Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

danielm

Pionier e-mobilności
W ten sposób może nigdy nie zjechać z buspasa....
Poza tym jest to po prostu niebezpieczne.
Ma ruszyć na wyścigi tak jak inni z dwóch pasów obok, którzy się go nie spodziewają, że będzie się wpychał na ich pas?
Zamiast grzecznie poczekać na pionowy pasek, na którym przejedzie bezkonfliktowo z czymkolwiek?
powiedz to tym co dopuścili auta elektryczne na buspasy bez dostosowywania do tego przepisów i znaków. pionowy pasek obowiązuje tylko pojazdy przewożące ludzi na stałej trasie, nawet taksówka nie może się do niego stosować. tak jak mówiłem, kwestia indywidualnej interpretacji ze świadomością że policja zinterpretuje to odwrotnie

Cav

Pionier e-mobilności
powiedz to tym co dopuścili auta elektryczne na buspasy bez dostosowywania do tego przepisów i znaków. pionowy pasek obowiązuje tylko pojazdy przewożące ludzi na stałej trasie, nawet taksówka nie może się do niego stosować.
To jest tylko jedna z interpretacji.
Są też odwrotne, w wyniku których możesz mieć problemy za bezpodstawne blokowanie ruchu.
Również z policji rzecz jasna.

danielm

Pionier e-mobilności
To jest tylko jedna z interpretacji.
Są też odwrotne, w wyniku których możesz mieć problemy za bezpodstawne blokowanie ruchu.
Również z policji rzecz jasna.
dokładnie tak, dlatego ja jadąc buspasami po bydgoszczy ignoruje część przepisów, na przykład zjeżdzam z buspasa gdzie mi wygodnie bez czekania aż za kilometr linia zrobi się przerywana

daniel

Señor Meme Officer
Widziałem na YouTubie kanały szkół jazdy. Może taki nietypowy content by ich zainteresował? Jak przejechać Poznań elektrykiem buspasami? :unsure:
Najchętniej to bym kogoś z drogówki przewiózł tamtędy, żeby mi mówił co mam robić i jak to się zgadza z rzeczywistością.

krzyss

Pionier e-mobilności
państwo absurdów więc niestety interpretacja dowolna. sygnalizacja autobusowa Cię nie obowiązuje, buspasem masz prawo jechać ale obowiązuje Cię sygnalizacja tradycyjna
A ja tam jezdze na sygnalizacje BUSowa, jestem jak autobus i to mnie obowiazuje :)

danielm

Pionier e-mobilności
Widziałem na YouTubie kanały szkół jazdy. Może taki nietypowy content by ich zainteresował? Jak przejechać Poznań elektrykiem buspasami? :unsure:
Najchętniej to bym kogoś z drogówki przewiózł tamtędy, żeby mi mówił co mam robić i jak to się zgadza z rzeczywistością.
ja oglądam kanał usuń znak na YT i to ile oni wykrywają absurdów w naszym kraju na drogach to głowa mała. elektryk buspasami to pikuś ale:

Klaxxn

Zadomawiam się
państwo absurdów więc niestety interpretacja dowolna. sygnalizacja autobusowa Cię nie obowiązuje, buspasem masz prawo jechać ale obowiązuje Cię sygnalizacja tradycyjna
Policja ma inne zdanie - polecam końcówkę artykułu

Last edited by a moderator:

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Policja ma inne zdanie - polecam końcówkę artykułu

Policja może sobie mieć nawet dziesięć wzajemnie wykluczających się zdań. Liczy się treść Ustawy o elektromobilności. Już z nimi rozmawialiśmy:

https://elektrowoz.pl/porady/mandat...muj-stresujace-spotkanie-z-policja-wideo-360/

Nie rozumiem, dlaczego komuś zaczęło zależeć na mąceniu w tej kwestii, bo ostatnio temat coraz częściej wraca.

Kwestia jest prosta:
1. Samochody elektryczne mogą poruszać się po buspasach na mocy Ustawy o elektromobilności, a ustawy są aktem nadrzędnym względem tego, co sobie wymyślą samorządy. Już nie mówię o widzimisię ludzi z ZDM czy policji.
2. Ustawa o elektromobilności definiuje pewien bardzo wąski katalog środków, w ramach których samorządy mogą decydować o ruchu aut elektrycznych na buspasach. Nie, znak z napisem "DOP" lub bez tegoż NIE NALEŻY do tego katalogu środków. Jest to wprost napisane w Ustawie o elektromobilności.

Znajmy swoje prawa.