Ale oczywiście tak by było najlepiej dla kupujących i wtedy pewnie nawet ja bym kupił, bo za 10 lat na 100% to wejdzie nawet w PL szeroko.
Problem polega na tym, że dla firmy to jest gówniany interes, bo jak to miałoby działać? Że płacisz raz i masz na 60 lat? Nie ma na to szans, bo to by się po prostu nie opłacało. Zbyt łatwo można sobie wyobrazić, że takie źródełko nowych przychodów by im wyschło i to bezpowrotnie, bo zaraz zaczęły by się zabawy z przenoszeniem albo współdzieleniem kont jak w Netflix
Hmmm, ale gdyby zrobili licencje - na zasadzie kupisz 2 jak masz dwa auta - to możesz przypisać do dwóch... Jeśli masz jedną - to tylko do jednego. Czas przepisania na inne auto odpowiednio wydłużony tak aby nie opłacało się skakanie w koncie między autami każdego dnia. Mało tego - współdzielenie konta

z obcym to słabe rozwiązanie w tesli

Faktycznie, bardziej by mogli przywiązać człowieka do konta/marki.
Właściciel miałby możliwość, sprzedać auto z kontem(FSD) lub sprzedać bez FSD - taniej, a na koncie mieć kolejną teslę i podłączyć do niej FSD.
W teorii mógłby zadziałać efekt skali w postaci sprzedania większej ilości licencji niż aut z FSD. Trzeba brać pod uwagę, że to jest usługa niematerialna. HW i tak pakują pod FSD więc się za to też płaci...
Teoretycznie jak z licencja na Windowsa

możesz komputer sprzedać z licencją ale na upartego możesz sobie zabrać ją i przypisać do innego PC
Czy nie dałoby się tego porównać do systemu ubezpieczeń OC dla kierowcy a nie na auto ? Kierowców mamy więcej niż aut, - chcesz jeździć, kup sobie OC, jeśli moim autem na moją odpowiedzialność (OC) to tylko ze mną.
A kwestii płacisz raz i masz... to też by się dało rozwiązać. Np. jeśli masz auto to twoja licencja nie wygaśnie. Nie wiem - jedno auto max 20 lat... Jeśli sprzedałeś auto i czekasz na jakieś nowe i jest ono w systemie zamówione to sobie licencja czeka. Jeśli sprzedałeś a nie zamówiłeś nowego, to jakaś symboliczna opłata roczna za utrzymanie konta/licencji.
Myślę, że dałoby się to ogarnąć z zyskiem dla firmy

i dla ludu.