Powietrze zimą jest suche samo z siebie nawet bez klimatyzacji.
Zimne powietrze, które nie jest w stanie zawrzeć w sobie dużo pary wodnej wchodzi do domu, ogrzewa się i staje się suchsze. Wody jest tyle samo, ale wilgotność względna leci na łeb na szyję.
Trzeba by codziennie wiadro wody odparować pewnie.
Jedno dniowe nieprzerywane ładowanie moją fotowoltaiką e Citana od 72% zasięg deklarowany 238 km , do 100 % zasięg deklarowany 338 km , w dniu 19.05.2025 od godziny 8,00 do 18,00 . Moja fotowoltaika składa się z dwóch paneli o mocy 505 Wp każdy , umieszczonych na trakerze i akumulatora stacjonarnego o pojemności 15 kWh oraz przetwornicy napięcia DC 24 V / AC 220 V o mocy 6 kW . O godzinie 8,00 akumulator stacjonarny był naładowany 100 % , a o godzinie 18 miał jeszcze około 20% swojej pojemności . Słońce o intensywości około 80 % pomagało w procesie ładowania , padając w miarę prostopadle na panele obracane na trakerze . Skoro mój e Citan zużywa 12 kWh energii na 100 kilometrów to jedno takie ładowania daje zysk 12 kWh x 1,95 zł ( cena jednej kilowatogodziny na stacji ładowania Orlen ) = 23,4 zł . W każdym miesiącu letnim mogę wykonać około 4 takie ładowania , co daje zysk miesięczny 23,4 x 4 = 93,6 zł .