Jobski

Fachowiec
Jako, że nie wyrobili się w terminie półrocznym to też zakładam, iż wyrobią się w tym 10 miesięcznym i będę miał auto koło kwietnia. W sumie to lepiej nie trzeba będzie zimówek szukać od razu po zakupie.
Zresztą przy ostatniej wizycie u dilera i tak zostałem pocieszony, że jestem w lepszej sytuacji bo mam gwarancję ceny, wszystkie zamówienia od września są już bez niej.
Przy okazji tej wizyty wziąłem Niro EV na weekendowe testy.
Jako, że zamawiałem auto w ciemno przed jakimikolwiek testami dziennikarskimi, obawiałem się, że po dłuższym obcowaniu z autem albo już nie będę na nie czekał tak niecierpliwie albo jednak będzie mi żal, iż nie wyrobili się w tym półrocznym terminie.
Na szczęście lub może nie szczęcie sprawdził się scenariusz numer dwa i czekam niecierpliwie na swój egzemplarz bo autko jest naprawdę fajne i przypadło mi (i nie tylko mi) do gustu.
Pojeździłem wersją L + TECH czyli ciut bogatszą niż to co zamówiłem czyli L + HP.
Niestety będzie mi brakowało mi tych dodatków z TECH-a czyli Hed-Up Display i indukcyjnej ładowarki (bo liczę, że w którejś aktualizacji dojdzie bezprzewodowe AA).

Wojciech

Zadomawiam się
A skąd informacja, że teraz okres oczekiwania to 10 miesięcy i czy dotyczy to nowych zamówień, czy już złożonych?
Czy nękanie infolinii Kia Polska ma jakiś potencjał przyspieszenia dostawy? Na zasadzie - kto cicho siedzi, to poczeka, a jak ktoś się naprzykrza, to dla świętego spokoju dadzą mu prędzej?😁

HMS

Zadomawiam się
Takim jakie Ci się podoba, czy takim które szybciej będzie?
Tak jedno jak i drugie choć może nie w 100%
Chyba właśnie na tym polegają właśnie te problemy.
Plan sobie możesz mieć, ale półprzewodników już nie....
Dziwne, że tych półprzewodników mimo ograniczeń "trochę mniej " brakuje w przypadku innych państw i tylko w Polsce ( dotyczy to samochodów na nasz rynek ) brakuje.
Poczytaj choćby tu, na forum - "inni mają jeszcze gorzej" jak śpiewał Kazik ;-)
Czytam trochę i wiem tylko żadne to wyjaśnienie bo inni mają gorzej.

Tak jak napisał > pawcjo < wku...ia to olewanie ludzi przez KIA Polska

Cav

Pionier e-mobilności
A jakby miało wyglądać "nieolewanie"?
Jakby Ci od razu powiedzieli "nie wiemy kiedy będzie" to byłbyś bardziej szczęśliwy? ;-)

HMS

Zadomawiam się
A jakby miało wyglądać "nieolewanie"?
Jakby Ci od razu powiedzieli "nie wiemy kiedy będzie" to byłbyś bardziej szczęśliwy? ;-)
Wystarczyło na początku przy przyjmowaniu zamówienia powiedzieć " nie wiemy kiedy będzie " możliwy termin realizacji zamówienia.
Tylko ilu potencjalnych klientów by im uciekło ? Na 100% jeden - myślę, że nie muszę Ci tłumaczyć kto to :cool:

acc

Zadomawiam się
Z tego co pamiętam, to chyba większości osób tu piszących przy przyjmowaniu zamówień przed podwyżkami mówiono o czasie realizacji do roku czasu. Mi też tak mówili, mimo że jakimś cudem się załapałem i czekałem tylko 4 miesiące.

HMS

Zadomawiam się
Z tego co pamiętam, to chyba większości osób tu piszących przy przyjmowaniu zamówień przed podwyżkami mówiono o czasie realizacji do roku czasu. Mi też tak mówili, mimo że jakimś cudem się załapałem i czekałem tylko 4 miesiące.
Nie wiem jak innym ale mnie powiedzieli ( nawet jest to zapisane na zamówieniu ), że czas realizacji do 30.12.2022r , a zamówienie składałem
9 czerwca 2022r i nie trzymam się sztywno tego terminu " pół roku "
Ty miałeś farta, a ja pecha bo mnie ta cholerna koreańska maszyna losująca nie wybiera :cool:

daro

Nowy na Forum
Ja
Nie wiem jak innym ale mnie powiedzieli ( nawet jest to zapisane na zamówieniu ), że czas realizacji do 30.12.2022r , a zamówienie składałem
Ty miałeś farta, a ja pecha bo mnie ta cholerna koreańska maszyna losująca nie wybiera :cool:
ja tez zamawialem 9 czerwca I mam 10 miesiecy w umowie wiec Twoj dealer Cie troche w jajo zrobil bo mòj byl pewny I mòwil mi że bedzie to okolo 10 miesięcy

lookash_c

Pionier e-mobilności
To atakuj dealera, który Ci to obiecał.

HMS

Zadomawiam się
Ja

ja tez zamawialem 9 czerwca I mam 10 miesiecy w umowie wiec Twoj dealer Cie troche w jajo zrobil bo mòj byl pewny I mòwil mi że bedzie to okolo 10 miesięcy
Kończąc zapytam skąd Twój sprzedawca wiedział ( był pewny ) o 10 miesiącach, a mój sprzedawca i sprzedawcy wielu innych osób z forum wpisywali na umowach 6 miesięcy ? Jest sporo osób które odebrały auta wcześniej więc ...