Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

cooler

Pionier e-mobilności
Coś pokażą, a coś wyprodukują rok-dwa później. Jakość przyjdzie jeszcze potem. Pierwsze egzemplarze będą jak model 3 z usa @cooler
Dobrze napisane!
Z moimi doświadczeniami to może kupię dopiero po drugim liftingu, a i to jak przez rok nic nie wyjdzie.
Za grosz nie wierzę w jakość by Tesla. Jak poprawili samo auto (lub zepsuli, jak dla mnie, zawieszenie), to wyszły problemy z kompami. Jeżeli było to 5 - 10% aut jak gdzieś wyczytałem, to jest katastrofa po ponad 6 latach doświadczeń w produkcji.
Z drugiej strony choć @Bronek ma model 3 z pierwszego wydania, to wygląda że miał najsolidniejszy montaż (choć coś tam poprawiał szlifierką :) ) Brak moich odwiecznych problemów z klapką, z trzeszczącymi fotelami z tyłu, uszczelkami szyb samodegradującymi, odpadającym napędem wycieraczek etc.

Bronek

Pionier e-mobilności
@cooler racja . Z samochodami robi sie jak z pizzą we np Florencji ,. Gniot , trochę sosu ,trzy plasterki syf i malaria . Turysta zje i odejdzie zawiedziony , nigdy tam nie wróci . Ale przy takim ruchu będzie setki nowych .
Ja dodam że generalnie we wszystkim jakość spada a nawet jak jest, to króluje bylejakość . Nie opłaca się robić solidnych długowiecznych rzeczy , mają wyglądać .

W moim przypadku w relacji człowiek/przedmiot , są dwie "okoliczności łagodzące" na rzecz Tesli : nie jestem wymagający nadmiernie od rzeczy które nie są luksusowe a cena nie jest tego miarą i nie jestem też upierdliwy ( wg mnie świat jest szary a nie czarno bialy i "ja to się cieszę byle czym"). Sam poprawiam "nature" dlatego elektryczne frunki , wajchy , kamerka czy s3xy .. kątówka:)
No i mam poki co fart a to już jest niezależne ode mnie .

Ta Tm3 2019 to ewenement, bo miala 4rech kierowców i dalej jest OK wg ostatniego jak na swoje łata. Malo które auto jest takie bezobsługowe ( nie licząc pierdół załatwionych w sumie w super sposób)
:) ad szlifierka i ocierająca lampa to wynik "niespokojnych rąk" , zamiast poprawić bylejakość analizując co jest przyczyną i dokręcić dwie śrubki poleciałem po sprawie lampy .
Cóż... zachowałem się adekwatnie do wielu pracowników Tesli .
Samochód który po mnie odbierał z kumplem Daniel Grzyb był źle złożony z lewej strony ....ta część załogi pewnie nie miala dobrego dnia ?
Kapitan Wrona nie musiał by cudownie lądować na brzuchu gdyby pstryknął jeden przełącznik przypadkowo wyłączony. Ludzie to najsłabsze ogniwo .....ale też niezbędne

cooler

Pionier e-mobilności
Kapitan Wrona nie musiał by cudownie lądować na brzuchu gdyby pstryknął jeden przełącznik przypadkowo wyłączony. Ludzie to najsłabsze ogniwo .....ale też niezbędne
Jako pilot bronię Kapitana: nie było tego pstryknięcia bezpiecznika w instrukcji więc nie pstryknął. To nie konsola do gier żeby w locie pstrykać przypadkowymi bezpiecznikami, jeżeli instrukcja i wsparcie naziemne nie każe Ci tego zrobić - nie robisz tego.
Że nie było tego w checkliscie - to wina Boeinga, odszkodowanie grzecznie wypłacone, bo operator zrobił wszystko jak trzeba.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jako pilot bronię Kapitana: nie było tego pstryknięcia bezpiecznika w instrukcji więc nie pstryknął. To nie konsola do gier żeby w locie pstrykać przypadkowymi bezpiecznikami, jeżeli instrukcja i wsparcie naziemne nie każe Ci tego zrobić - nie robisz tego.
Że nie było tego w checkliscie - to wina Boeinga, odszkodowanie grzecznie wypłacone, bo operator zrobił wszystko jak trzeba.
Ok ale ktoś tego w tej instrukcji nie zawarł."Ludź". Na błędach sie uczymy ...ale nie zawsze ...I trzeba rozróżniać błędy od niechlujstwa

cooler

Pionier e-mobilności
Ok ale ktoś tego do tej instrukcji nie zawarł."Ludź"
Ano tak, tu się zgadzam, myślałem że wyśmiewasz Kapitana Wronę co do tego bezpiecznika jak część głąbów w Internecie, nie mających pojęcia jak poważną sprawą jest komercyjne latanie i ile można nabroić pstrykając randomowo po kokpicie.

Bronek

Pionier e-mobilności
W moim zawodzie też wymaga się procedur , Z jednej strony chronią przed głupotą i zaniedbaniem ale z drugiej strony czasem hamują postep i dzialanie w nietypowych sytuacjach .
Chronią dupę jak się postępuje zgodnie z nimi ale nie do końca sumienie i poczucie prfesjonalizmu .
Na marginesie śmiem sądzić że w glebi duszy Wronie bylo troche głupio iż nie poznal dogłębnie ukrytych funkcji tego samoclotu ktorym chyba nie pierwszy raz latał .
Mi było glupio jak po miesiącu od zakupu odkrylem że Tesla ma przycisk otwierania bagażnika jak wszystkie samochody :) itp ...

Fenrise

Pionier e-mobilności
Problem w tym, że dzisiaj 90% producentów i produktów pozycjonuje się jako "premium". Czyli premium stało się nową przeciętnością i straciło swoje znaczenie.

umcus

Pionier e-mobilności
Na marginesie śmiem sądzić że w glebi duszy Wronie bylo troche głupio iż nie poznal dogłębnie ukrytych funkcji tego samoclotu ktorym chyba nie pierwszy raz latał .
Może tak, może nie. Swoje zadanie wykonał perfekcyjnie.
Mi było glupio jak po miesiącu od zakupu odkrylem że Tesla ma przycisk otwierania bagażnika jak wszystkie samochody :) itp ...
A wiesz, jak byłem sfrustrowany, jak na jeździe testowej Toyoty próbowałem włączyć HUDa? W końcu wydałem polecenie głosowe i o dziwo zadziałało. Do tej pory nie wiem, gdzie tam się włącza tego cholernego HUDa ;)

p0li

Pionier e-mobilności
A wiesz, jak byłem sfrustrowany, jak na jeździe testowej Toyoty próbowałem włączyć HUDa? W końcu wydałem polecenie głosowe i o dziwo zadziałało. Do tej pory nie wiem, gdzie tam się włącza tego cholernego HUDa ;)
ja tak mialem z mercedesem i grzaniem kierownicy - jezdzilem 10 dni i nie znalazlem zadnego guzika - wlaczalem glosowo