Wodór nie ma przyszłości w transporcie. Przyszłość transportu to auta elektryczne - Michał Hetmański, Fundacja Instrat

boa

Posiadacz elektryka
to jest dokladnie 3 rodzaj prawdy
wiekszych glupot, klamstw i przekrecen faktow dawno nie widzialem

te pierdololo mozna odlozyc na polke tez gloszonych przez petrolheadow o dzieciach w afryce wydobywajacych zebami kadm i palacych sie co 10 minut elektrykach
Ze co? Wodór do samochodów jest bez sensu, uważasz inaczej? Dlaczego tak uważasz, jakie masz argumenty? Wiadomo, że paru osobom by zależało, żeby dalej była produkcja paliwa, jego transport, sprzedaż na stacjach i cały biznes wokół… elektryki tu sie nie wpisują ;)

p0li

Pionier e-mobilności
czy wodor do samochodow jest z sensem czy bez sensu to zweryfikuje rynek (osobiscie sadze ze przy obecnej technologii jest bez sensu) a co do argumentow to mam jeden - pracuje przy wodorze od 2018r i mam stycznosc zarowno z technologia jak i z firmami, z wodorem w zastosowaniach od samochodow osobowych do kontenerowcow, wiem co sie obecnie projektuje, wiem w jakim kierunku idzie rozwoj itd
wczoraj oddalem wstepny projekt instalacji 1,5MW na ciekly wodor na statku-poglebiarce, przez nastepne dwa tygodnie jade do klienta naprawiac 400kW ogniwo ktore raczyl popsuc - wiec oprocz wiedzy teoretycznej mam troche praktycznej

pisalem troche na ten temat zarowno tu jak i na strone elektrowozu ale zawsze sie znajdzie keyboard warrior ktory sie naczytal w internetach i wie lepiej
i czytanie takich glupot i klamstw jak w poscie przedpiscy powoduje u mnie gnicie ziemniakow w piwnicy bo juz nauczylem sie nie dyskutowac - rownie dobrze mozesz pogadac sobie z red. mazurkiem - podobny efekt

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ale to nie są prywatne opinie jak Twoja, tylko zbiór faktów i sprawdzonych danych.

Fizyki się nie oszuka, wodór to ekstremalnie kiepskie paliwo jeśli chodzi o ekonomię.

I rynek juz zweryfikował przydatność wodoru.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Jeśli są kontrargumenty dla wodoru, to chętnie, daj coś z faktycznymi danymi a nie własnymi opiniami.

W innym wypadku p0li, dyskusja wypada nieco dziecinnie, krzyki i obrażanie nie wygląda dobrze ;)

A temat jest bardzo ciekawy, wręcz rozwojowy teraz.

boa

Posiadacz elektryka
Jeśli są kontrargumenty dla wodoru, to chętnie, daj coś z faktycznymi danymi a nie własnymi opiniami.

W innym wypadku p0li, dyskusja wypada nieco dziecinnie, krzyki i obrażanie nie wygląda dobrze ;)

A temat jest bardzo ciekawy, wręcz rozwojowy teraz.
O to chodzi, z chęcią też bym się dowiedział. Bo może technologia za rogiem czeka przełomowa etc. Bardziej przełomowa niż w bev. Ale jak dla mnie to w autach wodór przekreśla na starcie już to, że masz zbiorniki mega dużego ciśnienia do wymiany co 15 lat, czyli de facto auta na max 15 lat, chociaż jeszcze kwestia trwałości ogniw etc. Słaba efektywność energetyczna, tragicznie ekonomicznie, tragicznie użytkowo (tankowanie - dostępność), ryzyko unieruchomienia (vide Poznań) etc etc

lvlthn

Pionier e-mobilności
Są jeszcze dwa, ekstremalnie ważne aspekty ekonomiczne, które obecnie (jeszcze) nie bierze się pod uwagę a może bardzo wpłynąć na cenę wodoru w przyszłości.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Pytanie jednak czy da się w ogóle pokonać prawa fizyki związane z tym przesyłem energii na odległość. Eksperymenty Tesli to były mrzonki i myślę że tak już zostanie.
Tak myślisz? Tymczasem już dziś są rozwiązania komercyjne np. wi-charge i wiele prac badawczych o ładowaniu samochodów w czasie jazdy
Co do zasobów litu to powiem tak: średnio wiemy
Na szczęście możesz wiedzieć lepiej:

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Odnośnie transferu bezprzewodowego dużych energii to raczej klapa. O tyle paliwo wodorowe ma jeszcze bardzo duży zakres do innowacji od strony ogniw czy przechowywania.
Pytanie na ile mobilność/generacja wodorowa jest ekonomicznie dodatnia a na ile jej plus wynika z dotacji (aberracji ekonomii).
Wiele przed nami w tym zakresie. Jednak można już chyba stwierdzić że upowszechnienie technologii H2 w autach powszechnego użytku zakończyło się niepowodzeniem. Jeżeli koncept Mirai (FCV) to rok 1992 a produkcja seryjna od 2014 i sprzedaż jak niżej.
Za magazyn auto pl:
Pierwsza generacja Miraia znalazła mniej niż 2000 nabywców. Z kolei druga sprzedaje się znacznie lepiej i co roku decyduje się na nią ponad 2000 osób. Do września tego roku (2023) na świecie kupiono 2604 egzemplarze wodorowej Toyoty, co stanowi ponad 80-procentowy wzrost w porównaniu z tym samym okresem 2022 roku.