viallos

Pionier e-mobilności
Tyle że oni jedną ustawą mogą Ci to zabrać i zdecydować, że za wyprodukowany prąd dostaniesz 1 grosz za kWh....
Powiedziałem każde pieniądze .. liczę że do tego czasu zdążę już kupić BEV który będzie służył za magazyn i będzie oddawał energie wtedy kiedy nie ma produkcji itp, nad morzem wiatrak postawię .. bo i tak planuję coś w tym stylu.
Jak nie to mam falownik przygotowany na magazyn energii.

Oczywiście to co ty napisałeś z prądem raczej się nie zdarzy .. a z paliwem już robią co chcą ... oni mają rekordowe zyski a ty figę z makiem :)

Cav

Pionier e-mobilności
Oczywiście to co ty napisałeś z prądem raczej się nie zdarzy ..
Nie?
A ile zamierzają płacić po cenach godzinowych w nowym prosumencie?
Zasada jest ta sama, cena jeszcze deczko wyższa, ale ciekawe jak długo...

viallos

Pionier e-mobilności
Ale @Cav czy ty nie widzisz że w moich wypowiedziach pojawia się często wątek zwiększania auto konsumpcji i magazynowania energii (czy w formie baterii BEV , bufora ciepła czy ewentualnie magazynu). Poza tym mam stare zasady więc na razie sobie tym głowy nie zaprzątam. Bedzie zmiana to będę myślał co i jak poprawić/zmienić/dostawić.

Trzeba być zawsze krok przed nimi :)

STMS

Pionier e-mobilności
Dokładnie ... właśnie o to chodzi żeby magazynem uczynić BEV .. poprzez zwiększanie autokonsumpcji .. a w niedługim czasie pewnie będzie mozna z niego odbierać prąd na potrzeby bytowe jak nie świeci słoneczko.

jak to sobie wyobrażasz kiedy samochód stoi poza domem w czasie największej produkcji z PV ?

no może poza weekendami ale i tak nielicznymi - większość coś gdzieś się jedzie

viallos

Pionier e-mobilności
Normalnie, pracuję zdalnie :) O to właśnie chodzi .. każdy musi sobie układać klocki pod swoje potrzeby i jakiekolwiek warsztatowanie się z 'opłacalności' na forum nie ma sensu.

Ja na przykład chciałem mieć jako pierwszy Teslę w okolicy żeby sąsiedzi zazdrościli. Udało mi się .. byłem i jestem nadal pierwszy ... czyli mi się opłacało. :cool:

STMS

Pionier e-mobilności
Pan potrafi liczyć 😀
wyczuwam sarkazm ale to rzeczy ...

założenia:

"stary dom" - dach więcej warty niż kilka instalacji PV nie będę go niszczył do tego pofalowany jak domy z bajek

PV tylko na ziemi ok 12 m od domu
badamy aktualne przepisy z rozliczaniem energii
analizujemy instalację, która pozwoli zimą naładować min 50 kWh w nocy od 20 00 do pojazdu

proszę o wyliczenia w jaką instalację PV powinien zainwestować ?

mALEK

Pionier e-mobilności
Po ilu latach?
po 2 ? :) na ekogroszek i paliwo srednio liczac obecnie bym wydawal jakies 10.000 zl /rok. wiec lepiej wydac to na np. rate za PC i PV. z PV produkuje 8MWh/rok, na PC i BEV potrzebuje ok. 5-6MWh/rok. nawet po odjeciu "oplaty" magazynowej, zostaje sporo na waciki. a za te 2 lata, grzanie i jazde bede mial za tzw. darmoche. wlasnie to jest przewaga energii elektrycznej - jestes w stanie ja wyprodukowac, takim czy innym kosztem, ropy, gazu i wegla sam sobie nie wydobedziesz/przetworzysz.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale @Cav czy ty nie widzisz że w moich wypowiedziach pojawia się często wątek zwiększania auto konsumpcji i magazynowania energii (czy w formie baterii BEV , bufora ciepła czy ewentualnie magazynu). Poza tym mam stare zasady więc na razie sobie tym głowy nie zaprzątam. Bedzie zmiana to będę myślał co i jak poprawić/zmienić/dostawić.

Trzeba być zawsze krok przed nimi :)
Mam tak samo.
Ale zakładałem 7 lat temu pierwszą instalację, więc już powoli zaczynam się bać końca prosumenta.
Albo tego co wywiną nam jeszcze w jego trakcie.

STMS

Pionier e-mobilności
Ja na przykład chciałem mieć jako pierwszy Teslę w okolicy żeby sąsiedzi zazdrościli. Udało mi się .. byłem i jestem nadal pierwszy ... czyli mi się opłacało. :cool:

jak taki był cel to nie mają znaczenia finanse :)