Elon Piżmo oszalał. Co teraz z zakupem Tesli? Poczekać, bojkotowa, kupować mimo wszystko czy nic nie robić?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Zapewne każdy już słyszał: Elon Piżmo i Donald Trump chcą podpalić świat.

Elon popiera wrogą Polsce niemiecką partię AfD, mówił o braku odpowiedzialności Niemców za grzechy ojców i dziadów, romansuje z putinem i rosją, chce sprzedać im Ukrainę itd.

Trump zaś pragnie złupić Ukrainę i kupić za bezcen metale ziem rzadkich, nie chce Ukrainy w NATO ani nie widzi szans na powrót do granic sprzedać 2014 roku.

A z polskiego punktu widzenia najgroźniejsze jest to, Trump chce zredukować wydatki na US Army i wycofać wojska z Europy. Przebąkuje też o tym, że nie przyjdzie Europie z pomocą w razie agresji rosji, co już naprawdę nie jest śmieszne.

Co z zakupem Tesli? Poważnie rozważałem zakupem modelu Y, bo cena jest fair a i mam zarejestrowany na siebie stareńki samochód, który powędrowałby na złom (patrz program dopłat). Co do zarobków to minimalnie bo minimalnie ale łapię się na dopłaty dla "biednych". Było by 40 tys zł dopłat - łakomy kąsek. I nagle sru! Piżmak z Trumpem musieli wygrać wybory i zaczęli działać.

Pytanie: czy na Wasze decyzję o zakupie Tesli wpłynie ego Elona? Czy nie boicie się, że Wasze nowiutkie Tesle będą w chamski sposób rysowane po lakierze?

Gdy sobie uświadomiłem, że bez USA w NATO w zasadzie jesteśmy bezbronni to jakoś inaczej spojrzałem na te Tesle. Nie wiem jak Wy, Panowie ale ja na razie Tesli nie kupuję. Przynajmniej na razie.

Antworten
A w domu VW/audi/BMW/porsche?

Pralka boscha, żarówki osram?

To mam złe wieści jeśli jeszcze nie hajlujesz...
:ROFLMAO:

Elon powariował - być może. Czas pokaże.

Ale nie zauważyłem żeby tesla albo prosiak hajlował przy otwieraniu drzwi.
Radio też normalnie działa, nie puszcza muzyki III rzeszy czy innego propagandowego ścierwa.

Trzeba bronka zapytać, czy jego X otwiera inaczej drzwi ostatnio 🤣

Psy szczekają, tesla jedzie dalej 🙃

macinowa

Posiadacz elektryka
Jeden nie kupi drugi kupi bo sobie tę brzydką historię zrelatywizuje na dziesiątki sposobów żeby się w duchu rozgrzeszyć.
Ja nie kupiłem choć byłem bardzo bliski bo uznaliśmy wspólnie w rodzinie że będziemy się bardzo źle czuć jeżdżąc tym samochodem. Ostatnie dni pokazują, że nasza decyzja była słuszna.
Nikogo natomiast nie zamierzam oceniać czy krytykować z powodu odmiennej od mojej decyzji.
Czas leczy rany?

Henry Ford darzył Hitlera prawdziwym uwielbieniem. W 1938 roku, za zasługi dla III Rzeszy, Hitler uhonorował Forda Krzyżem Wielkim Orderu Orła Niemieckiego, czyli najwyższym odznaczeniem przyznawanym cudzoziemcom. Z kolei Amerykanin do tego stopnia podziwiał Führera, że na urodziny zwykł mu wysyłać czeki na 50-100 tys.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Czas leczy rany?

Henry Ford darzył Hitlera prawdziwym uwielbieniem. W 1938 roku, za zasługi dla III Rzeszy, Hitler uhonorował Forda Krzyżem Wielkim Orderu Orła Niemieckiego, czyli najwyższym odznaczeniem przyznawanym cudzoziemcom. Z kolei Amerykanin do tego stopnia podziwiał Führera, że na urodziny zwykł mu wysyłać czeki na 50-100 tys.
Raczej prosty fakt, że wnuki nie powinny odpowiadać za czyny swoich pradziadków. Ważne jest to co to jest teraz i co może wydarzyć się w przyszłości dzięki poczynaniom takich typów.

