samochodu, jako osoba fizyczna.
Wtedy z niej nie skorzystałem, bo uznałem że leaf, albo soul z mniejszą baterią, (po wprowadzeniu opłat przez Orlen), nie spełni moich oczekiwań, bo praktycznie w każdej trasie będę musiał go ładować za dużą kasę (zasięg 200 km).

Wtedy podpis kwalifikowany nie był potrzebny, można było epuapem podpisać.
Jesteś pewien, że tu będzie inaczej?

Piernik

Posiadacz elektryka
Zgadza się, soul jest za 150 tys brutto.
Nie bardzo natomiast rozumiem, co to zmienia w kontrkście formy finansowania, przecież leasing ma te same obostrzenia?

Wiem, że auto za gotówkę mogę już kupić w każdej chwili.
Temat już raz przerabiałem, podpisywałem już umowę na dotację z zielonego samochodu, jako osoba fizyczna.
Wtedy z niej nie skorzystałem, bo uznałem że leaf, albo soul z mniejszą baterią, (po wprowadzeniu opłat przez Orlen), nie spełni moich oczekiwań, bo praktycznie w każdej trasie będę musiał go ładować za dużą kasę (zasięg 200 km).

Wtedy podpis kwalifikowany nie był potrzebny, można było epuapem podpisać.
Jesteś pewien, że tu będzie inaczej?
Co to limitu nic nie zmienia jest taki sam. Tak napisałem dla przypomnienia.

Regulamin paragraf & 10 pkt. 2
"Zobowiązanie NFOŚiGW powstaje w dniu zawarcia umowy, o której mowa w ust. 1. Umowa zawierana jest wyłącznie przy użyciu kwalifikowanego podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu lub w formie pisemnej. Decyzję w tym zakresie podejmuje NFOŚiGW. Wnioskodawca przystępując do naboru akceptuje fakt, że umowa o dofinansowanie może być zawarta w formie elektronicznej." - czyli tak jednak trochę nie jednoznacznie, bo niby dwie formy ale decyzję na koniec NFOŚ.
jeszcze w paragrafie &3 pkt 4
"Wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej przez GWD, przy użyciu podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu (dalej podpis kwalifikowany)."

Więc chyba dla własnego interesu lepiej mieć ten kwalifikowany i mieć pewności że zagra. Zabawa w tradycyjny obieg dokumentów chyba nie wskazana. Gdzieś ktoś coś zgubi z biurka spadnie, po co ;)

Ale to nie problem przecież do ogarnięcia temat, Ceny jakoś tako około 100 PLN.
Jeszcze co pozostało ze "ścieżki zdrowia" to że do wniosku będziesz musiał załączyć trzy ostatnie roczne PIT-y bo będą sprawdzać Twoją zdolność do zapewnienia trwałości programu.
Co do zabezpieczeń zostają:
- weksel na wartość dotacji +25%
- cesja polisy OC i AC. Ale to OC to błąd bo nie można zrobić cesji OC. Im chodzi chyba że teraz polisa jest na jednym druku OC i AC i nie kleją że to jest cesja dotyczy tylko AC. "taka profeska" tych co to pisali ;)

Ale za 27 tys. chyba warto mimo wszystko się nad tym pochylić.

Piernik

Posiadacz elektryka
to na Audi A7 za 390 tys wymagali PIT za ubiegly rok i KPIR z ostatnich 3 miesiecy xD
No to wiem ;) Obecnie leasingi są bardzo przyjazne jeżeli chodzi o procedury "kredytowe".
Ale to jest NFOŚ ;) zabezpieczenie 27 tys PLN to poważna sprawa ;) Muszą szczegółowo zbadać Twoją kondycje finansową, czy aby w razie czego będziesz ją mógł zwrócić. Warunku kiedy musisz zwrócić dotacje są na szczęcie szczegółowo opisane.
Pomimo tego że na koniec dnia i tak zabezpieczasz te 27 tys weksel + 25% i cesją polisy w razie szkody całkowitej.

A jeżeli firmy leasingowe ruszą w tym programie to też raczej o uproszczonych procedurach będzie można zapomnieć.
Mają w obowiązku zbadać zdolność leasingową korzystającego.
To jest – należy przez to rozumieć ocenę sytuacji finansowej oraz wiarygodności płatniczej Korzystającego dokonaną przez Firmę Leasingową z zachowaniem należytej staranności oraz zgodnie ze standardami rynkowymi, potwierdzającą jego zdolność do obsługi Umowy Leasingu oraz Umowy Dotacji.
Tą ocenę muszą przedstawić bankowi to jest BOŚ.
A skoro w przypadku dotacji bezpośrednio do Firm NFOŚ wymaga co wymaga to raczej się nie wychylą ponad to.
Program w tym przypadku prosty nie jest. Ja obstawiam że 22 go nie ruszy temat "leasingów".
Zobaczymy już niebawem.

Cav

Pionier e-mobilności
Więc chyba dla własnego interesu lepiej mieć ten kwalifikowany i mieć pewności że zagra. Zabawa w tradycyjny obieg dokumentów chyba nie wskazana. Gdzieś ktoś coś zgubi z biurka spadnie, po co ;)

Ale to nie problem przecież do ogarnięcia temat, Ceny jakoś tako około 100 PLN.
Gdzie te ceny?
Bo ja ostatnio płaciłem 2-3 stówki.....

Zielony samochód podpisywałem epuapem - teraz się nie da?

Piernik

Posiadacz elektryka
Gdzie te ceny?
Bo ja ostatnio płaciłem 2-3 stówki.....

Zielony samochód podpisywałem epuapem - teraz się nie da?
No może fakt ceny nieco większe. Ale ofert jest sporo i można poszukać.

No przecież ja tego nie wymyślam ;)
Przytoczyłem "kopiuj wklej" konkretne punkty regulaminu.

Cav

Pionier e-mobilności
No może fakt ceny nieco większe. Ale ofert jest sporo i można poszukać.

No przecież ja tego nie wymyślam ;)
Przytoczyłem "kopiuj wklej" konkretne punkty regulaminu.
Ale to punkty ogólne, czy dla firm?
Mój PIT przy firmie to im się na wiele nie zda, chyba że CIT-a chcą....

Piernik

Posiadacz elektryka