Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 175
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 171

mALEK

Pionier e-mobilności
Może tak, może nie. Jednak nie zmienia to faktu, że każdy kraj ma prawo decydować o tym jak wydaje własne fundusze. .
troche mnie niepokoi taka narracja, w kontekscie "moja" Kanada, Meksyk, Grenlandia, zmian nazw geograficznych, podwazania istniejacych granic, w odniesieniu do podobnej narracji w przypadku wiekszosci, jak nie wszystkich rezimow autorytarnych i totalitarnych. A ze historia lubi zataczac kolo, czas pokaze jak to sie wszsytko skonczy.
W kazdym razie, imo do niczego dobrego taka "polityka" nie prowadzi

Michal

Moderator
Ostatnia polityka izolacji USA = II wojna światowa :/

arc

Fachowiec
Dodałbym, że podważa to zaufanie do USA jako sojusznika. A jednym z problemów jaki to rodzi dla nich samych jest wątpliwość czy warto kupować ich sprzęt wojskowy. Do tego druga sprawą jest kwestia LNG. USA sporo zyskało na odcięciu się EU od gazu z Rosji. Aktualnie stają się może nie tak jak Rosja, ale również nieprzewidywalnym partnerem. Dodajmy do tego napięcia z Kanadą która również jest sporym producentem i widać kto może USA zastąpić na naszym rynku.

W kwestii internetu Muska EU już rok temu podjęła decyzje, że nie warto ryzykować i trzeba stworzyć własną konstelacje satelitów komunikacyjnych. Wybrzmiewa jego zachowanie w kwestii Ukrainy w 2022 r. A jeśli to co podał Reuters jest prawdą to tylko pieczętuje słuszność tej decyzji.

Polityka zagraniczna USA ma wpływ też na ich gospodarkę. Oczywiście nie muszą pomagać Ukrainie, nie muszą Europie. Jednak mam nadzieje, że w takim razie ze spokojem przyjmą pewne decyzje które zostaną z tego powodu podjęte.

Warto też pamiętać, że wiele krajów pomagało USA w ich wojnach (w tym Polska). Też nie musieliśmy. Wojnach które nie były obronnymi, oraz które nie miały zatwierdzenia NATO.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Może oni nie pamiętają, kto za te Starlinki płaci...
Bo nasz minister twierdzi, że to Polska je kupiła, przekazała Ukrainie i płaci abonament.
Zakładam, że kupiliśmy odbiorniki naziemne, nie satelity. Jednakowoż wyłączenie satelitów to nie byłoby dotrzymywanie umowy...

pompon

Posiadacz elektryka
Tak samo pisał o cancelowaniu modelu 2. A przecież już go odbieram na dniach 😉

Tak, tam były fikołki, ale wygląda na to że ostatecznie się nie wycofali z tego pomysłu