Fotowoltaika - jaki koszt?

Piotrek_Sl

Fachowiec
Takie grzanie klimatyzacja będzie w domu bardzo wysuszać powietrze. Można dogrzac w okresach przejściowych ale jakbyś cały rok grzał wilgotność spadnie poniżej 40% a to już nie zdrowo. Dodatkowo jak masz podłogówkę to komfort też spadnie nie odpalając grzania podłogi.
Z komfortem to się zgodzę, ale czemu miałoby wysuszać?

adamusek

Posiadacz elektryka
Dokładnie, ja mam rekuperator z GWC (ma czujniki wilgotności i co2) - przy grzaniu klimą nie ma problemu z wiglotnością jak również przez cały rok ;)

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Będzie spadać wilgotność względna - co wynika z samego faktu ogrzewania, ale sposób ogrzewania nie ma tu żadnego znaczenia.
Dokładnie tak, aczkolwiek by uzyskać komfort cieplny przez ogrzewanie samego powietrza trzeba podnieść temperaturę wyżej, niż gdy ogrzewanie odbywa się poprzez promieniowanie, jak w przypadku podłogówki, czy nawet kaloryferów. W tym sensie powietrze jest wysuszone bardziej, że dla takiego samego komfortu cieplnego, wilgotność względna będzie niższa w przypadku ogrzewania bez promieniowania.

Klima, owszem, bezpośrednio wysusza powietrze gdy chłodzi (woda z powietrza domowego się skrapla), ale gdy grzeje, to wysusza powietrze zewnętrzne.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Klima, owszem, bezpośrednio wysusza powietrze gdy chłodzi (woda z powietrza domowego się skrapla), ale gdy grzeje, to wysusza powietrze zewnętrzne.
Cały drugi sezon zimowy grzałem klimami (4szt), powietrze w domu jest suche, na noc/sypialnia roszczelniam okna, nawet zimą. Nie jest to powietrze uciążliwie suche, ale na pewno nie jest wilgotne, a w/g tego co piszesz tak być powinno.

daniel

Señor Meme Officer
Cały drugi sezon zimowy grzałem klimami (4szt), powietrze w domu jest suche, na noc/sypialnia roszczelniam okna, nawet zimą. Nie jest to powietrze uciążliwie suche, ale na pewno nie jest wilgotne, a w/g tego co piszesz tak być powinno.
Powietrze zimą jest suche samo z siebie nawet bez klimatyzacji.
Zimne powietrze, które nie jest w stanie zawrzeć w sobie dużo pary wodnej wchodzi do domu, ogrzewa się i staje się suchsze. Wody jest tyle samo, ale wilgotność względna leci na łeb na szyję.
Trzeba by codziennie wiadro wody odparować pewnie.

Bogumił

Zadomawiam się
Powietrze zimą jest suche samo z siebie nawet bez klimatyzacji.
Zimne powietrze, które nie jest w stanie zawrzeć w sobie dużo pary wodnej wchodzi do domu, ogrzewa się i staje się suchsze. Wody jest tyle samo, ale wilgotność względna leci na łeb na szyję.
Trzeba by codziennie wiadro wody odparować pewnie.
Jedno dniowe nieprzerywane ładowanie moją fotowoltaiką e Citana od 72% zasięg deklarowany 238 km , do 100 % zasięg deklarowany 338 km , w dniu 19.05.2025 od godziny 8,00 do 18,00 . Moja fotowoltaika składa się z dwóch paneli o mocy 505 Wp każdy , umieszczonych na trakerze i akumulatora stacjonarnego o pojemności 15 kWh oraz przetwornicy napięcia DC 24 V / AC 220 V o mocy 6 kW . O godzinie 8,00 akumulator stacjonarny był naładowany 100 % , a o godzinie 18 miał jeszcze około 20% swojej pojemności . Słońce o intensywości około 80 % pomagało w procesie ładowania , padając w miarę prostopadle na panele obracane na trakerze . Skoro mój e Citan zużywa 12 kWh energii na 100 kilometrów to jedno takie ładowania daje zysk 12 kWh x 1,95 zł ( cena jednej kilowatogodziny na stacji ładowania Orlen ) = 23,4 zł . W każdym miesiącu letnim mogę wykonać około 4 takie ładowania , co daje zysk miesięczny 23,4 x 4 = 93,6 zł .