electricar

Zadomawiam się
Corolla cross 2.0 hybrid AWD ma to być drugie auto 2+2 bez ograniczeń prądowych. Zakup w ciemno. Jeszcze mało osób ja kupiło bo jej nie ma na salonach, stad w miare termin. Na standardowa corolle ceny zostały podniesione ale nie przyjmują zamówień, najwcsesniej produkcja dopiero 2024 bo takie oblozenie. Więc 1.5 roku czekania min.

electricar

Zadomawiam się
Corolla cross awd ? Fajnie ! Nie wiedzialem ze takie robia. Mialem brac crossa przed tesla, ale w pore sie naprostowalem :)
Yaris cross jest gorszy niż dacia. Plastiki, wykończenie, blacha jak papier nawet przetłoczenia się uginają. Nie wiem czy może być coś gorszego jakościowo. Corola HB jest w miarę ok. A cross ma być taki sam tylko SUV. I ceny spoko jak na 200 KM automat i 4X4. A najważniejsze dla mnie to że przypomina jazdę elektrykiem e cvt, płynnie bez zmiany biegów jak DSG czy hydrokinetyk.

Cav

Pionier e-mobilności
Yaris cross jest gorszy niż dacia. Plastiki, wykończenie, blacha jak papier nawet przetłoczenia się uginają. Nie wiem czy może być coś gorszego jakościowo. Corola HB jest w miarę ok. A cross ma być taki sam tylko SUV. I ceny spoko jak na 200 KM automat i 4X4.
Tzn ile?
A najważniejsze dla mnie to że przypomina jazdę elektrykiem
Mnie nie bardzo przypominało, ale miałem C-HR 120 KM.
Znaczy przypominało, ale tylko do 20 km/h i wciśnięciu gazu do 1/10.
Potem już wyło gorzej niż najgorszy diesel.

Chyba tylko 300 konny plugin Toyoty pozwala jeździć sensownie na prądzie.

e cvt, płynnie bez zmiany biegów jak DSG czy hydrokinetyk.
Niestety - wyje zawsze, czy tego potrzeba czy nie.

electricar

Zadomawiam się
Tzn ile?

Mnie nie bardzo przypominało, ale miałem C-HR 120 KM.
Znaczy przypominało, ale tylko do 20 km/h i wciśnięciu gazu do 1/10.
Potem już wyło gorzej niż najgorszy diesel.

Chyba tylko 300 konny plugin Toyoty pozwala jeździć sensownie na prądzie.

Niestety - wyje zawsze, czy tego potrzeba czy nie.
Mylisz się trochę. Jeździłem rav4 i corollami, chr. I owszem wyje 1.8 122 km które katujesz na 5 tys obrotów, patrzysz na licznik a on jedzie 50 km/h dopiero. Zaś 2.0 i 2.5 ma normalne obroty. Oba mają na tyle mocy że wystarczy max 3 tys obrotow beż żadnego wycia, do normalnej jazdy i rozpędzania się. Bardzo podobnie do elektryka jedzie. A 1.8 dla dziadka na miasto nic wiecej.

Octavo

Zadomawiam się
W Toruniu w salonie KIA jest już auto demo, co prawda czekają na blachy, ale można podejść i przymierzyć sie do auta. W moim przypadku po przymiarkach absolutnie nie żałuję zakupu w ciemno.

20220820_120215.jpg

Cav

Pionier e-mobilności
Mylisz się trochę. Jeździłem rav4 i corollami, chr. I owszem wyje 1.8 122 km które katujesz na 5 tys obrotów, patrzysz na licznik a on jedzie 50 km/h dopiero.
O nim pisałem.
Zaś 2.0 i 2.5 ma normalne obroty. Oba mają na tyle mocy że wystarczy max 3 tys obrotow beż żadnego wycia,
Też jeździłem, nawet kilka dni, gdy c-hr był na przeglądzie.
Również wyje, ale rzecz jasna dużo mniej i do tego dźwięk pracy spaliniaka jest dużo przyjemniejszy dla ucha.
Ale hybryda z normalną skrzynią robi to jeszcze lepiej i nie wyje wcale.

No i z żadnym z w/w silników, poza RAV4 Plugin nie pojedziesz sensownie na samym prądzie.
A tego mi najbardziej brakowało, dlatego szybko wróciłem do bev.
do normalnej jazdy i rozpędzania się. Bardzo podobnie do elektryka jedzie.
Pomijając kwestię tego że zużywa benzynę i wyje, to generalnie tak. ;-)

A 1.8 dla dziadka na miasto nic wiecej.
Za to jedyny silnik z którym można było jeździć taniej niż elektrykiem, po instalacji lpg.

pawcjo

Posiadacz elektryka
W Toruniu w salonie KIA jest już auto demo, co prawda czekają na blachy, ale można podejść i przymierzyć sie do auta. W moim przypadku po przymiarkach absolutnie nie żałuję zakupu w ciemno.

View attachment 6434
Chyba biel najlepiej pasuje do tego samochodu. Rozczarował mnie szary. Nie widziałem jeszcze niebieskiej (to mój ulubiony), ale jednak w bieli wygląda najlepiej. Kia ma tendencję do dawania zbyt wielu akcentów kolorystycznych. Nie ma spójności. W niebieskim mamy jeszcze czarne i szare elementy. Za dużo tego. Z tego powodu, jeszcze czarny też będzie OK, bo będzie jednolicie.

electricar

Zadomawiam się
Bialy najladniejszy. L ma Pianko black na każdej listwie i zderzakach. Po 30 tys będzie dramat z tym jakie to będzie porysane. Na YouTube jest teraz demo białe to czarne plastiki świecą się jak psu jaja. Plus felgi piano black.