2023.6.9 i Park Assist dla aut bez USS

ypl

Pionier e-mobilności
Ja nie jestem wyznawcą, solidnie opisuje wszystkie problemy mego egzemplarza, ale jednego nigdy nie negowałem: auto jeździ jak marzenie, trzyma się i manewruje w czasie jazdy jak bolid F1, przyśpiesza dokładnie wtedy gdy o tym pomyślimy. I to jak!

Jako innowacyjny producent, który cały czas czegoś nowego próbuje, zdarza się wejść w jakąś ślepą uliczkę, ale co ważne, potrafi swoje błędy naprawić, co nie jest oczywiste dla legacy premium (były fan Merca here). Czasem warto poczekać na tą chwilę aby nie wkurzać się jak wielu z nas nie działającym bagażnikiem.

Dlatego uważam że jak na auto które daje tyle frajdy, zmazuje uśmiechy z januszowych twarzy handlarzom z giełdy warzywnej w ich M-line, RS i AMG to jest fenomenalne auto, tanie w zakupie i utrzymaniu, dość dobrze wykonane i solidne. Jechałem jakiś czas temu BMW M8 za dużą bańkę i nie widziałem nic (oprócz ceramicznych hamulców) czego by mi brakowało w Tesli.

Na pewno auto nadaje się na trasy, co nie jest oczywiste dla BEV (sam używam głównie na trasach) oraz jako daily dla normalnej rodziny żeby gdzieś dalej pojechać - w górach Rumunii zrobiłem wynik WLTP, ponad 600km na jednym ładowaniu.

Zależy czego szukamy w aucie: ja miałem już mocne, wielkie i wygodne auta, Tesla daje mi uśmiech w czasie jazdy za zwinność i manewrowość.
No mógłbym się pod tą opinią podpisać nogami rękami, widać naprawdę po tym co piszesz, że miałeś dobre auta i jeździłeś nimi. Ja mam bardzo zbliżone do Twoich odczucia co do TMYLR, pisałem już w innym wątku trochę. Jak dla mnie Ygrek to świetne auto, mocno na plus mnie zaskoczyło, ale muszę się zgodzić z niektórymi, że pod względem parkowania bardzo prymitywne. W "starej" piątce mam czujniki z przodu z tyłu i z boku, kamery w lusterkach, z tyłu, w szybie dwie, i w zderzaku przednim. Widok 360 to bardzo fajna i przydatna rzecz, kamery w połączeniu z czujnikami na około auta, powodują, że samemu parkuje się bardzo przyjemnie, jakbym chciał nawet w coś wjechać to auto samo hamuje, i robi to pewnie i zawsze w każdych warunkach i nawet nie da się tego systemu wyłączyć, plus potrafi sam parkować i robi to bardzo sprawnie i precyzyjnie plus ma opcję summon, sam potrafi wyjechać z ciasnego miejsca bez obecności kierowcy w środku. Żona bardzo by chciała mieć takie coś w tesli, no ale widocznie nie można mieć wszystkiego, ja sobie poradzę i bez tego ona nie, jak musi gdzieś wyjechać na miasto do urzędu, to bierze piątkę. To samo kiepsko działa asysta przy zmianie pasa ruchu w tesli w porównaniu do piątki.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Potwierdzam że to wygląda właśnie w ten sposób:

W skrócie:
- Nie zawsze działa, czasem trzeba bardzo mocno zwolnić albo poczekac chwilę zeby się uaktywniło wykrywanie, czasem sie obrazi
- Tyłem nadal kamera robi robote wiec to nie problem, a przód jest krótszy niż sie wydaje
- Zaskakujaco dobrze wykrywa krawężniki
- Brakuje automatycznego zahamowania.

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Ja cały czas staram sie pamiętać, ze jest to oparte na NN wiec dosłownie z każdym tygodniem i aktualizacja będzie to działało jeszcze lepiej. Zgaduje ze wizualizacje tez poprawia by użytkownik widział ze coś jest krawężnikiem / trawa / samochodem

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Po nowej aktualizacji nie działa mi udostępnianie mapy w Google na Tesli ? ma ktoś taki problem ? nie wspomnę o idiotycznym zużyciu Energi przez moje auto po aktualizacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Po nowej aktualizacji nie działa mi udostępnianie mapy w Google na Tesli ? ma ktoś taki problem ? nie wspomnę o idiotycznym zużyciu Energi przez moje auto po aktualizacji.
odpal apke i wtedy spróbuj przeslac z Google

ypl

Pionier e-mobilności
Panowie, żona jest zachwycona Teslą, a na początku było bierz sobie tę teslę, a mi oddaj swoją piątkę :LOL:
No moja kobitka ewidentnie musiała się zapoznać i polubić z teselką jak to teraz mówi na furkę. No ale dalej trochę biadoli na brak czujników, widoku 360 i headup'a.
Wracając do tematu wątku, byłem dzisiaj w Hali Koszyki, no generalnie w dużych miastach jest ten trend zmniejszania miejsc parkingowych, parkowanie piąteczką, poezja, za pierwszym podejściem szybko i sprawnie. Teslą też bym pewnie wjechał, ale napewno nie tak szybko, nie tak sprawnie i nie tak pewnie, tutaj wiem, że jak coś zjebię to piątka mi wyhamuje.

1.jpg
2.jpg3.jpg
4.jpg
55.jpg

ypl

Pionier e-mobilności
Gdyby tesla miała taki system i headup, fura idealna, no ale ponoć ideałów nie ma :ROFLMAO:

ypl

Pionier e-mobilności
Aaaaa no właśnie, zapomniałem, w piątce mam skrętną tylną oś, i też zauważyłem, że w porównaniu do dłuższej piątki, tesla ma dużo większy promień skrętu, to również nie pomaga w manewrowaniu na parkingu, no ale to już są fajerwerki, ale racja, ja zdecydowanie czuję to.