Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

gim-kg

Pionier e-mobilności
w przerwie 30minut, przy średniej prędkości 100kw, ładowałeś 50kwh 55kwh to jest max maxów( od 10 do 80% baterii więcej Ci nie weszło, a powyżej 80% mocno spadłaby prędkość łdowania). Przy prędkości autostradowej 124km/h(gps120km/h) jakoś 3h jazdy nie trzyma mi się Kupy.
Nie wiem dlaczego przyjąłeś takie wartości. Ale aby nie być gołosłownym to sprawdziłem zdjęcia z mojego „Eurotripu”, dla przykładu wyjazd z supercharger „Van der Valk Hotel Berlin” 13:04, następne ładowanie supercharger Munchberg 16:01. Czas ładowania masz na zdjęciu.
Twoje wpis o bezproblemowej jeździe chociażby BMW też „jakoś nie trzyma mi się kupy”.
Reasumując, jeżeli obawiasz się, że wprowadzenie zakazu sprzedaży samochodów spalinowych zmusi cię do przesiadki na BEV, którego obecnie użytkowanie ci nie pasuje to spokojnie przy twoim typie użytkowania samochodów musisz obserwować jakie technologie pojawią się dopiero w roku 2035, a to jeszcze dużo, dużo czasu, a wszystko się bardzo szybko zmienia.
Dlaczego 2035? Bo przy twoim użytkowaniu dopiero 2045 kupisz ostatnie 10 letnie ICE sprzedane w EU.

Attachments

• 14ED6554-64B6-485F-8308-B2A6B02ADADA.jpeg
    14ED6554-64B6-485F-8308-B2A6B02ADADA.jpeg
    100,1 KB · Liczba wyświetleń: 27
Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Raczej nie przewiduję zapłaty za BEV więcej niż za ICE. I nie znaczenia kwestia zwrotu tej nadwyżki w cenie paliwa.
Twój wybór - już wcześniej piałeś, że lubisz złe, więc nie jestem zaskoczony.
Jeżeli nowe lub roczne auto, to musiałoby być przynajmniej kompaktowe, w cenie do 150 tys zł, by nie musieć go kredytować w podobnym zakresie jak mieszkanie.
U mnie te warunki zostały spełnione (uwzględniając dotację).
Najlepiej jednak gdyby to był koszt dużo poniżej 100 tys zł.
Więc szybko na elektryka się nie przesiądę.
Ok - ale po co tu jesteś w takim razie?
Oczywiście oprócz hejtowania?

Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
A tam hejtowania. IMHO to przyszedł się upewnić, że ice to dobry wybór ;)

Robsonics

Posiadacz elektryka
Dlatego że to co piszesz się nie klei. 110k obecnie to kosztuje średnio wyposażony Yaris . W ciągu 10 lat samochody podrożały między 50-100% więc ciekawi nas co to za przypadek który podrożał tylko o jakieś 20%.
Meriva 2012 r. A teraz porównaj z cenami Crosslanda.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Twój wybór - już wcześniej piałeś, że lubisz złe, więc nie jestem zaskoczony.
Co rozumiesz jako "złe"?
U mnie te warunki zostały spełnione (uwzględniając dotację).
Właśnie. Dotacja. A bez niej? Dotacje w nieskończoność nie będą.

By dowiedzieć się czegoś więcej o używanych BEV

Cav

Pionier e-mobilności
Co rozumiesz jako "złe"?
Slumsy, ice, nieliczenie wszystkich kosztów, żeby demagogia lepiej wychodziła itd
To odkrywcze stwierdzenie, ma mieć jakieś przełożenie na zakup, gdy są?
Jakie?
Nie kłam.
Tutaj nie ma małych dzieci, którzy łapią się na bajki.

Jednak nic z tego nie będzie - jednak PLONK.

Bronek

Pionier e-mobilności
Większość z nas przechodziła takie okresy buntu , nie tylko w młodości , gdy coś ktoś postanowił , a my jeszcze tego nie mamy lub nie możemy mieć . Łatwiej jak to jest lub jest w naszych planach , wtedy szukamy poparcia naszego wyboru i go bronimy , nawet w podobny sposób . Co czasem widać i sam to robię .
Większości i narzucane zmiany są obojetne , żyją dniem dzisiejszym i tyle . Ale najgorzej mają Ci co im przemknęła myśl iż będą musieli kiedyś coś zrobić , ruszyć dupę , bo ktoś im zamieszał w słodkiej stabilizacji .
Nagle pojawily się zielone tablice, na powszechnie używanych i pożądanych w dzisiejszym świecie przedmiotach . Władza , media mącą. Jest trend i robi się na elektryki moda.

To jak w przypadku cienkich telewizorów , byly drogie szpanerskie, a po czasie nikt ich nie zauważa . Byly nawet "zabójcze" dla wzroku w mediach .
Stara lodówka , pralka w domu jeszcze teraz ujdzie , bo robi to samo , drożej co prawda , ale to samo.
Telewizor kineskopowy już nie.
To czeka w pierwszym rzucie popularne dotychczas marki osobówek. Mocne , kultowe i super auta na razie nic wizerunkowo itd nie ruszy , będą lubiane .Ale to bedzie nisza.jak teraz.
Ale za np 10 lat i BEW znormalnieje, bo jest jak 4k czy 8k po prostu lepsze , to ludzie kupią prędzej czy później .
Będziemy się oglądać nawet za Skodą Superb, czy jakimś Mercedesem itp ., których jest obecnie na pęczki . Tak jak teraz za Maluchem , których do niedawna bylo mnóstwo .

Belkot

Posiadacz elektryka
Co rozumiesz jako "złe"?

Przykro mi ale nie istnieją jeszcze samochody elektryczne które spełniają wszystkie twoje kryteria. Albo tanszy i krótki zasieg albo drogi i wystarczający zasięg. Zostań na razie przy ICE bo są nieporównywalnie tansze i mają duze zasiegi a zeby dowiedziec sie czegoś wiecej o BEV po prostu czytaj wątki forum i artykuły na elektrowoz. Moze za klika lat cos sie zmieni albo ty sie zmienisz. Na dzień dziesiejszy te auta nie są dla ciebie

Najnowsze dyskusje