kaziwich

Posiadacz elektryka
No dobra, ale dlaczego leasing miały się zgodzić na jakąś cesję która może dla nich stanowić problem w razie szkody całkowitej, kradzieży itp?
Przylaczam sie do pytania.
Mialoby to chyba jedynie sens, gdyby cesja byla do kwoty 30tys i
Całkowicie Cię rozumiem ale jeszcze nie pytałem leasingodawcy o zdanie. Być może to pole pojawia się u tych którzy zakup robili z własnych środków...

Najlepsze jest to, że na korektę masz 10 dni. Nikt jeszcze nie pytal swojego banku?
Ja wlasnie dostalem prosbe o korekte, ale nie wiem czy w 10 dni zalatwie z banku decyzję.. (chociaz watpie zeby byla pozytywna).

R_R

Nowy na Forum
Cześć! :)
Dokonałem dzisiaj bardzo szybkich zakupów, a teraz zastanawiam się czy w sumie wszystko dobrze rozumiem. Dokonałem zakupu dwóch aut:
1. Dla rodziców (i umowa na rodziców):
Citroen C3 Max z oponami wielosezonowymi, pakietem zimowym, ładowarką 11 Kw - przebieg 25 tys km - 170 zł/msc + ubezpieczenie 1 zł
2. Dla siebie:
Opel Corsa Edition - pakiet z kamerą cofania, ładowarka 11 Kw, opony wielosezonowe - przebieg 25 tys km - 220 zł + 98 zł pakiet przeglądów (opłata miesięczna) "Pełna obsługa".

Czas oczekiwania w przypadku Citroena to raczej lipiec, natomiast Opel to po wakacjach.
W obu przypadkach to abonament, czyli kwota dofinansowania to 30 tysięcy + 5 tysięcy z uwagi na niskie zarobki. Oczywiście, różnicę podatkową muszę pokryć z własnej kieszeni. W obu autach pierwsza rata wynosi 43 tysiące zł.

Czy są jakieś ostateczne haczyki? Czy rozumiem, że składam wniosek do funduszu w dniu odebrania auta? Czy jest na to jakaś instrukcja oraz ile mam dni na złożenie wniosku?
Ogólnie, czy muszę teraz coś robić, czy mam potulnie czekać?

nabrU

Moderator

Piotrek_Sl

Fachowiec
Dokonałem dzisiaj bardzo szybkich zakupów, a teraz zastanawiam się czy w sumie wszystko dobrze rozumiem. Dokonałem zakupu dwóch aut:
Citroen C3 Max z oponami wielosezonowymi, pakietem zimowym, ładowarką 11 Kw - przebieg 25 tys km - 170 zł/msc + ubezpieczenie 1 zł
2. Dla siebie:
Opel Corsa Edition - pakiet z kamerą cofania, ładowarka 11 Kw, opony wielosezonowe - przebieg 25 tys km - 220 zł + 98 zł pakiet przeglądów (opłata miesięczna) "Pełna obsługa".

Czas oczekiwania w przypadku Citroena to raczej lipiec, natomiast Opel to po wakacjach.
W obu przypadkach to abonament, czyli kwota dofinansowania to 30 tysięcy + 5 tysięcy z uwagi na niskie zarobki. Oczywiście, różnicę podatkową muszę pokryć z własnej kieszeni. W obu autach pierwsza rata wynosi 43 tysiące zł.

Czy są jakieś ostateczne haczyki? Czy rozumiem, że składam wniosek do funduszu w dniu odebrania auta? Czy jest na to jakaś instrukcja oraz ile mam dni na złożenie wniosku?
I to mi się podoba - godzina i dwa samochody kupione. A nie 2 miesiące roztrząsania - przepisy, weksle, dopłaty...😂👍

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
2. Dla siebie:

Rewelacyjna oferta! Aż rodzicom dam znać, choć obecnie nie w głowie im nowe samochody.

Krk

Posiadacz elektryka

Wniosek składasz jak otrzymasz twardy dowód rejestracyjny, czyli gdzieś po miesiącu od rejestracji na tymczasowy dowód.
Instrukcja jest jak już wypełniasz wniosek - tam jest wszystko opisane.
Wnioski można składać do czerwca 2026.
Potulnie czekać.

sytomek

Zadomawiam się
Najlepsze jest to, że na korektę masz 10 dni. Nikt jeszcze nie pytal swojego banku?
Ja wlasnie dostalem prosbe o korekte, ale nie wiem czy w 10 dni zalatwie z banku decyzję.. (chociaz watpie zeby byla pozytywna).
W PKO Leasing doradca zapweniał mnie dziś, że cesja bedzie możliwa w postaci aneksu do polisy ( ubezpieczenie brałem u nich ) i pracuja nad "procedurą".