ArturEV

Zadomawiam się
Zapewne każdy już słyszał: Elon Piżmo i Donald Trump chcą podpalić świat.

Elon popiera wrogą Polsce niemiecką partię AfD, mówił o braku odpowiedzialności Niemców za grzechy ojców i dziadów, romansuje z putinem i rosją, chce sprzedać im Ukrainę itd.

Trump zaś pragnie złupić Ukrainę i kupić za bezcen metale ziem rzadkich, nie chce Ukrainy w NATO ani nie widzi szans na powrót do granic sprzedać 2014 roku.

A z polskiego punktu widzenia najgroźniejsze jest to, Trump chce zredukować wydatki na US Army i wycofać wojska z Europy. Przebąkuje też o tym, że nie przyjdzie Europie z pomocą w razie agresji rosji, co już naprawdę nie jest śmieszne.

Co z zakupem Tesli? Poważnie rozważałem zakupem modelu Y, bo cena jest fair a i mam zarejestrowany na siebie stareńki samochód, który powędrowałby na złom (patrz program dopłat). Co do zarobków to minimalnie bo minimalnie ale łapię się na dopłaty dla "biednych". Było by 40 tys zł dopłat - łakomy kąsek. I nagle sru! Piżmak z Trumpem musieli wygrać wybory i zaczęli działać.

Pytanie: czy na Wasze decyzję o zakupie Tesli wpłynie ego Elona? Czy nie boicie się, że Wasze nowiutkie Tesle będą w chamski sposób rysowane po lakierze?

Gdy sobie uświadomiłem, że bez USA w NATO w zasadzie jesteśmy bezbronni to jakoś inaczej spojrzałem na te Tesle. Nie wiem jak Wy, Panowie ale ja na razie Tesli nie kupuję. Przynajmniej na razie.

Antworten
Na dziś najrozsądniej będzie poczekać:

1. Niedługo zobaczymy, jak będzie wyglądał pokój na Ukrainie i na ile antyukraińska retoryka Trumpa i Muska przełoży się na warunki zakończenia wojny.

2. Jeśli słaba sprzedaż Tesli w Europie utrzyma się mimo dostępności odświeżonego Modelu Y w salonach, Tesla prawdopodobnie wprowadzi dodatkowe zachęty dla konsumentów. np promocyjne finansowanie

3. Podejmij taką decyzję zakupową, z którą będziesz czuł się dobrze.

macinowa

Posiadacz elektryka
Raczej prosty fakt, że wnuki nie powinny odpowiadać za czyny swoich pradziadków. Ważne jest to co to jest teraz i co może wydarzyć się w przyszłości dzięki poczynaniom takich typów.
Zgoda, tylko jak Musk użył dokładnie tego samego argumentu w stosunku do aktualnie żyjących obywateli niemiec to wyciu nie było końca. Prawda?

pmlody

Pionier e-mobilności
Chyba mieszacie trochę. Bojkot nie ma na celu ukarać producentów, tylko wywrzeć presję, żeby zmienili swoją politykę, więc jaki sens ma bojkot niemieckich marek?
A porównywanie sytuacji nazistowskich Niemiec i współczesnych USA jest trochę chyba nie ma miejscu.
A ci producenci chociaż wiedzą, że ktoś na nich presję wywiera?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Chyba mieszacie trochę. Bojkot nie ma na celu ukarać producentów, tylko wywrzeć presję, żeby zmienili swoją politykę, więc jaki sens ma bojkot niemieckich marek?
A porównywanie sytuacji nazistowskich Niemiec i współczesnych USA jest trochę chyba nie ma miejscu.
Wiara w to że takim buntem wywoła się presje jest co najmniej (nie)śmieszne.

Nawet nie jesteśmy większym rynkiem zbytu w skali całego świata.
W najgorszym wypadku zwiną biznes z ząbek i katowic, będzie można wtedy kupić auto w... Berlinie.

I absolutnie nie popieram obecnej sytuacji oraz całego tego szaleństwa.
Ale to biznes, oni mają nas gdzieś, a szczególnie tesla. Liczy się tylko hajs.

Można głosować portfelem, owszem, ale tesla u nas to mały pryszcz.