Dylemat nad zakupem elektryka

vander87

Nowy na Forum
Cześć.
Do tej pory posiadamy Octavię Kombi 1.4 + LPG, roczne przebiegi 15-20kkm. Z tego 80% do 100km, raz - dwa razy w roku jakaś dalsza wycieczka.
Dodatkowo instalacja PV 10kw, z nadwyżkami energii do wykorzystania - rzędu 5000kwh.

Zastanawiam się nad:
e-c4 Business - 152000
Kona 65kW Smart - 155000
Kia EV6 77.4kWh Plus - 183000
Tesla 3 - 182900

Czy pompa ciepła ma sens? (czytając forum doszedłem do wniosku że u mnie raczej nie)
Kwestia dobrej oferty na leasing/ubezpieczenie też ma lekki wpływ na decyzję.
Co sądzicie o w/w?

nabrU

Moderator
Hej,
Nie napisałeś ile osób / bagażu wozisz, a Octavia kombi trochę tego może wziąć (a np. Kona już sporo mniej).

KrzysztofFly

Moderator
Cześć.
Do tej pory posiadamy Octavię Kombi 1.4 + LPG, roczne przebiegi 15-20kkm. Z tego 80% do 100km, raz - dwa razy w roku jakaś dalsza wycieczka.
Dodatkowo instalacja PV 10kw, z nadwyżkami energii do wykorzystania - rzędu 5000kwh.

Zastanawiam się nad:
e-c4 Business - 152000
Kona 65kW Smart - 155000
Tesla 3 - 182900

Czy pompa ciepła ma sens? (czytając forum doszedłem do wniosku że u mnie raczej nie)
Co sądzicie o w/w?
Myślę, że każdy z modeli które wymieniłeś zaspokoi Twoje oczekiwania. Są to jednak bardzo różne modele, więc zacznij od tego, aby każdego z nich wziąć na co najmniej godzinną jazdę próbną. Zapewne pozwoli Ci to poukładać sobie w głowie, który z nich Ci pasuje, a które ewentualnie skreślasz.

ELuk

Pionier e-mobilności
Tu nie ma co doradzać pod kątem BEV, bo każde z tych aut napędowo wg Twoich potrzeb będzie wypadał podobnie.
Musisz za to wiedzieć sam, co Tobie użytkowo będzie odpowiadało. Bo w ocenie użyteczności transportowej, to każdy z nich będzie kompromisem w zestawieniu z octavią kombi.

vander87

Nowy na Forum
Hej,
Nie napisałeś ile osób / bagażu wozisz, a Octavia kombi trochę tego może wziąć (a np. Kona już sporo mniej).

Na ten moment 2+1 (córka 2 lata) z możliwością powiększania do 2+2 w niedalekiej przyszłości :) Bagażnik głównie na wózek się przydaje

Bronek

Pionier e-mobilności
Cześć.

Zastanawiam się nad:
e-c4 Business - 152000
Kona 65kW Smart - 155000
Tesla 3 - 182900

Co sądzicie o w/w?
Mam podobne warunki jesli chodzi o fotowoltaike i przebiegi autem.
i mam PC , choć trzymałem piec gazowy w rezerwie przez rok i po przeliczeniu rozwiązałem umowę gazową.
Ad Pompa Ciepła, dlaczego nie ma sensu jak masz 5000 kWh nadmiaru w podobnym przypadku jak u mnie daje toCi darmowe ogrzewanie CO i CWU rocznie domu (kwestia jaki dom)
Albo ładowanie ev przy takich przebiegach.
Liczymy zawsze w dlugich okresach np rocznych

Paweł Tesla3 HL

Zadomawiam się
Jeśli chodzi o wózek to Tesla 3 raczej odpada bo ciężko go będzie włożyć do bagażnika bo to typowy sedan.

vander87

Nowy na Forum
Mam podobne warunki jesli chodzi o fotowoltaike i przebiegi autem.
i mam PC , choć trzymałem piec gazowy w rezerwie przez rok i po przeliczeniu rozwiązałem umowę gazową.
Ad Pompa Ciepła, dlaczego nie ma sensu jak masz 5000 kWh nadmiaru w podobnym przypadku jak u mnie daje toCi darmowe ogrzewanie CO i CWU rocznie domu (kwestia jaki dom)
Albo ładowanie ev przy takich przebiegach.
Liczymy zawsze w dlugich okresach np rocznych

PC chodziło mi jako dodatek do samochodu, w domu mam mimo to zostaje te 5000 kWh:)

Bronek

Pionier e-mobilności
No to masz akurat na tankowanie .

To ma, ale przy takiej jeździe jak moja lub Twoja np , w pierwszj Tm3 nie było ummnie PC i do tej pory nikt na brak nie narzeka . Szczególnie jak zasieg czyli te np 30 km więcej z PC nie jest jakimś języczkiem u wagi ?

nabrU

Moderator
Szkoda że MG5 nie jest sprzedawany w PL bo byłby niejako bezpośrednim (i niedrogim) następcą Octavii kombi:

Weź może pod uwagę Astrę w kombiaku? Może będzie jakiś dobry leasing na ten samochód bo Stellantis ostatnio jest sławny z 'crazy deals':

Być może będzie jakiś dobry deal na nowego Grandlanda (choc tu już jest drożej):